Tuore tutkimus koronapotilailla paljasti: vasta-aineiden muodostama immuniteetti on lyhytaikainen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuore tutkimus koronapotilailla paljasti: vasta-aineiden muodostama immuniteetti on lyhytaikainen

Tutkijoiden mukaan vasta-aineita oli eniten noin kolme viikkoa oireiden alkamisen jälkeen, minkä jälkeen ne vähenivät nopeasti.

Tutkimuksen mukaan vasta-aineita oli enemmän vakavasti sairastuneilla ja vasta-ainetaso pysyi korkeampana kuin lievemmin sairastuneilla.

12.7.2020 23:05

Koronaviruksen sairastaneiden immuniteetti viruksen aiheuttamaa tautia vastaan saattaa kestää vain muutaman kuukauden, Lontoon King’s Collegen tutkijat arvioivat tuoreessa tutkimuksessa The Guardianin mukaan. Tämä voi tarkoittaa, että virus tartuttaa ihmisiä vuodesta toiseen flunssan tavoin.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkijat analysoivat yli 90 potilaan ja terveydenhuollon työntekijän immuunivastetta ja huomasivat, että vasta-aineita oli eniten noin kolme viikkoa oireiden alkamisen jälkeen, minkä jälkeen ne vähenivät nopeasti.

Verikokeet paljastivat, että 60 prosentilla tutkituista henkilöistä oli ”voimakas” vasta-ainevastine virukseen, mutta vain 17 prosentilla oli yhtä voimakas vaste kolme kuukautta myöhemmin. Vasta-ainetasot putosivat jopa 23-kertaisesti ajanjakson aikana. Joissain tapauksissa vasta-aineita ei enää havaittu.

Immuunijärjestelmällä on monta keinoa taistella koronavirusta vastaan. Jos vasta-aineet ovat kuitenkin tärkeimpiä tekijöitä puolustusreaktiossa, tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että ihmiset voisivat saada tartunnan uudestaan ja, että rokote ei välttämättä antaisi pitkäaikaista suojaa. Jos rokote valmistuu, voi olla, että se pitäisi esimerkiksi uusia tietyin väliajoin.

Asiantuntijoiden mukaan maailmalla kiertää neljä koronavirusta, jotka aiheuttavat tavallisen flunssan. Näiden kohdalla tiedetään, ettei immuniteetti kestä kauan. Nyt näyttää siltä, että myös uusi koronavirus Sars-Cov-2 on samankaltainen.

Virologi Jonathan Heeneyn mukaan tutkimus vahvistaa aiemmat todisteet siitä, että immuniteetti covid-19-tautia vastaan on lyhytkestoinen.

– Mikä tärkeintä, se lyö nauran arkkuun vaaralliselle laumaimmuniteetti-konseptille.

Ruotsalaistutkimuksessa on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että niillä ihmisillä, joilta vasta-aineita ei ole löytynyt, saattaa kuitenkin olla jonkinasteinen immuniteetti virusta vastaan.

Tutkijoiden mukaan jokaista henkilö kohden, jolta löytyi vasta-aineita, oli kaksi henkilöä, joilta löytyi tappaja-T-soluja, jotka tunnistavat ja tuhoavat viruksen infektoimia ihmisen soluja.

Tappaja-T-soluja löytyi myös henkilöiltä, joiden oireet olivat olleet lievitä tai, jotka olivat olleet oireettomia. Vasta-aineita löytyi puolestaan henkilöiltä, jotka olivat sairastaneet vakavamman tautimuodon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?