Britannian oikeus: ISISin kalifaattiin liittyneellä naisella oikeus palata kotimaahan ja vaatia kansalaisuuttaan takaisin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannian oikeus: ISISin kalifaattiin liittyneellä naisella oikeus palata kotimaahan ja vaatia kansalaisuuttaan takaisin

Shamima Begum menetti Britannian kansalaisuuden helmikuussa 2019.

Julkaistu: 16.7. 21:03

Britannian sisäministeri poisti 16-vuotiaana Syyriaan lähteneen Shamima Begumin kansalaisuuden sen jälkeen, kun hänet löydettiin Pohjois-Syyrian pakolaisleiriltä.

Britannian muutoksenhaku­tuomioistuin ja Englannin ylemmän oikeusasteen tuomioistuin ovat linjanneet, että vuonna 2015 Syyriaan ISISin kalifaattiin lähteneellä Shamima Begumilla, 20, on oikeus saapua Britanniaan ja vaatia kansalaisuuttaan palautettavaksi. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC, CNN ja Sky News.

Begum liittyi kalifaattiin ollessaan vain 16-vuotias koulutyttö. Sky Newsin mukaan hän meni naimisiin hollantilaisen ISIS-taistelijan Yago Riedijkin kanssa vain kolme viikkoa Syyriaan saapumisensa jälkeen. Lehtitietojen mukaan hän sai Riedijkin kanssa kolme lasta, jotka ovat kaikki kuolleet.

Nyt 20-vuotias Shamima Begum liittyi kalifaattiin vuonna 2015 ollessaan teini-ikäinen.

Helmikuussa 2019 Britannian silloinen sisäministeri Sajid Javid poisti Begumin kansalaisuuden. Begum löydettiin tuolloin Pohjois-Syyriasta pakolaisleiriltä. Begum valitti päätöksestä, mutta oikeus hylkäsi hänen valituksensa, koska hänen ei ollut mahdollista puolustautua oikeudessa henkilökohtaisesti Syyriasta käsin.

Begumin mukaan päätös ottaa pois häneltä Britannian kansalaisuus on laiton, koska se jättäisi hänet kokonaan ilman kansalaisuutta. Begum on kuitenkin tiettävästi saanut äitinsä kautta myös Bangladeshin kansalaisuuden.

Oikeuden linjaus tarkoittaa, että Britannian hallituksen on löydettävä keino saattaa Begum oikeuteen kuultavaksi, joskin se on toistuvasti kertonut, ettei aio avustaa häntä pois Syyriasta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat iloinneet oikeuden linjauksesta.

Tuomareiden mukaan oikeudenmukaisuus ajaa tässä tapauksessa kansallisen turvallisuuden edelle, ja Begumin palaaminen Britanniaan tulisi sallia. Tuomarit toisaalta toteavat myös, että hänen palatessaan kotimaahansa, on mahdollista kohdistaa häneen turvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä.

Begumin puolustuksen mukaan hänelle ei ole annettu reilua mahdollisuutta kertoa omaa versiotaan tapahtumista. Kansallisuuden pois ottaminen ei puolustuksen mukaan ole oikeudenmukaista. Begum on sanonut Sky Newsin haastattelussa olleensa Syyriassa vain kotiäitinä.

Shamima Begum on kertonut olleensa Syyriassa ainoastaan kotiäitinä.

Ihmisoikeusjärjestö Liberty, joka oli mukana laatimassa Begumin valitusta, iloitsee oikeuden linjauksesta. Sen mukaan oikeus puolueettomaan oikeudenkäyntiin on perustavanlaatuinen osa oikeusjärjestelmää, mikä tulee sallia kaikille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?