Asiantuntija Trumpin väläyksestä: ”Twiitti lisää tunnetta suuresta sekasotkusta, joka on lähestymässä marraskuussa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija Trumpin väläyksestä: ”Twiitti lisää tunnetta suuresta sekasotkusta, joka on lähestymässä marraskuussa”

– Trumpilla on aika paljon oma lehmä ojassa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Julkaistu: 30.7. 18:42

Mika Aaltola epäilee, että Trump haluaa twiitillään viedä huomion talouden romahduksesta.

– Twiitti lisää tunnetta suuresta sekasotkusta, joka on lähestymässä marraskuussa, kommentoi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusinta twiittausta.

Trump ehdottaa tuoreessa twiitissään presidentinvaalien siirtämistä. Yhdysvaltain presidentinvaalit on tarkoitus järjestää marraskuussa.

Trump perustelee vaalien siirtoa koronatilanteella. Vaaleissa jouduttaisiin turvautumaan paljon postiäänestykseen. Trumpin mielestä vaalitapa on epäluotettava.

– Trumpilla on aika paljon oma lehmä ojassa. Hän on toinen pääehdokas.

Aaltola muistuttaa, että nyt Trump on takamatkalla.

– Hänen motiiveitaan voi vain epäillä.

Taustalla voi Aaltolan mukaan vaikuttaa se, että Yhdysvaltain talous laski torstaina historiallisen paljon. Talous romahti liki 33 prosenttia. Pudotus on suurin sitten 1940-luvun.

– Se on tällaista trumpilaista huomion kiinnittämistä yhdestä asiasta toiseen.

Kun taloudessa menee huonosti, Trump yrittää Aaltolan mukaan herättää keskustelua presidentinvaalien demokraattisuudesta.

Viittaus vaalitavan epäluotettavuuteen ei ole uusi asia Trumpin leirissä, Aaltola sanoo.

Trump on pitkään tuonut esille, miten erilaiset vaalitavat tuottavat epäilyksiä vaalien luotettavuudesta. Aaltola muistelee, miten vuoden 2016 vaalien alla Trump puhui samasta teemasta.

– Silloin ei ollut kyse postiäänestyksestä, vaan siitä, että ihmiset äänestävät useammassa paikassa tai käyttävät väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia äänestäessään.

Tuolloin Trump joukkoineen valmistautui häviämään vaalit ja kiistämään lopputuloksen.

Trumpin syytöksillä ei Aaltolan mukaan ole pohjaa.

– Tutkimusten mukaan Yhdysvaltain vaaleissa on hyvin vähän ollut vilpillisiä keinoja. Vaalitavat ovat hyvin luotettavia.

Presidentin vaalien siirtäminen ei Aaltolan mukaan ole mahdollista. Uusi presidentti vannoo virkavalansa ensi vuoden tammikuussa.

– Osavaltiotasolla voidaan tehdä niin, että joissakin osavaltioissa ei tarvitse järjestää suoraa kansanäänestystä. Presidentin valitsijamiehet valitaan osavaltion kongressissa.

Järjestely suosisi Aaltolan mukaan republikaaneja, sillä heidän hallussaan on monta osavaltiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?