Iranissa vakoilusta tuomittu australialainen luennoitsija siirrettiin karmeista olosuhteistaan tunnettuun aavikkovankilaan

Vuonna 2018 tutkijakonferenssin yhteydessä pidätetty Kylie Moore-Gilbert on kiistänyt tiukasti syyllistyneensä vakoiluun Iranissa.

28.7.2020 11:10

Iranissa kaksi vuotta sitten vankeuteen tuomittu brittiläis-australialainen luennoitsija Kylie Moore-Gilbert on siirretty pahamaineiseen Qarchakin aavikkovankilaan, kertovat muun muassa BBC ja Guardian.

Melbournen yliopistossa Lähi-idän tutkijana ja luennoitsijana toiminut Moore-Gilbert tuomittiin Iranissa 10 vuodeksi vankeuteen vakoilusta syksyllä 2018. Hän on kiistänyt kaikki syytteet tiukasti, ja myös Australian hallitus on tyrmännyt ne perusteettomina ja poliittisina.

Syrjäinen ja ylikansoitettu Qarchakin aavikkovankila puolestaan tunnetaan paikkana, jota Iranin viranomaiset ovat käyttäneet muun muassa poliittisten vankien rankaisemiseen. BBC:n mukaan entiset vangit ovat kuvailleet pahamaineisen laitoksen olosuhteita ”kauhistuttaviksi”.

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan luokitteli vankilan viime vuonna paikaksi, jossa on harjoitettu ”mielivaltaisia teloituksia, kidutusta sekä muita vakavia ihmisoikeusloukkauksia”.

”Olen hyvin epätoivoinen”

Moore-Gilbertin kerrotaan olleen ensin lähes kaksi vuotta Teheranissa sijaitsevassa Evinin vankilassa, jossa hän vietti ystävänsä mukaan yöt sellin lattialla nukkuen. Ulkopuolelle salakuljetettujen viestien mukaan naista on pidetty nälässä ja eristyksissä muista vangeista sekä pahoinpidelty rangaistuksena siitä, että hän on yrittänyt lohduttaa vankilan uusia tulokkaita välittämällä näille salaisia viestejä.

– En kykene syömään mitään. Olen hyvin epätoivoinen. Olen masentunut, eikä minulla ole puhelinkorttia, jolla soittaa. Olen pyytänyt vankilaviranomaisilta, mutta he eivät anna minulle puhelinkorttia. Pystyin soittamaan vanhemmilleni viimeksi noin kuukausi sitten, kertoi Moore-Gilbert Guardianin mukaan aiemmin puhelimessa Reza Khandanille.

Khandani tunnetaan niin ikään vangitun ihmisoikeusasianajajan Nasrin Sotoudehin aviomiehenä. Moore-Gilbertin kerrotaan myös pelkäävän oman mielenterveytensä puolesta.

Kertoi tyrmänneensä Iranin tarjouksen

Mediatietojen mukaan Moore-Gilbertiä pidetään aavikkovankilassa uusille vangeille tarkoitetulla karanteeniosastolla. Vankilassa leviää tiettävästi myös koronavirus, joka on koetellut Irania voimakkaasti lähes koko käynnissä olevan pandemian ajan.

Britannian ja Australian kaksoiskansalainen Moore pidätettiin syyskuussa 2018, kun hän oli osallistunut kutsuttuna puhujana tutkijakonferenssiin Qomin kaupungissa. Naisen akateemiseen työhön epäluuloisesti suhtautunut Iranin vallankumouskaarti otti hänet kiinni paluumatkan alkaessa Teheranin lentoasemalla.

Moore-Gilbert on myös sanonut kieltäytyneensä välittömästi Iranin hallituksen esittämästä tarjouksesta, joka olisi taannut hänelle vapautumisen vakoilua vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?