Suomalaiset kertovat Floridan koronahelvetistä: ”Kaikki ovat kauhun vallassa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset kertovat Floridan koronahelvetistä: ”Kaikki ovat kauhun vallassa”

Maskipakko on otettu julkisilla paikoilla käyttöön liki kaikissa Floridan kaupungeissa, sanoo suomalaista vanhainkotia pyörittävä Tiina Rogers.

22.7.2020 9:36

Koronavirusepidemian runteleman Floridan suomalaisyhteisössä tartuntalukemia seurataan ahdistuneissa tunnelmissa. Tähän mennessä osavaltion asukkailla on raportoitu noin 335 000 koronatartuntaa. Liki viikon ajan uusia tartuntoja on todettu 10 000 tartunnan päivätahdilla.

Lake Worthin kaupungissa asuva Suomi-talon kirjeenvaihtaja Anja Laurila kertoo Ilta-Sanomille, että ainakin yksi alueella asunut suomalainen eläkeläinen on menehtynyt koronaan.

– Viime viikolla järjestettiin kirkolla hänen hautajaisensa. Hän oli kyllä jo 89-vuotias ja asui suomalaisessa hoitopaikassa. Kuolleisuus on noussut Floridassa kovasti ylös, 87-vuotias Laurila sanoo.

Osavaltion sairaaloissa hoitokapasiteetti alkaa olla koetuksella. Suurinta pulaa on vapaista tehohoitopaikoista, joita Laurila kertoo löytyvän enää muutamista sairaaloista.

Suomi-talon kirjeenvaihtaja Anja Laurila kertoo Ilta-Sanomille, että ainakin yksi alueella asunut suomalainen eläkeläinen on menehtynyt koronaan.

Suomalaista vanhainkotia ja palvelutaloa pyörittävän Finnish-American Villagen henkilöstöpäällikkö Tiina Rogers kertoo, että vielä maaliskuussa sairaalahoitoon ei päästetty tartuntojen ehkäisemiseksi juuri ketään.

– Nyt niihin päästetään liki mistä tahansa syystä.

Floridan republikaaninen kuvernööri Ron DeSantis ei ole Laurilan mukaan suhtautunut epidemiaan riittävällä vakavuudella. Hän kertoo osavaltion avanneen ravintolat ja baarit liian aikaisin.

– Kuvernööri tuntuu olevan täällä presidentti Trumpin alamaisena. Hän koettaa sanoa, ettei tilanne ole paha, vaikka kaikki ovat kauhun vallassa, eivätkä tartunnat laske. Hän ei uskalla sanoa ihmisille, miten asiat ovat.

54-vuotias Rogers huomauttaa, että yhtäkkinen epidemia asettaa myös osavaltion johdon uuteen tilanteeseen.

– Parhaansa kuvernööri varmasti yrittää. Täällähän testataan aivan hirvittäviä määriä ihmisiä. Kun ihmisiä testataan näin paljon, niin aivan varmasti positiivisiakin tapauksia löydetään.

Finnish-American Villagen johtaja Dan Benson ja henkilöstöpäällikkö Tiina Rogers

Floridan suomalaiset seuraavat Laurilan mukaan aktiivisesti vanhan kotimaansa koronatilannetta tiedotusvälineistä.

– Suomessahan asiat ovat hyvin. Minä olen vieläkin ihan suomalainen, vaikka muutin Yhdysvaltoihin jo vuonna 1956. Olen kirjoittanut alueen tapahtumista amerikansuomalaisten lehteen Amerikan Uutisiin.

Epidemian alkuvaiheessa Floridan nuoriso ei Laurilan mukaan näyttänyt kokevan hengityssuojainten käyttöä tarpeelliseksi. Viime päivinä maskit ovat alkaneet kuitenkin yleistyä katukuvassa. Maskipakko on saapunut myös Lake Worthin ruokakauppoihin.

– Maskipakko on otettu julkisilla paikoilla käyttöön liki kaikissa Floridan kaupungeissa. Joissakin kaupungeissa, kuten Miamissa, on julistettu jo ilta- ja yöaikaan rajoittuvia ulkonaliikkumiskieltoja, Rogers kertoo.

Baareja on Laurilan mukaan alettu sulkea uudestaan, ja Lake Worthissa ravintoloista ruokaa saa hakea ainoastaan mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?