Tuore selvitys: Näin laajaa tuhoa koronavirus voi aiheuttaa potilaissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuore selvitys: Näin laajaa tuhoa koronavirus voi aiheuttaa potilaissa

Amerikkalaislääkäreiden mukaan koronavirus ei vaikuta pelkästään keuhkoihin.

Koronavirus aiheuttaa hyvin erilaisia oireita.

11.7.2020 22:39

Koronavirus ei vahingoita ainoastaan keuhkoja vaan myös munuaisia, maksaa, sydäntä, aivoja ja hermostoa, ihoa ja ruoansulatuselimistöä, amerikkalaislääkärit kertoivat perjantaina tutkittuaan useita covid-19-potilaita koskevia raportteja, CNN uutisoi. Koronaviruksen eri aiheuttamista oireista on uutisoitu aiemmin, mutta nyt julkaistussa selvityksessä oireita on koottu yhteen.

New Yorkissa sijaitsevan Columbia Univesity Irvingi Medical Center -sairaalan lääkärit kävivät läpi paitsi sairaalan omia kokemuksia covid-19-potilaista myös muualta maailmasta lähetettyjä raportteja.

Raporttien perusteella koronavirus hyökkää käytännössä jokaista ihmiskehon suurta järjestelmää vastaan, vahingoittaen suoraan elimiä ja aiheuttaen veritulppia, sydämen rytmin muutoksia, verenvuotoa munuaisista ja ihottumaa. Viruksen aiheuttaman taudin oireita ovat myös muun muassa päänsärky, huimaus, lihassärky, vatsakipu, kuume ja hengitystieoireet kuten yskä.

Koronavirus aktivoi myös kehon puolustusjärjestelmän, jolloin keho alkaa tuottaa tulehdusvälittäjäaine sytokiineja. Pahimmillaan seurauksena on sytokiinimyrsky, joka on soluja ja elimiä vaurioittava tulehdusreaktio.

– Tämä virus on epätavallinen ja on vaikeaa olla pysähtymättä ja olla vaikuttumatta siitä, kuinka eri tavoin se näkyy ihmiskehossa, kardiologi Mahesh Madhavan sanoi lausunnossa.

Vain muutama päivä sitten brittineurologit kertoivat, että koronavirus saattaa laukaista aivohäiriöitä lieväoireisilla tai viruksen aiheuttamasta taudista toipuvilla potilailla.

Neurologit julkaisivat keskiviikkona tietoja yli 40 koronapotilaasta Britanniasta. Potilailla oli aivotulehdusta, sekavuutta, hermovaurioita ja aivohalvauksia. Joissain tapauksissa neurologiset ongelmat olivat potilaan ensimmäinen oire ja pääoire.

Veritulppariskin takia esimerkiksi Suomessa sairaalahoitoon joutuneet koronapotilaat saavat verenhyytymistä ehkäisevää lääkitystä. Hoitoa jatketaan vielä sairaalahoidon jälkeenkin.

– Vaikuttaa siltä, että tauti lisää kaikilla sairaalahoitoon joutuneilla potilailla veritulppariskiä, HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen totesi jo huhtikuussa.

Keväällä uutisoitiin myös erikoisemmista oireista kuten ”koronavarpaista”. Monilla koronapotilailla havaittiin purppuranvärisiä ihottumia varpaissa, toisilla potilailla varpaat punoittivat ja olivat turvoksissa aivan kuin olisivat paleltuneet.

Tuoreimman selvityksen mukaan iho-oireet eivät kuitenkaan ole pysyviä.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?