Donald Trump väläyttää presidentinvaalien siirtämistä – vastaehdokas Bidenin vanha ennustus nousi heti esiin: ”Sanokaa minun sanoneen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Donald Trump väläyttää presidentinvaalien siirtämistä – vastaehdokas Bidenin vanha ennustus nousi heti esiin: ”Sanokaa minun sanoneen”

Trump kirjoittaa asiasta Twitter-tilillään.

30.7.2020 16:06

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väläyttää vuoden 2020 presidentinvaalien mahdollista siirtämistä. Vaalit on tarkoitus järjestää marraskuussa.

Trump kirjoittaa asiasta Twitter-tilillään, perustellen siirtoa postiäänestyksen epäluotettavuudella. Presidentin mukaan kokonaan postiäänestyksellä järjestetyt vaalit olisivat kaikkien aikojen vilpillisimmät ja valtava häpeä Yhdysvalloille.

– Lykätään vaaleja, kunnes ihmiset voivat äänestää kunnolla, varmasti ja turvallisesti?? Trump kysyy viestissään.

Trump on jo pitkään väittänyt postiäänestykseen liittyvien ongelmien johtavan vaalituloksen vääristymiseen ja laajaan vaalivilppiin. Esimerkiksi kesäkuussa Trump väitti ulkomaiden painavan miljoonia postiäänestyslippuja, joka johtaisi suureen skandaaliin.

Trump ei ole esittänyt todisteita väitteilleen postiäänestyksen vilpillisyydestä. Etä-äänestyksen laajamittaiseen järjestämiseen Yhdysvalloissa liittyy kuitenkin mittavia käytännön ongelmia.

Aikaisemmin Trump on myös kieltäytynyt sanomasta, aikooko hän hyväksyä vaalitulosta jos hän häviää marraskuussa.

Trumpin poliittisten vastustajien mukaan tämä vastustaa postiäänestyksen laajentamista, sillä sen myötä useampi todennäköisesti Trumpia vastaan äänestävä amerikkalainen tulee antamaan äänensä, joka voi johtaa Trumpin vaalitappioon. Koronakriisin myötä Yhdysvalloissa on etsitty keinoja etä-äänestyksen järjestämiseen, ja postiäänestys on ollut tavallista laajemmassa käytössä osavaltioiden esivaaleissa.

Trumpin vastaehdokas, demokraattipuolueen Joe Biden on varoittanut, että Trump saattaa pyrkiä siirtämään vaaleja marraskuusta jonkin syyn varjolla.

– Sanokaa minun sanoneen: luulen että hän yrittää viivyttää vaaleja jollakin tavalla, keksiä jonkun syyn sille miksi niitä ei voida pitää, Biden totesi huhtikuun lopussa.

Hänen mukaansa tämä on ainoa keino, jolla Trump uskoo voivansa voittaa vaalit.

Koronakriisin ja sen myötä Yhdysvaltojen romahtaneen talouden seurauksena Trumpin voitonmahdollisuuksien uskotaan pienentyneen, ja vaalien siirtäminen voisi toimia hänen edukseen. Viimeaikaisissa mielipidemittauksissa Trump on ollut reilusti Bidenia jäljessä.

Muun muassa kaapelikanava CNN huomauttaa, ettei presidentillä ole oikeutta määrätä vaalipäivää siirrettäväksi, vaan perustuslain mukaan asiasta voi päättää kongressi.

Juttua muokattu 30.7. klo 21.12: Yhdysvalloissa vaalipäivää ei ole kirjattu maan perustuslakiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?