Yhdysvalloissa oli määrä toteuttaa ensimmäinen liittovaltion teloitus 17 vuoteen – tuomari puuttui peliin viime hetkellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvalloissa oli määrä toteuttaa ensimmäinen liittovaltion teloitus 17 vuoteen – tuomari puuttui peliin viime hetkellä

Kolmesta murhasta tuomittua Daniel Lewis Leetä ei teloiteta maanantaina.

13.7.2020 17:48

Maanantaina Yhdysvalloissa oli määrä toteuttaa liittovaltiotason teloitus ensimmäistä kertaa 17 vuoteen. Tuomari kuitenkin esti teloituksen hallituksen myrkkyruiskeen käyttöön liittyvien oikeusjuttujen vuoksi, Reuters kertoo.

Daniel Lewis Lee, 47, oli määrä teloittaa myrkkyruiskeella kolmesta murhasta tuomittuna Indianassa.

Daniel Lewis Lee tuomittiin kuolemaan vuonna 1999. Hänen teloitustaan on kuitenkin lykätty.

Yukonista, Oklahomasta kotoisin oleva Lee surmasi Arkansas’n osavaltiossa asekauppias William Muellerin, Muellerin Nancy-vaimon ja parin 8-vuotiaan Sarah-tyttären tammikuussa 1996.

Lee tunkeutui Muellerien kotiin rikoskumppaninsa kanssa. Murhattuaan perheen, kaksikko heitti ruumiit suohon. Rikoskumppani otti säilöön Muellerin perheeltä varastetut tavarat.

William ja Nancy Mueller murhattiin vuonna 1996. Nancy Muellerin sukulaiset eivät halua, että murhaajaa kuitenkaan teloitetaan.

Leen rikoskumppani sai elinkautisen vankeusrangaistuksen, mutta Lee tuomittiin kuolemaan vuonna 1999. Mies oli määrä teloittaa jo viime joulukuussa, mutta tuomioistuimet lykkäsivät tuolloinkin teloitusta, CNN kertoo.

Leen uhrien omaiset olivat pyytäneet myös maanantaisen teloituksen lykkäämistä, koska eivät koronaepidemian takia voi olla teloituksessa läsnä. Vetoomustuomioistuin päätti sunnuntaina, että teloitus voitaisiin toteuttaa omaisten vastustuksesta huolimatta.

Myös William ja Nancy Muellerin kahdeksanvuotias tytär tapettiin.

Uhrien omaiset ovat vastustaneet kuolemanrangaistusta. He ovat toivoneet, että tuomio voitaisiin muuttaa elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

– Meille kyse oli siitä, että saisimme olla paikalla sanomassa, että ”tätä ei tehdä meidän puolesta, me emme halua tätä,” uhrien sukulainen Monica Veillette perusteli CBS Newsille omaisten halua olla paikalla teloituksessa.

Myös Nancy Muellerin äiti Earlene Peterson, 81, vaatii, että Leen tuomio muutettaisiin elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

Earlene Peterson kertoi Equal Justice Initiativen julkaisemassa videolausunnossa Nancy-tyttärestään.

Viime vuonna julkaistussa videolausunnossa, Peterson kertoi, kuinka sai kuulla murhista. William ja Nancy Muellerin piti osallistua asenäyttelyyn, mutta he eivät koskaan saapuneet sinne.

– He vain katosivat. Joten aloitimme heidän etsimisen. Se oli aika hirveää. Sheriffi soitti kertoakseen, että perheenjäsenieni kuvauksia vastaavat henkilöt olivat löytyneet ja minun pitäisi tulla tunnistamaan vaatteet. He olivat Nancy ja Sarah.

Peterson seurasi murhaoikeudenkäyntiä paikan päällä joka päivä. Vain yhden päivän hän oli poissa, koska oli tuolloin sairaalassa.

Earlene Peterson toivoo, että Daniel Lewis Leen tuomio vaihtuisi kuolemantuomiosta elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

Petersonin mukaan oikeudessa kuultiin, kuinka Lee oli kieltäytynyt tappamasta 8-vuotiasta tyttöä, jolloin rikoskumppani oli tehnyt verityön. Siksi Leen kovempi tuomio tuli yllätyksenä.

– Kyllä, Daniel Lee vahingoitti elämääni, mutten voi uskoa, että hänen elämänsä vieminen muuttaisi sitä. En näe, miten Daniel Leen teloittaminen kunnioittaa tyttäreni muistoa. Mielestäni se tahraa sen, koska hän ei olisi halunnut sitä.

Liittovaltiotason teloitukset ovat harvinaisia. Hallinto on pannut täytäntöön kuolemanrangaistuksen vain kolmesti sen jälkeen, kun kyseinen rangaistus otettiin uudesti käyttöön vuonna 1988.

Kaikki liittovaltion kuolemaantuomitut ovat Terre Hauten vankilassa Indianassa.

Edellinen teloitus oli vuonna 2003, kun Louis Jones teloitettiin nuoren naissotilaan sieppauksesta, raiskauksesta ja murhasta tuomittuna.

Presidentti Donald Trumpin hallinto sanoi viime vuonna, että pitkän tauon jälkeen liittovaltion kuolemanrangaistuksia alettaisiin jälleen panna täytäntöön.

Leen lisäksi tälle kesälle oli suunniteltu kolme muuta liittovaltiotason teloitusta. Myös kolme muuta kuolemanrangaistuksen saanutta sai tuomion lapsen surmaamisesta.

Tiedossa ei nyt ole, milloin teloitukset toteutuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?