Sandarmoh-tutkijalle 3,5 vuoden tuomio – Dmitrijev päässee vapaaksi jo syksyllä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sandarmoh-tutkijalle 3,5 vuoden tuomio – Dmitrijev päässee vapaaksi jo syksyllä

Seksuaalirikoksista syytetty Juri Dmitrijev on ehtinyt istua tutkintavankeudessa niin kauan, että hänelle määrätty rangaistus kuittaantuu sillä liki kokonaan.

Juri Dmitrijev on ehtinyt suorittaa melkein koko hänelle määrätyn tuomion tutkintavankeudessa.

22.7.2020 15:57

Petroskoin kaupunginoikeus antoi keskiviikkona ratkaisunsa Sandarmohin joukkohautojen tutkijana tunnetun Juri Dmitrijevin syytteistä.

Uutistoimisto Interfaxin ja Ren-television mukaan Dmitrijev tuomittiin 3,5 vuoden vankeuteen ”väkivaltaisista seksuaalisista teoista”. Sen sijaan muista syytekohdista hänet vapautettiin.

Huomiota herätti se, että kumpikin uutislähde kertoi tuomion sisällöstä julkisuuteen jo siinä vaiheessa, kun paikalla olleet Dmitrijevin tukijat eivät olleet vielä saaneet mitään tietoa oikeussalin sisältä. Myös oikeuden omille sivuille tuomio ilmestyi ennen kuin se oli ehditty lukea salin sisällä.

Dmitrijeviä syytettiin hänen alaikäiseen ottotyttäreensä kohdistuneista ”väkivaltaisista seksuaalisista teoista” ja ”lapsipornon valmistamisesta” sekä laittoman aseen hallussapidosta. Syyttäjä vaati hänelle 15 vuoden leirituomiota kovennetun kurin leirillä.

Dmitrijev pysyi koko ajan kannassaan, jonka mukaan hän ei ole tehnyt kasvattityttärelleen mitään pahaa eikä mitään seksuaalista tekoa. Hän myönsi ainoastaan sen, että hän oli säilyttänyt kotonaan vanhan ja toimimattoman aseen osaa.

Argurmenty i Fakty lehden mukaan Dmitrijev pääsisi vapaaksi mahdollisesti jo reilun kuukauden kuluttua, sillä hän on ehtinyt istua tutkintavankeudessa jo liki koko hänelle määrätyn rangaistuksen ajan.

– Rangaistus on määrätty 3,5 vuodeksi. Joten jos se on niin, hän pääsee vapaaksi noin 12. syyskuuta, uutistoimisto Interfax siteerasi Dmitrijevin asianajajaa Viktor Anufrijevia.

Mediazona-uutissivuston mukaan Dmitrijevin aikuinen Jekaterina-tytär oli puolestaan ilmoittanut heti oikeuden istunnon jälkeen, että näillä näkymin hänen isänsä pääsisi vapaaksi vankilasta kuitenkin vasta 12. marraskuuta.

Mediazonan mukaan Anufrijev kertoi paikalla olleille tukijoille, että Dmitrijev oli ottanut tuomionsa vastaan ”myönteisesti”.

Dmitrijevin oikeudenkäyntiä on arvosteltu Venäjällä yleisesti poliittiseksi oikeudenkäynniksi ja häntä vastaan nostettuja syytteitä on pidetty tekaistuina. Hänen puolestaan ovat vedonneet lukuisat julkisuuden henkilöt, kuten tutkijat, toimittajat ja taiteilijat.

Puolustuksen mukaan Dmitrijeviä on vainottu oikeusteitse siksi, että hänen työnsä Josif Stalinin joukkohautojen tutkijana ei ole miellyttänyt Venäjän nykyisiä vallanpitäjiä ja maan turvallisuuskoneistoa.

Dmitrijev ehdittiin vapauttaa seksuaalisyytteistä kertaalleen jo keväällä 2018. Mutta jo parin kuukauden kuluttua vapauttava tuomio purettiin ja häntä vastaan käynnistettiin uusi tutkinta. Oikeusprosessi häntä vastaan käynnistyi loppuvuodesta 2016.

Dmitrijev itse epäili IS:n haastattelussa huhtikuussa 2018, että yksi syy häntä vastaan nostettuihin syytteisiin oli halu raivata hänet pois Sandarmoh-keskustelusta.

Dmitrijev ei ole hyväksynyt Venäjällä levitettyä ”vaihtoehtoista teoriaa”, jonka mukaan Sandarmohin joukkohaudoissa lepäisikin suomalaisten ampumia puna-armeijan sotilaita ja neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Dmitrijev on yhdessä Memorial-järjestön kanssa todistanut arkistolähteiden ja kaivausten perusteella, että Sandarmoh ja Krasnyi Bor ovat Stalinin vainoissa vuosina 1937-38 teloitettujen tuhansien ihmisten joukkohautapaikkoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?