Asiakirjat paljastavat: nämä olivat poliisin viimeiset sanat George Floydille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiakirjat paljastavat: nämä olivat poliisin viimeiset sanat George Floydille

George Floydin väkivaltainen kuolema on koskettanut ihmisiä ympäri maailmaa.

Julkaistu: 9.7. 7:36

CNN:n mukaan Floyd totesi tilanteessa toistuvasti, ettei hän pysty hengittämään.

Kun George Floyd toistuvasti kertoi poliisille, ettei hän pystynyt hengittämään, Minneapolisin poliisivoimiin kuulunut Derek Chauvin käski tätä lopettamaan puhumisen. Asiasta uutisoi CNN verkkosivuillaan.

– Lopeta sitten puhuminen, lopeta huutaminen. Puhuminen kuluttaa hemmetin paljon happea, Chauvin sanoi poliisin kehokameratallenteiden mukaan.

– Kaveri, älä viitsi. Ai, ai. En pysty hengittämään. En pysty hengittämään. Aa! He tappavat minut. En pysty hengittämään. En pysty hengittämään. Ai!” Floyd vastasi Chauvinille.

George Floyd sanoi ennen kuolemaansa yli kaksikymmentä kertaa, ettei saa henkeä.

Alla olevalla videolla näkyy George Floydin pidätystilanne.

Vain minuutteja myöhemmin Floyd oli jo tajuton, ja myöhemmin hänet julistettiin kuolleeksi.

Thomas Lanen ja J. Alexander Kuengin kehokamerat tallensivat Floydin elämän viimeiset hetket. Asiakirjat osapuolten välisestä keskustelusta julkistettiin keskiviikkona.

Ex-poliisi Lanen asianajaja Earl Gray yrittää saada tuomarin hylkäämään Lanea vastaan nostetut syytteet avunannosta tappoon.

Viranomaiset eivät ole julkaisseet kehokameroiden tallentamaa videokuvaa.

George Floydin väkivaltainen kuolema on koskettanut ihmisiä ympäri maailmaa.

Floyd, 46, kuoli 25. toukokuuta Minneapolisissa, kun Chauvin painoi miehen kaulaa polvellaan lähes yhdeksän minuutin ajan – kohtalokkain seurauksin. Lane ja Kueng olivat auttaneet Floydin taltuttamisessa, ja Tou Thao seisoi lähistöllä.

Kaikki neljä poliisia erotettiin tehtävistään muutama päivä Floydin kuoleman jälkeen. Kueng ja Thao saivat samat syytteet kuin Lane.

Poliisi oli tullut paikalle, kun Floyd oli ostanut läheiseltä kioskilta tupakkaa, ja kioskin henkilökunta oli ottanut poliisin yhteyttä, koska he epäilivät maksun tapahtuneen väärennetyllä 20 dollarin setelillä.

Taposta syytetyn Chauvinin asianajaja Eric Nelson kieltäytyi kommentoimasta julki tulleita tietoja.

Ennen kuin Floyd pakotettiin maahan, hän kertoi poliiseille, ettei pysty hengittämään. Lisäksi hän sanoi kärsineensä koronaviruksesta ja pelkäävänsä ahtaita paikkoja.

Keskusteluista paljastui Floydin pelästyneen, kun poliisit yrittivät siirtää hänet partioautoon. Mies kehotti poliiseita ”kertomaan lapsille, että rakastan heitä – olen kuollut”.

Myöhemmin kun Floyd makasi maassa, Lane kysyi Chauvinilta, pitäisikö poliisien kääntää Floyd kyljelleen. Lane oli huolissaan tämän terveydestä.

– Ei, hän pysyy siinä missä hän on, vastasi Chauvin.

Asianajaja Grayn mukaan Lane kysyi kaksi kertaa, pitäisikö Floyd kääntää kyljelleen. Kokeneempi Chauvin kuitenkin käski Lanen pitää Floyd paikallaan, kunnes ambulanssi saapuisi.

Esityksessä todetaan, että Chauvin vakuutti Lanelle Floydin olevan kunnossa. Lane ei myöskään ollut tietoinen siitä, että Chauvin oli tekemässä rikosta. Asianajaja katsoo, että päätös Floydin taltuttamisesta tilanteessa oli oikeutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?