Donald Trumpin hampaisiin joutunut korona-asiantuntija vastasi koviin syytöksiin: ”Satuttaa presidenttiä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Donald Trumpin hampaisiin joutunut korona-asiantuntija vastasi koviin syytöksiin: ”Satuttaa presidenttiä”

Anthony Fauci (vas.) ja Donald Trump lehdistötilaisuudessa huhtikuussa.

Julkaistu: 16.7. 10:48

Yhdysvaltain tartuntatautien johtava asiantuntija Anthony Fauci ei ymmärrä, miksi Valkoinen talo julkaisi kohua herättäneen listan.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautien asiantuntija Anthony Fauci on joutunut presidentti Donald Trumpin hallinnon hampaisiin maan katastrofaalisen koronatilanteen takia.

Trumpin avustajat jakoivat aiemmin tällä viikolla useille suurille yhdysvaltalaismedioille listan, jossa käytiin läpi Faucin väitettyjä virheitä ja ristiriitaisia linjauksia aina koronavirusepidemian alkamisesta lähtien.

Fauci vastasi keskiviikkona hallinnon koviin syytöksiin The Atlantic -lehden haastattelussa.

36 vuotta tehtävässään toiminut Fauci ei osannut sanoa, miksi Valkoinen talo ylipäätään toimitti lausunnon lehdistölle. Hän seisoi omien linjaustensa takana ja kuvaili listan julkaisua ”suureksi virheeksi” ja ”hölynpölyksi”.

– Lopulta sen tekeminen satuttaa presidenttiä. Kun hallinto vuotaa lehdistölle jotain tuollaista, ja koko akateeminen yhteisö ja lehdistö iskevät takaisin ja se lopulta satuttaa presidenttiä, hän totesi lehdelle.

Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa tikun nokkaan joutuivat esimerkiksi Faucin kuukausia vanhat kommentit kasvomaskien hyödyttömyydestä ja muista koronavirusta vähättelevistä lausunnoista.

Fauci on muuttanut myöhemmin kantaansa, ja hän muistuttikin The Atlanticin haastattelussa kunkin linjaustensa silloisesta kontekstista.

Kriitikoiden mukaan listan julkistaminen oli poliittinen liike, jotta Yhdysvaltain katastrofaalinen tartuntatilanne saataisiin vyörytettyä jonkun muun kuin Trumpin hallinnon kontolle.

The Atlanticin tietojen mukaan Valkoinen talo on yrittänyt estää Faucia antamasta televisiohaastatteluja, jotta hän ei enää pääsisi vuotamaan ”väärää tietoa”. Tartuntatautien asiantuntija ei halunnut vahvistaa asiaa.

Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa kritisoitiin esimerkiksi Faucin kuukausia vanhoja kommentteja kasvomaskien hyödyttömyydestä.

Hän kuitenkin myönsi, että hänen suhteensa Trumpin kanssa on muuttunut kevään ja kesän aikana.

– Minulla oli mahdollisuus kahdenväliseen kanssakäyntiin presidentin kanssa vielä silloin, kun meillä oli säännöllisesti lehdistötilaisuuksia. En ole voinut tehdä sitä hetkeen, ja viestini menee perille Valkoisen talon eksperttien ja varapresidentin kautta.

Fauci otti myös kantaa tämänhetkiseen koronatilanteeseen Yhdysvalloissa. Tartuntatilanne on synkentynyt maassa entisestään viime viikkojen aikana, ja monissa osavaltioissa rajoitustoimet on käynnistetty uudelleen.

USA:ssa on todettu yli 3,5 miljoonaa tartuntaa, ja virukseen on kuollut noin 140 000 ihmistä.

Fauci sanoi, että maan hallinnon on pystyttävä parempaan.

– Osavaltiot, joissa on paha tilanne, pitäisi pysähtyä ja linjata, että kaikki käyttävät maskia, baarit suljetaan, julkiset kokoontumiset kielletään, sosiaalinen etäisyys pidetään ja haavoittuvaisimpia suojellaan. Takaan tartuntalukujen pienenevän, jos teemme niin muutaman viikon ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?