Lentomatka voi olla voi olla vakavan koronan sairastaneelle riski – Ruotsin terveys­viranomainen varoittaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lentomatka voi olla voi olla vakavan koronan sairastaneelle riski – Ruotsin terveys­viranomainen varoittaa

Maailmalla puretaan hiljalleen koronarajoituksia. Koronan vakavan tautimuodon sairastuneen kannattaa kuitenkin puhua lääkärin kanssa lentämisestä.

Julkaistu: 10.7. 12:55

Lentomatkustaminen voi aiheuttaa oireita vakavan covid-19-taudin sairastaneille, uutisoi Ruotsin radio.

Vakavan covid-19-taudin sairastaneiden tulisi keskustella lääkärin kanssa ennen lentomatkaa, Ruotsin kansanterveys­viranomaisen yleisjohtaja Johan Carlson sanoo Ruotsin radion mukaan. Syynä on, että tauti voi vaurioittaa keuhkojen toimintaa. Lentäminen voi tällöin olla riskialtista.

– Niille, jotka ovat sairastaneet vakavan tautimuodon, on syytä tehdä keuhkojen toimintakoe. Hapetus on tärkeää paineen laskiessa, Carlson sanoi.

Myös vakuutusyhtiöiden omistama hätäpalveluyritys SOS International kehotti covid-19-taudin sairastaneita matkustajia olemaan yhteydessä lääkäriin ennen lentomatkaa.

– On olemassa alustavia tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että vakavasti sairastuneet ovat saaneet pitkäaikaisia vaurioita keuhkoihin. Keuhkojen toiminta voi olla heikentynyttä, vaikka olisi jo toipunut, Ola Magnevall SOS Internationalista toteaa.

Tästä voi tulla ongelma lentokoneessa, jonka paineistetussa ilmassa on vähemmän happea kuin maan pinnalla.

Jo ennen koronavirus­pandemiaa esimerkiksi keuhkoahtaumataudista, hengityksen vajaatoiminnasta, astmasta tai sydämenvajaatoiminnasta kärsiviä on kehotettu selvittämään lentokelpoisuus lääkärin kanssa.

– Hengitys- ja verenkiertoelimistön pitää olla sellaisessa kunnossa, että ihminen jaksaa kävellä ainakin 50 metriä pahemmin hengästymättä. Eli sydämen ja keuhkojen tilan tarvitsee olla kohtuullisen hyvä, yleislääketieteen erikoislääkäri ja diabetologi Atte Vadén Mehiläisestä kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?