Yhdysvaltojen johtava korona-asiantuntija ei ole tavannut Trumpia yli kuukauteen – myös tv-esiintymiset vähentyneet - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltojen johtava korona-asiantuntija ei ole tavannut Trumpia yli kuukauteen – myös tv-esiintymiset vähentyneet

Anthony Fauci tunnetaan kaunistelemattomista lausunnoistaan. Hänen mukaansa tämä on saattanut vaikuttaa siihen, ettei hän ole niin paljon enää esillä.

12.7.2020 23:53

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci ei ole puhunut presidentti Donald Trumpin kanssa kuukauteen, Washington Post uutisoi. Lehden lähteen mukaan Fauci puhui presidentille viimeksi kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Toisen lähteen mukaan Fauci ei enää anna tilanneraportteja Trumpille ja ”ei enää ole koskaan Oval Officessa,” viitaten presidentin työhuoneeseen. Valkoinen talo on myös romuttanut Faucin suunniteltuja esiintymisiä tv:ssä.

Fauci ja Trump ovat usein esittäneet lähes vastakkaisia näkemyksiä Yhdysvaltojen koronatilanteesta.

Fauci itse myönsi Financial Timesin haastattelussa etäiset välit presidenttiin. Hän totesi nähneensä presidentin viimeksi 2. kesäkuuta eikä omien sanojensa mukaan ole antanut tilannekuvaa presidentille ainakaan kahteen kuukauteen. Sen sijaan hän on kokoontunut Valkoisen talon koronaiskuryhmän kanssa. Ryhmää vetää varapresidentti Mike Pence.

Hän myös kommentoi vähentyneitä tv-esiintymisiään.

– Minulla on maine, kuten olet varmaan huomannut, totuuden puhujana kaikkina aikoina ilman, että yritän kaunistella asioita. Ja se voi olla yksi syy siihen, etten ole ollut televisiossa kovinkaan paljon viime aikoina.

Fauci, joka on uravirkamiehenä toiminut yli 50 vuotta hallinnon palveluksessa, nauttii kuitenkin molempien puolueiden tukea kongressissa. Presidentti ei voi suoraan antaa Faucille potkuja, mutta lähteen mukaan presidentillä ei muutenkaan olisi suunnitelmia hankkiutua asiantuntijasta eroon.

Vaikka Faucin julkiset esiintymiset ovat vähentyneet, on hän keksinyt uusia tapoja saada viestinsä kuuluviin. Asiantuntija on ollut aktiivinen Facebookissa ja antanut runsaasti haastatteluja podcasteissa ja perinteisessä mediassa. Fauci ei myöskään ole säästellyt sanojaan.

– Valtiona, kun meitä verrataan muihin maihin, ei meillä mielestäni mene hyvin. Meillä ei vain mene, Fauci laukoi FiveThirtyEightin podcastissa viime viikolla.

Fauci saa myös äänensä kuuluviin kongressin kuulemisissa.

Aiemmin tällä viikolla Fauci sanoi Facebookissa ja Twitterissä suorassa lähetyksessä, että Yhdysvallat on edelleen ”polvia myöten” koronavirusepidemian ensimmäisessä aallossa.

– Sanoisin, ettei se ole aalto. Se on hyökyaalto tai tartuntojen uusi nousu, joka asettui lähtötason päälle, joka ei oikeastaan koskaan laskenut siihen, mihin halusimme.

Trump on kritisoinut julkisuudessa Faucia.

Fauci myös sanoi Wall Street Journalin podcastissa, että liittovaltion hallituksen pitäisi tehdä parempaa työtä saadakseen amerikkalaiset ottamaan enemmän vastuuta pandemian hillitsemisessä.

– En ole varma, että teemme sitä nyt kovin hyvin.

Trump puolestaan kritisoi Faucia Fox Newsin haastattelussa sanoen, että asiantuntija oli ”tehnyt paljon virheitä”.

– Fauci on mukava mies, mutta hän on tehnyt paljon virheitä, presidentti väitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?