5- ja 7-vuotiaita ruotsalaisveljeksiä syytettiin murhasta – 20 vuotta myöhemmin epäilyistä luovuttiin, mutta ilman korvauksia

Oikeuskanslerin mukaan korvausvaatimus oli vanhentunut, sillä tapahtumista oli yli 10 vuotta aikaa. Syyttäjä oli vapauttanut pojat epäilyksistä vasta 20 vuotta tapahtumien jälkeen.

SVT:n Fallet Kevin -dokumentti nosti aikoinaan kohun, sillä siinä näytettiin, miten nuoria veljeksiä painostettiin tunnustamaan leikkitoverin murha. Myöhemmin veljekset vapautettiin kaikista epäilyistä.

Ruotsissa on jälleen nähty uusi käänne kohua aiheuttaneessa Kevin-tapauksessa. Neljävuotiaan pojan surmasta epäillyt veljekset eivät saa ollenkaan korvauksia, vaikka heitä pidettiin virheellisesti syyllisinä 20 vuotta, Expressen uutisoi Nya Wermlands-Tidningenin tietoihin pohjautuen.

Poikien tapaus nousi esille kolme vuotta sitten, kun SVT ja Dagens Nyheter julkaisivat selvityksen Arvikassa elokuussa 1998 kuolleen Kevinin, 4, tapauksesta. Toisin kuin poliisi oli marraskuussa 1998 sanonut, vaikutti siltä, ettei pojan kuolemasta syytetyillä pojilla ollut asian kanssa mitään tekemistä.

Poliisi oli saanut viisi- ja seitsemänvuotiaat veljekset kuulusteluissa tunnustamaan Kevinin surman. SVT:n Fallet Kevin -dokumentissa nähtiin ja kuultiin otteita kuulusteluista, joissa poikia painostettiin tunnustamaan.

Sen jälkeen, kun poliisi totesi veljesten olevan syyllisiä pikkupojan kuolemaan, pojat päätyivät psykiatriseen hoitoon ja heidät erotettiin toisistaan.

Paljastusten vuoksi käynnistettiin tutkinta ja vuonna 2018 syyttäjä vapautti veljekset Robin Dahlénin ja Christian Karlssonin kaikista epäilyistä.

Veljekset olivat hakeneet 10 miljoonan kruunun (noin 972 000 euroa) vahingonkorvauksia molemmille. Veljeksiä edustavan lakimiehen mukaan veljeksiltä oli viety tavallinen lapsuus ja elämä sen jälkeen, kun heitä oli pidetty syyllisinä Kevin-pojan murhaan.

– Tämä tieto levisi yhteiskuntaan ja sillä on ollut suuri vaikutus veljesten yksityiselämään, sillä se saattoi negatiiviseen valoon heidän maineensa ja moraalisen rehellisyytensä.

Veljesten edustaja kritisoi myös poliisitutkintaa.

– Christian Karlssoniin kohdistetut kuulustelumetodit ovat olleet kidutuksenkaltaisia tai vähintään täyttäneet epäinhimillisen tai alentavan kohtelun tunnusmerkit.

Vahingonkorvausvaatimuksesta käy ilmi, ettei pojille koskaan virallisesti kerrottu, että heitä epäiltiin rikoksesta.

Oikeuskanslerin päätöksessä todetaan, että vahingonkorvauksen perusteena käytetyt teot olivat tapahtuneet yli 10 vuotta sitten ja siten korvausvaatimus oli vanhentunut.

– Olen sekä järkyttynyt että pettynyt, Christian Karlsson kommentoi NWT:lle.

Oikeuskanslerin päätös jättää kuitenkin mahdollisuuden Ruotsin hallitukselle myöntää korvauksia, jos hallitus niin päättää.

Esimerkiksi Expressenin pääkirjoituksessa vaaditaan, että veljeksille myönnettäisiin korvauksia.

Myös NWT:n haastattelema entinen aluesyyttäjä ja nykyisin Ruotsin rikosuhripäivystysten liiton puheenjohtaja Sven Erik Alhem toivoo valtion myöntävän veljille korvauksia.

– Valtion täytyy varmistaa, että he saavat hyvityksen, Alhem totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?