Sakari Lauriala ei unohda pysäyttävää näkyä joukkohaudan äärellä – Srebrenican verilöylystä 25 vuotta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sakari Lauriala ei unohda pysäyttävää näkyä joukkohaudan äärellä – Srebrenican verilöylystä 25 vuotta

Sakari Lauriala näki Srebrenican verilöylyn jälkiä toimiessaan rauhanturvaajana vuonna 2008.

11.7. 19:16

Bosnia-Hertsegovinassa on lauantaina muisteltu Srebrenican verilöylyä, jossa kuoli lähes 8 000 bosniakkia. Joukkomurhan alkamisesta tuli 11. heinäkuuta kuluneeksi 25 vuotta. Uhrien tunnistaminen jatkuu edelleen.

Sakari Lauriala oli joukkomurhan aikaan vain teinipoika. Hän muistelee katsoneensa televisiosta uutislähetyksiä Jugoslavian hajoamissodista ja myös Srebrenicasta, mutta tapahtumat olivat suomalaispojalle vielä varsin etäisiä.

Kaikki muuttui, kun hän toimi rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa 2007–2008. Kyse oli silloin 27-vuotiaan Laurialan ensimmäisestä kriisinhallintaoperaatiosta.

Sakari Lauriala toimi Bosnia-Hertsegovinassa rauhanturvaajana vuoden.­

Suomalaiset rauhanturvaajat kävivät tuolloin muutamilla joukkohaudoilla, joihin oli haudattu verilöylyn uhreja. Näky ei unohdu.

– Se oli yksi palvelusajan tärkeimpiä hetkiä ja tilanteita. Me nuoret rauhanturvaajat näimme konkreettisesti, mitä seurauksia Jugoslavian hajoamissodilla oli ja mitä seurauksia on sillä, kun kaikki ihmisyyden ja sitä ylläpitivät rakenteet murtuvat ja niin sanotut pimeyden voimat pääsevät liikkeelle. Tämä käynti jätti vahvan muistijäljen ja konkretisoi ne 90-luvun hajoamissodat.

Kaikkia uhreja ei vielä tähän päivään mennessäkään ole löydetty tai tunnistettu.­

Laurialan mukaan videolla näkyvä joukkohauta on niin sanottu secondary mass grave.

– Sinne oli kauhakuormaajilla siirretty muista haudoista ruumiita ja ruumiiden osia. Yleensä tällaisella oli ollut tarkoitus peitellä tekoja ja jälkiä, kun huomattiin, että käry alkaa käydä, Lauriala muistelee.

Laurialan johtama yhteysupseeripartio vastasi suhteista siviiliväestöön, minkä takia hän oli paljon tekemisissä paikallisten kanssa. Lauriala muistelee, kuinka monet kertoivat, ettei heillä ennen Jugoslavian hajoamista ollut tiukkoja ajatuksia siitä, että alueen asukkaat ovat erilaisia uskonnon tai etnisyyden suhteen.

– Sen ajan ääriliikkeet ja poliitikot lietsoivat eroja ja kannustivat ihmisiä väkivaltaan.

Näky joukkohaudalla ei unohdu.­

Lauriala pitää Srebrenican verilöylyä tärkeänä muistutuksena siitä, että jakolinjojen lietsomisella voi olla vakavia seurauksia.

– Vastaavaa tapahtuu maailmalla eri muodoissa edelleen. Sitä harvoin ymmärretään tällaisissa hyvinvoivissa länsimaalaisissa yhteiskunnissa, joissa rauha on jatkunut jo pitkään. Srebrenican tapahtumat ovat siksi tärkeä muistutus meille kaikille.

Srebrenican verilöylyssä kuoli noin 8000 miestä ja poikaa.­

Laurialalle vuosi Bosnia-Hertsegovinassa oli opettavainen. Hän oli päätynyt rauhanturvaajaksi kuultuaan Kosovossa olleen ystävänsä kokemuksista. Lisäksi yliopisto-opiskelijassa paloi halu nähdä maailmaa ja kokea seikkailuja.

Nuoren miehen hakemus hyväksyttiin ja joulukuussa 2007 hän matkasi Bosnia-Hertsegovinaan. Gradun hän kirjoitti reissussa.

– Se oli hieno, avartava vuosi.

Srebrenican verilöyly

  • Srebrenican joukkomurha tapahtui Srebrenican kaupungissa heinäkuussa 1995. Tuolloin serbit surmasivat lähes 8 000 bosniakkimiestä ja -poikaa. Verilöyly oli Jugoslavian hajoamissotien pahimpia.

  • Verilöylyn taustalla oli bosniakkien yritys vapauttaa serbien hallussaan pitämä Sarajevo aiemmin kesäkuussa. Kostona serbit hyökkäsivät ja valtasivat Serbian nykyisen rajan lähellä sijaitsevan Srebrenican kaupungin.

  • YK:n alainen entisen Jugoslavian kansainvälinen rikostuomioistuimen mukaan joukkomurha oli kansanmurha.

  • Kaikkia joukkomurhan uhreja ei vieläkään ole löydetty.

  • Srebrenican kansanmurhasta tuomittiin marraskuussa 2017 serbikomentaja Ratko Mladic. Verilöylyn toisena päätekijänä pidetty Radovan Karadžić oli vuotta aiemmin tuomittu muun muassa kansanmurhasta ja etnisistä puhdistuksista 40 vuodeksi vankeuteen. YK:n tuomioistuin kovensi tuomion elinkautiseksi vankeudeksi viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?