Perhehelvetti päättyi, kun siskokset surmasivat väkivaltaisen isänsä – maailmaa kuohuttaneen tapauksen oikeuskäsittely alkaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Perhehelvetti päättyi, kun siskokset surmasivat väkivaltaisen isänsä – maailmaa kuohuttaneen tapauksen oikeuskäsittely alkaa

Maria Hatshaturjan poistui tiistaina esikuulemisesta Moskovan käräjäoikeudessa.

Julkaistu: 31.7. 5:57

Hatshaturjanin siskosten tapaus on herättänyt kiivasta keskustelua perheväkivallan uhrien oikeusturvasta.

Moskovassa on valmistunut pitkä ja kansainvälistäkin huomiota herättänyt poliisitutkinta tapauksesta, jonka käsittely alkaa tänään perjantaina oikeudessa.

Kyseessä on 57-vuotiaan Mihail Hatshaturjanin surma. Hänen ruumiinsa löytyi kaksi vuotta sitten moskovalaisen kerrostalon portaikosta. Miehen rinta ja kaula olivat täynnä puukotuksen jälkiä.

Miehen surmaajiksi paljastuivat hänen omat tyttärensä. Ennen kuolemaansa Hatshaturjan oli palannut kotiin psykiatriselta klinikalta. Kotonaan mies oli raivostunut kolmelle tyttärelleen asunnon sotkuisuudesta. Hän oli asettanut lapsensa riviin ja sumuttanut heidän naamoilleen pippurisuihketta.

Samaisena iltana Krestina, 19, Angelina, 18, ja Maria Hatshaturjan, 17, päättivät surmata isänsä. Kun isä nukkui, he hiipivät tämän makuuhuoneeseen samaisella pippurisumutteella, veitsellä ja vasaralla aseistautuneena. Sitten tytöt päättivät isänsä elämän.

Surman jälkeen siskokset soittivat paikalle poliisin. CNN:n mukaan lehdistöön vuotaneista poliisin kuulustelumateriaaleista käy ilmi, että tytöt olisivat yrittäneet ensin tehdä itselleen veitsellä haavoja, jotta näyttäisi siltä, että isä olisi yrittänyt hyökätä heidän kimppuunsa ensin.

Angelina ja Maria Hatshaturjan kuvattuina vuonna 2019.

Siskokset pidätettiin seuraavana päivänä. He myönsivät surmanneensa isänsä. Syyttäjän ja siskosten asianajajan mukaan Hatshaturjanien kodista paljastui vuosien perhehelvetti, jossa isä tyrannisoi perhettään pahoinpitelemällä lapsiaan seksuaalisesti, fyysisesti ja henkisesti.

Perheen vanhemmat olivat eronneet aiemmin. Tyttöjen äiti Aurelia Dunduk kertoi Novaja Gazeta -lehdelle antamassaan haastattelussa lähteneensä perheen kodista vuonna 2015, koska aviomies oli uhannut tappaa tyttäret, jos hän ei lähtisi.

Siskosten asianajajan Aleksei Parshinin mukaan perheen naapurit olivat ilmoittaneet poliisille useita kertoja isän väkivaltaisuudesta lapsiaan kohtaan, mutta ilmoitukset eivät koskaan johtaneet syytteisiin. Asianajajan mukaan kolmikko kärsi surman aikaan traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Siskoksia vastaan nostettiin kuitenkin syyte murhasta, mikä sai aikaan valtavan kohun Venäjällä. Sadat tuhannet venäläiset allekirjoittivat vetoomuksen siskosten vapauttamiseksi. Moskovassa ja myös ulkomailla on osoitettu mieltä Hatshaturjanien tueksi.

Alkuun vaikuttikin siltä, että karmeat olosuhteet ja julkinen paine saattaisivat lieventää syytteitä. Syyttäjä kertoi julkisuuteen, että syytteistä saatettaisiin luopua. Syyttäjä päätti kuitenkin lopulta toisin. Päätöstä ei koskaan perusteltu julkisuuteen. Moscow Timesin mukaan päätös on yhdistetty viime aikaiseen kovaotteisempaan suuntaukseen Venäjällä, jossa aktivisteja ja toimittajia on pidätetty perustuslakimuutoksen arvostelemisesta. Uudistuksen myötä presidentti Vladimir Putin voi asettua uudelleen ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Hatshaturjanien siskot ovat saaneet valtavasti tukea Venäjällä.

Hatshaturjanin siskosten tapaus on herättänyt Venäjällä keskustelua perheväkivallan uhrien olemattomasta oikeusturvasta. Kotonaan väkivallan kohteeksi joutuvien naisten turvallisuus on heikentynyt vuonna 2017 tapahtuneen, perheväkivaltaa koskevan lakimuutoksen jälkeen. Lakimuutoksen jälkeen jotkut perheväkivallan muodoista eivät ole enää olleet rikoksia.

Perheväkivalta-asiantuntijoiden ja siskosten puolustustiimin mukaan heitä suojeleva lainsäädäntö on ollut niin puutteellista, että nuorten naisten ainoa vaihtoehto oli joko puolustautua isältään tai tulla itse isänsä surmaamiksi. Isä oli uhkaillut tyttäriään heidän tappamisella sekä seksuaalisella väkivallalla. Kritisoijat puolestaan sanovat, että naiset tulisi tuomita teostaan olosuhteista riippumatta.

Perjantaina murhasyytteeseen saapuu vastaamaan ensimmäisenä Krestina ja Angelina. Siskosten asianajajan mukaan Maria, joka oli tappamisen aikaan vielä alaikäinen, saa mielentilatutkimuksen perusteella erillisen käsittelypäivän oikeudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?