Italiasta huolestuttavia varoituksia koronasta – tällaisia elinikäisiä oireita tauti voi jättää jälkeensä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Italiasta huolestuttavia varoituksia koronasta – tällaisia elinikäisiä oireita tauti voi jättää jälkeensä

Julkaistu: 14.7. 15:39

Tautioireista tai iästä riippumatta koronalla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Pohjois-Italian lääkärien ja tutkijoiden mukaan koronan jälkiseuraukset voivat olla pahempia kuin aiemmin ajateltiin, kertoo Sky News.

Italialaisten asiantuntijoiden mukaan tauti ei välttämättä jää vain lyhytaikaiseksi hengitysinfektioksi, vaan se voi jättää potilaille pitkäaikaissairauksia.

Italian pahiten koronan koettelemalla Lombardian alueella entisillä koronapotilailla on todettu psykoosia, unettomuutta, munuaistauteja, selkärankainfektioita, halvauksia, kroonista väsymystä ja liikkuvuusongelmia.

Lääkärit sanovat, etteivät jotkut potilaat tule ikinä parantumaan sairauksista. He korostavat, että potilaan iällä ei ole merkitystä puhuttaessa jälkiseurauksista. Myös täysin oireettoman potilaan on mahdollista sairastua koronan aiheuttamaan pitkäaikaissairauteen.

Virus on systeeminen infektio, joka vaikuttaa koko kehon elimiin. Lääkäreiden mukaan se ei siis ole vain hengityssairaus, kuten aiemmin ajateltiin.

Italian lääkärit muistuttavat, että myös henkilöiden, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kannattaa välttää tartuntaa. Rajoituksia noudattamalla voi ehkäistä altistumista pitkäaikaissairauksille.

Italialaisten lääkäreiden löydökset siitä, että koronaviruksesta aiheutuva sairaus ei ole pelkästään hengitystiesairaus, ovat linjassa Lontoon yliopistossa aiemmin tehtyjen tutkimusten kanssa, Sky News kertoo.

Yliopiston tunnistivat vakavia koronasta johtuvia neurologisia oireita, kuten deliriumia, aivotulehdusta, aivoinfarkteja ja hermovaurioita 43 potilaalla, jotka olivat 16–85-vuotiaita.

Jotkut potilaista eivät kokeneet lainkaan vakavia hengitysvaikeuksia, vaan neurologiset oireet saattoivat olla ensimmäisiä ja ainoita merkkejä koronaviruksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?