Tuore tutkimus: Näillä kolmella keinolla olisi mahdollista pysäyttää koko koronapandemia – eikä yksikään niistä ole rokote

Tuoreessa hollantilaistutkimuksessa painotettiin kansalaisten vastuuta koronaviruksen torjunnassa.

Valtaosa koronapandemiasta saataisiin taltutettua ilman rokotteita ja muita erityishoitoja, jos ihmiset vain pesisivät käsiään, käyttäisivät kasvomaskeja ja pitäisivät huolen turvaväleistä.

22.7.2020 19:57

Tuore tutkimus paljastaa, että valtaosa koronapandemiasta saataisiin taltutettua ilman rokotteita ja muita erityishoitoja, jos ihmiset vain pesisivät käsiään, käyttäisivät kasvomaskeja ja pitäisivät huolen turvaväleistä.

Tiistaina julkaistusta Utrechtin yliopistollisen keskussairaalan tutkimuksesta uutisoi tuoreeltaan mm. CNN.

Tutkijat loivat mallin, jossa tarkasteltiin erilaisten rajoitustoimien vaikutusta koronaviruksen tartuntamääriin, ilmaantumisosuuksiin sekä epidemiahuipun ajoitukseen. Tutkimus toteutettiin Alankomaissa, mutta se on yleistettävissä kaikkiin länsimaihin.

Tutkimuksessa todettiin, että rivakasti aloitettujen ja lyhytaikaisten eristystoimien avulla voidaan ostaa aikaa, jotta terveydenhuolto kykenee valmistautumaan virustilanteeseen.

Viruksentorjunnan kannalta tärkeämpää on kuitenkin ihmisten tietoisuuden kasvattaminen. Näin heidät saadaan toteuttamaan paremmin viranomaisten käynnistämiä rajoitustoimia.

– Painotamme ihmisten virustietoisuuden merkitystä epidemian hallinnassa, ja suosittelemme, että terveysviranomaiset huolehtisivat siitä, että ihmiset sopeutuisivat omaehtoisiin toimenpiteisiin, joiden on todistettu kukistavan Covid-19-viruksen onnistuneesti, tutkimuksessa todettiin.

Jos koronatietoisuutta onnistuttiin levittämään nopeasti ja ihmiset omaksuivat rajoitustoimet, se vähensi tartuntatapauksia ja vähensi sekä viivytti epidemiahuippua.

Tutkimuksessa osoitettiin, että hitaammin omaksuttu koronatietoisuus puolestaan vähensi tartuntamääriä ja rauhoitti epidemiahuippua, mutta ei viivästyttänyt sitä.

Kolmen kuukauden mittainen koronaeristys voi viivästyttää tutkimuksen mukaan tartuntahuippua enimmillään jopa seitsemällä kuukaudella.

Oleellista kuitenkin on, että ihmiset omaksuvat rajoitustoimet ja muuttavat käytöstään toivottuun suuntaan. Silloin viruksen tartuntamäärät pysyvät aisoissa, vaikka rajoituksia aletaankin purkaa.

– Käytännössä löydökset osoittavat sen, että Covid-19 ei puhkea laajasti, jos 90 prosenttia ihmisistä pesee käsiään ja huolehtii turvaväleistä, joiden teho on sinällään 25 prosenttia.

Tutkimuksessa ei tarkasteltu sitä, mitkä toimet voisivat estää viruksen toisen aallon leviämisen.

Tuore tutkimus on otettu positiivisesti vastaan Yhdysvalloissa, jossa koronatilanne ei ota helpottuakseen.

Maassa on todettu lähes 4 miljoonaa koronatartuntaa ja virukseen on kuollut noin150 000 ihmistä.

– Jos käyttäisimme kasvomaskeja seuraavan neljän, kuuden, kahdeksan tai kahdentoista viikon ajan ympäri maata, viruksen leviäminen tyssäisi, maan tartuntatautikeskuksen CDC:n pääjohtaja Robert Redfield totesi CNN:n mukaan.

Yhdysvalloissa on käyty poliittista kädenvääntöä siitä, onko laaja-alaisen koronaeristyksen taloudellinen hintalappu liian suuri.

– Nämä yksinkertaiset toimenpiteet voivat pysäyttää leviämisen ilman, että joudumme sulkemaan totaalisesti alueita, Valkoisen talon koronaiskuryhmään kuuluva amiraali Brett Giroir muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?