Seida Sohrabin kolumni: Tulipalo leviää Turkissa – mitä tekee EU? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Seida Sohrabin kolumni: Tulipalo leviää Turkissa – mitä tekee EU?

Modernin Turkin luoja Mustafa Kemal Atatürk kääntyisi haudassaan, jos hän tietäisi, mihin suuntaan nykyinen Turkki on menossa, kirjoittaa Lähi-idän asiantuntija ja valtiotieteiden maisteri Seida Sohrabi.

30.7.2020 8:00

Osmanien valtakunnan hajoamisesta ei kulunut sataa vuotta, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan alkoi toimia palauttaakseen Osmanien kalifaatin mahdin takaisin. Turkki toimii vastoin kansainvälisiä sopimuksia: se provosoi, toimii mielivaltaisesti, rajoittaa kansalaistensa sananvapautta ja ajaa Turkin yhä kauemmas kemalismista.

Modernin Turkin luoja Mustafa Kemal Atatürk kääntyisi haudassaan, jos hän tietäisi, mihin suuntaan nykyinen Turkki on menossa – modernista ja länsimielisestä valtiosta kohti autoritääristä islamilaista hallintoa.

Viimeisin temppu nykyiseltä presidentiltä oli muuttaa Turkin isän Atatürkin vuonna 1934 museoksi hyväksymä Hagia Sofia moskeijaksi. Bysanttilainen kirkko kuuluu Istanbulin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Erdoğan tahtoo sohia muurahaispesää. Entisen kirkon kristilliset symbolit peitetään ja pimennetään rukoushetkien ajaksi. Ensimmäiset rukoukset on rukoiltu parlamentin puhemiehen Mustafa Şentopin johtamana, eikä tuolloin rukoiltu maailmanrauhan vaan Turkin valloitusten puolesta.

Nyt jos koskaan EU:n pitäisi olla hereillä. EU:n on oltava proaktiivinen Turkin jatkuvan uhoilun ja levittäytymisen edessä. Paperille kirjoitetut nätit puheet eivät riitä pelastamaan EU:ta eivätkä Turkkia, tilanteessa, jossa naapurin aikaansaama tulipalo on levittäytymässä käsistä. Turkki ei kumarra osoittaakseen hyviä tapoja, päinvastoin. Kumartaessaan kalifaattiin se pyllistää länteen.

Erdoğanin puheista ja teoista paistaa halu palauttaa takaisin Osmanivaltakunnan suuruus. Turkki hyökkäsi viime vuoden syksyllä Syyrian kurdialueelle ja tänä kesänä se alkoi pommittaa yhdessä Iranin kanssa Kurdistanin autonomista aluetta Etelä-Kurdistanissa. Erdoğan uhkasi päästää miljoonia pakolaisia Eurooppaan, mikäli EU kritisoisi Turkin operaatiota.

Erdoğan puhuu palestiinalaismuslimien oikeuksien puolesta ja syyttää Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun syyllistyneen terrorismiin ja valloituksiin. Netanjahu on todennut, ettei presidentillä ole syytä moralisoida Israelia. Jos joku tässä pyrkii valloittamaan, se on Erdoğan.

Presidentti on kosiskellut maailman muslimeja Turkista Indonesiaan asti. Hän luo jännitteitä kristillisen ja islamilaisen maailman välille noudattaen hajota ja hallitse -strategiaa, joka on ollut useiden valloittajien toimiva pelisuunnitelma tuhansien vuosien ajan.

EU:n on hyvä palauttaa mieleen syyt siihen, miksi Euroopan unionia edeltävä hiili- ja teräsyhteisö perustettiin vuonna 1951. Sodan uhka ei vaani vain Euroopan sisällä, vaan sen naapurissa Turkissa.

Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri ja Lähi-idän asiantuntija. Hän toimii opettajana helsinkiläisessä peruskoulussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?