Kesän uskomattomimmat auringon­otto­kuvat? Suomalainen merimies Jussi otti aurinkoa bulbin päällä keskellä Pohjanmeren öljykenttää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kesän uskomattomimmat auringon­otto­kuvat? Suomalainen merimies Jussi otti aurinkoa bulbin päällä keskellä Pohjanmeren öljykenttää

Island Clipper -aluksen ensimmäinen perämies Jussi Nurminen otti keulapullistuman päällä aurinkoa keskellä Osebergin öljykenttää.

Julkaistu: 25.7. 20:07

Kuvaidean toteuttaminen ei käynyt ihan hetkessä, sillä ensin täytyi kartoittaa mahdolliset riskit ja sitten odotella sopivan tyyntä päivää.

Keskellä Pohjanmeren öljykenttää Island Clipper -aluksen komentosillalla syntyi tänä kesänä erikoinen idea: laivan ensimmäinen perämies Jussi Nurminen, 38, voisi kavuta aluksen bulbin päälle ottamaan aurinkoa samalla, kun kapteeni Stig Silden ottaa kuvan.

Jussi Nurminen on ollut Norjassa töissä 11 vuotta, joista viimeiset 1,5 vuotta Island Clipperillä.

Mikään läpihuutojuttu idean toteuttaminen ei ollut. Nurminen, Silden ja muut kuvanottoon osallistuneet miettivät pitkään, millaisia riskejä huimaavan valokuvan ottamiseen voi mahdollisesti liittyä.

– Kaksi tai kolme viikkoa pyörittelimme ajatusta, että miten tämä saataisiin tehtyä turvallisesti. Mitäänhän ei luonnollisesti saa tapahtua. Jos on vähänkään riskiä, kuvaa ei pidä ruveta ottamaan, Nurminen kertoo.

Lopulta miehet tulivat siihen tulokseen, että idean voi kyllä toteuttaa.

Island Clipper -aluksella muun muassa kuljetetaan ruokaa ja poraustarvikkeita öljynporauslautoille.

Vesi oli kylmää, vain 12-asteista, ja monena päivänä merenkäynti liian kovaa hurjan kuvan ottamiseen.

– Kun ollaan isolla merellä, niin siellä ei kovin isoa aaltoa tarvitse, että tuollainen tilaisuus on mahdotonta järjestää turvallisesti.

Lopulta koitti aurinkoinen päivä, jolloin Pohjanmeri velloi lähes rasvatyynenä.

– Ajateltiin, että no niin, nyt mennään! perämies kertaa tapahtumia.

Hän kapusi Island Clipperin bulbin eli keulapullistuman päälle pelastusveneestä, joka pysytteli koko ajan lähellä. Nurmisella oli pelastusliivit vielä hetki ennen kuvanottoa, ja myös tuolissa, jonka päällä hän istui, oli pelastusliivit.

Silden räpsi valokuvat pelastusveneestä. Kuvien taustalle hän rajasi Oseberg C -öljynporauslautan.

Tältä Nurmisen auringonotto näytti ylhäältäpäin.

Nurminen ei osaa sanoa yksittäistä syytä sille, miksi kuvaidean saanut kapteeni keksi juuri hänet laittaa laivan bulbin päälle loikoilemaan. Nurminen sanoo, ettei ole mikään rämäpää tai yllytyshullu, mutta intohimo valokuvaamiseen yhdistää miehiä.

– Eikä kylmä vesi ole mitenkään outo elementti, hän miettii.

Sildenin ottamista kuvista aiemmin uutisoineen Norjan suurimman sanomalehden Verdeng Gangin eli VG:n haastattelussa Silden sanoikin, ettei Nurminen ollut kylmästä vedestä moksiskaan, sillä hän on ”todellinen suomalainen viikinki”.

Silden ja Nurminen olivat vaatimattomina ajatelleet, että jos kuva saa Instagramissa muutaman tykkäyksen, se olisi mukavaa. Yllätyksenä tulikin se, miten paljon huomiota se on saanut.

– Tämä on ihan käsittämätöntä. Olen tietenkin kovin iloinen, että tämä tuottaa iloa muillekin kuin itselle, häkeltynyt Nurminen sanoo.

Kuvaussession päätteeksi perämies pulahti vielä uimaan.

Island Clipper -aluksella muun muassa kuljetetaan ruokaa ja poraustarvikkeita öljynporauslautoille.

Nurminen arvioi, että Norjassa työskentelevät merimiehet ovat ainakin tähän asti selviytyneet koronapandemiasta suhteellisen helpolla, kun vertaa moniin muihin maihin, joissa laivoista on tullut kuin kelluvia vankiloita merimiehille. Laivoille on monessa paikassa jääty jumiin pitkäksi aikaa, Aasiassa jopa yli vuodeksi.

Nurminen kertoo, että Norjan valtio on myöntänyt öljytaloutta pyörittävillä aluksilla työskenteleville ihmisille erikoisluvan poiketa karanteenimääräyksistä.

– Saamme matkustaa laivalle ilman karanteenia, koska mehän matkustamme suoraan laivalle ja olemme käytännössä siellä karanteenissa ja altistamme koronariskille vain pienen porukan.

Töitä tehdään neljän viikon jaksoissa, ja nyt Nurminen onkin tullut koto-Suomeen lomailemaan neljäksi viikoksi.

Joko teillä on seuraava kuvaidea mietittynä?

– Ei ainakaan minulla, mutta kukas sitä koskaan tietää, Nurminen sanoo ja nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?