IS Portlandissa: Viranomaiset hajottivat mielenosoituksen kovin ottein – liittovaltion joukkojen poistumisesta ristiriitaisia viestejä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Portlandissa: Viranomaiset hajottivat mielenosoituksen kovin ottein – liittovaltion joukkojen poistumisesta ristiriitaisia viestejä

Julkaistu: 30.7. 13:08

Mielenosoittajat vaativat, että presidentti Trumpin määräämät joukot poistuvat Portlandista.

Liittovaltion viranomaiset käyttivät keskiviikkoiltana kovia otteita hajottamaan Portlandissa jo yli kaksi kuukautta jatkuneet mielenosoitukset.

Useita satoja mielenosoittajia kokoontui jokailtaiseen tapaan pimeän tultua liittovaltion oikeustalon eteen. Heinäkuun alusta lähtien rakennusta ovat valvoneet presidentti Donald Trumpin lähettämät kotimaan turvallisuuden ministeriön alaiset viranomaiset.

Siitä lähtien mielenosoittajien tärkein vaatimus on ollut liittovaltion joukkojen poistuminen Portlandista.

– He ovat Trumpin armeija, joka on täällä vaientamassa meidät, poistamassa oikeutemme ja pakottamassa maahamme diktatuurin, mielenosoitukseen osallistunut entinen tiedustelujoukkojen sotilas Alan Moore sanoi Ilta-Sanomille.

Myös Portlandin kaupungin pormestari Ted Wheeler ja Oregonin osavaltion kuvernööri Kate Brown – molemmat demokraatteja – ovat vaatineet, että kaupungin turvallisuudesta huolehtiminen jätettäisiin paikallisille viranomaisille.

Keskiviikkoiltana viranomaiset kuuluttivat noin klo 22.50, että mielenosoittajien on jätettävä oikeustalon ympärille pystytetty aita rauhaan pidätyksen uhalla. Hieman sen jälkeen viranomaiset laukaisivat tainnutuskranaatteja ja jonkinlaista kyynelkaasua.

Nämä toimet saivat mielenosoittajien joukon hajaantumaan, mutta kaasun hälvettyä he palasivat rakennuksen eteen. Sama kuvio toistui muutaman kerran.

Hieman ennen puoltayötä mielenosoittajien keskuudessa alkoi liikkua huhuja, joiden mukaan viranomaiset olivat saartamassa aluetta. Tämä sai useat poistumaan paikalta.

Kuvernööri Brown ilmoitti keskiviikkona iltapäivällä, että liittovaltion joukot alkavat poistua kaupungista vaiheittain torstaina ja osavaltion poliisijoukot ottavat vastuun oikeustalon suojelemisesta. Kansallisen turvallisuuden ministeri Chad Wolf sanoi kuitenkin myöhemmin, että hänen joukkonsa pysyvät toistaiseksi Portlandissa.

– Koko poliisivoimamme, jotka ovat Portlandissa, jäävät Portlandiin kunnes olemme vakuuttuneita siitä, että oikeustaloa ja muita liittovaltion tiloja vastaan ei enää hyökätä joka yö ja sytytetä tuleen, Wolf sanoi Oregonianin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?