Mongoliassa 15-vuotias teinipoika on kuollut murmelista saamaansa paiseruttoon – yli 10 karanteeniin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mongoliassa 15-vuotias teinipoika on kuollut murmelista saamaansa paiseruttoon – yli 10 karanteeniin

Mongoliassa teinipoika kuoli murmelista saamaansa paiseruttoon. Tämä murmeli on kuvattu Ranskassa vuonna 2016, eikä liity tapaukseen.

Julkaistu: 14.7. 16:54

Ainakin yksi ihminen kuolee vuosittain paiseruttoon Mongoliassa.

Mongoliassa 15-vuotias teinipoika on kuollut paiseruttoon, kertoivat terveysviranomaiset tiistaina. Mongoliassa ja naapurimaa Kiinan alueilla on ollut viime aikoina muutamia paiseruttotapauksia.

Ruttoon kuollut poika asui maan lounaisosassa sijaitsevan syrjäisen Gobi-Altain provinssin alueella. Terveysministeriön mukaan hän oli saanut harvinaisen bakteeritaudin metsästettyään ja syötyään murmelin.

Terveysviranomaiset kertoivat pojan saamasta tartunnasta alkujaan viikko sitten maanantaina.

– Laitoimme karanteeniin ensimmäiset 15 ihmistä, jotka olivat olleet lähikontaktissa menehtyneen kanssa, ja nuo 15 ihmistä saavat antibioottihoitoa, terveysministeriön viestintäjohtaja Naragerel Dorj kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ruttoa havaittu myös Kiinan puolella

Ruttoa on havaittu tuoreeltaan myös muualla Mongoliassa, kun Khovdin provinssissa varmistui aiemmin tässä kuussa kaksi paiseruttotartuntaa. Yli 140 ihmistä testattiin, mutta muita tapauksia ei löytynyt.

Lisäksi Kiinan Sisä-Mongolian alueella havaittiin reilu viikko sitten paimenella vastaava ruttotartunta. Paikalliset viranomaiset kielsivät vuoden loppuun saakka niiden eläinten metsästämisen ja syömisen, jotka voivat kantaa paiseruttoa.

Ainakin yksi ihminen kuolee ruttoon Mongoliassa joka vuosi, vaikka hallitus pyrkii varoittamaan ihmisiä lähestymästä ja syömästä murmeleita. Varsinkin maaseudulla ihmiset kuitenkin oppivat metsästämään ja syömään murmeleita. Jotkut myös uskovat, että niiden sisäelinten syöminen on hyväksi terveydelle.

Rutto on Yersinia pestis -bakteerin aiheuttama tauti, jota esiintyy tavallisesti jyrsijöillä. Ihminen voi saada tartunnan eläimestä infektoituneen kirpun pureman välityksellä tai käsittelemällä infektoitunutta eläintä, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivulla.

Pureman jälkeen ihmiselle kehittyy viikon kuluessa kivulias imusolmuketulehdus, paiserutto. Joskus se voi muuttua keuhkorutoksi, jolloin tartunta leviää ihmisestä toiseen ysköspisaroiden välityksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?