Näissä Euroopan maissa korona­tartuntojen määrä on lähtenyt nousuun – ”Meistä on tullut välin­pitämättömiä”

Koronatartuntojen kääntyminen nousuun useissa maissa on herättänyt Euroopassa huolta pandemian mahdollisesta toisesta aallosta.

29.7.2020 21:23

Useat Euroopan maat ovat viime aikoina raportoineet päivittäisten koronavirustartuntojen määrän huolestuttavasta kasvusta. Tilannetta on pidetty mahdollisena merkkinä pandemian toisen aallon nousemisesta, ja tapausten lisääntyminen on myös johtanut paikoin jo aiemmin purettujen rajoitusten uuteen kiristämiseen.

Suomi palautti maanantaina sisärajavalvonnan Itävallasta, Sveitsistä ja Sloveniasta suuntautuvaan matkustajaliikenteeseen. Syynä rajoitusten päivittämiseen oli koronatartuntojen määrän kääntyminen uuteen kasvuun kyseisissä maissa.

Belgian rannikkokaupunkeihin on määrätty tapausten lisääntymisen myötä uusia maskipakkoja. Hengenpelastaja kuvattiin kävelemässä rantavedessä Ostendissa tiistaina.

Näiden maiden lisäksi sellaisia maita, joissa päivittäisten tartuntojen käyrä on lähtenyt kesän kuluessa selvään nousuun, ovat muun muassa Alankomaat, Belgia, Espanja, Kroatia, Montenegro, Romania, Serbia, Slovakia ja Tshekki. Viime päivinä nousemaan päin ovat olleet myös Ranskan tartuntalukemat, vaikka kevään pahimmista määristä ollaan vielä pysytty kaukana.

Lentoyhtiö Finnair ilmoitti tiistaina peruuttavansa Kroatiaan, Turkkiin sekä Espanjan Madridiin ja Barcelonaan suuntautuvat lentonsa. Kysyntätilanteen lisäksi syynä peruutuksiin olivat viranomaisten näkemykset maiden tilanteista.

Myös Aurinkomatkat on ehtinyt perua Espanjaan, Kroatiaan ja Turkkiin suuntautuvat lomamatkansa.

Viikoittaisten tartuntojen määrä kolminkertaistui

Etenkin Espanjan tilanne on herättänyt huolta muualla Euroopassa, sillä suosittu lomakohde on jo tovi sitten avannut ovensa ulkomaisille turisteille. Heidän pelätään nyt kuljettavan virusta takaisin kotimaihinsa, vaikka samaan aikaan Espanjan viranomaiset ovat vakuutelleet maan turvallisuutta turistikohteena.

Esimerkiksi Reuters kertoo, että Espanjassa oli tiistaihin mennessä todettu keskimäärin 1 800 uutta tapausta viimeisten seitsemän päivän kuluessa. Kaksi kolmasosaa tapauksista on löydetty maan pohjoisosista Katalonian ja Aragonian alueilta.

Kasvomaskein suojautuneet turistit käyskentelivät pulujen keskellä Espanjan Barcelonassa tiistaina.

Lukema on yli kolminkertainen verrattuna edellisten viikkojen määriin. Tilanne on saanut viranomaiset määräämään alueellisia rajoituksia, joiden avulla voimakkaampi leviäminen pyritään torppaamaan alkuunsa.

Myös Saksan viranomaiset ovat ilmaisseet huoltaan maassa nähdystä tartuntojen määrän noususta, vaikka se ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut koko maan käyrälle selkeästi näkyvää piikkiä. BBC:n mukaan viimeksi kuluneen viikon aikana maassa on raportoitu keskimäärin 557 uutta tartuntaa päivässä, kun kesäkuun alussa vastaavat lukemat liikkuivat 350:n tuntumassa.

Saksan Baijerissa sijaitsevassa Mammingissa eristettiin aiemmin tällä viikolla maatila, jonka kausityöntekijöiden keskuudesta oli löydetty koronavirusta.

Paikallisia epidemian ryöpsähdyksiä on Saksassa nähty muun muassa lihanjalostamoissa sekä maatalouden kausityöntekijöiden keskuudessa. BBC:n mukaan tapaukset ovat kuitenkin lisääntyneet myös muualla maassa.

– Saksan tilanteen kehittyminen saa minut hyvin huolestuneeksi, maan tartuntatautien instituutin RKI:n johtaja Lothar Wieler kertoi tiistaina ensimmäisessä koronaa koskevassa tiedotustilaisuudessaan viikkokausiin.

Rajoitusten purkamisen vaikutus odotettua pienempi

Koronaviruksen torjuntaan tähtääviä rajoituksia on purettu Euroopan maissa pitkin kesää, minkä myös odotettiin näkyvän tartuntatilastoissa muutaman viikon viiveellä. Washington Post huomauttaa, että rajoitusten purkaminen ei näytä kuitenkaan vaikuttaneen Euroopassa merkittävästi tartuntamääriin.

Myös Espanjan pääkaupungissa Madridissa kasvomaskin käytöstä on tullut jälleen pakollista.

Syyksi tähän arvellaan kasvomaskien käyttöä ja sosiaalisen etäisyyden noudattamista. Saksan RKI:n edustaja Dirk Brockmann kuitenkin sanoo, että yhä useampi ihminen on alkanut rentoutuessaan lipsua henkilökohtaisista varotoimistaan.

Myös hänen mukaansa tilastoissa olisi näkynyt jo aiemmin vahvempia viitteitä tapausten lisääntymisestä, jos syynä olisi rajoitusten purkaminen. Brockmannin mukaan jatko saattaa olla kiinni juurikin ihmisten käytöksestä.

– Kasvulla on tekemistä sen faktan kanssa, että meistä on tullut välinpitämättömiä, myös RKI:n johtaja Wieler sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän vaati saksalaisia pitämään kiinni sosiaalisen etäisyyden säännöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?