Brittineurologit varoittavat: Lievästi sairastuneilla koronapotilailla havaittu aivohäiriöitä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brittineurologit varoittavat: Lievästi sairastuneilla koronapotilailla havaittu aivohäiriöitä

Keuhko-oireet ovat koronapotilailla yleisempiä kuin aivo-oireet. Neurologiset häiriöt voivat kuitenkin myös olla hengenvaarallisia, asiantuntijat varoittavat.

Monet lievästikin sairastuneet koronapotilaat ovat päätyneet sairaalaan aivohäiriöiden takia.

8.7.2020 20:39

Brittineurologien mukaan lääkäreiltä saattaa mennä ohi vakavia ja mahdollisesti hengenvaarallisia koronaviruksen laukaisemia aivohäiriöitä, jotka ilmaantuvat lieväoireisille tai viruksesta toipuville potilaille, The Guardian uutisoi.

Neurologit julkaisivat keskiviikkona tietoja yli 40 koronapotilaasta Britanniasta. Potilailla oli aivotulehdusta, sekavuutta, hermovaurioita ja aivohalvauksia. Joissain tapauksissa neurologiset ongelmat olivat potilaan ensimmäinen oire ja pääoire.

Tutkijat havaitsivat myös kasvun ADEM-tapausten määrässä. ADEM muodostuu sanoista Akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti. Neuroliiton mukaan kyse on keskushermoston myeliiniä vaurioittavasta sairaudesta. Myeliini toimii ikään kuin eristeenä hermosyille ja parantaa niiden sähkönjohtavuutta.

Kun ennen pandemiaa University College Londonin neurologian instituutissa ADEM-tapauksia kirjattiin yksi kuukaudessa, huhti- ja toukokuussa ADEM-potilaita oli kaksi tai kolme viikossa. Yksi 59-vuotias nainen kuoli komplikaation seurauksena.

55-vuotias nainen puolestaan joutui takaisin sairaalaan, kun hän alkoi käyttäytyä oudosti sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Nainen puki ja riisui toistuvasti takkinsa ja alkoi nähdä hallusinaatioita kuten apinoita ja leijonia talossaan.

Tutkimuksessa mukana olleen Michael Zandin mukaan uusi koronavirus vaikuttaa aivoihin tavalla, jollaista ei ole nähty muiden virusten kohdalla. Hän toivoo, että kliinikot ympäri maailman olisivat tarkkoina koronaviruksen aiheuttamien oireiden suhteen. Hän kehotti terveydenhuollon ammattilaisia keskustelemaan neurologien kanssa, jos koronapotilailla ilmeni kognitiivisia oireita, muistiongelmia, väsymystä, tunnottomuutta tai heikkoutta.

– Viesti on, ettei sitä kaikkea laiteta toipumisen piikkiin ja toipumisen psykologisten aspektien piikkiin.

– Tämä sairaus näyttää vaikuttavan aivoihin.

Huolena on, että koronavirus saattaa aiheuttaa ”hiljaisen epidemian” varsinaisen pandemian jälkeen, kun viruksen aiheuttamat vauriot koronapotilaiden aivoissa käyvät ilmi. Esimerkiksi espanjantaudin jälkeen jopa miljoonalla ihmisellä ilmeni aivosairaus.

Kyse ei ole suinkaan ensimmäisestä tutkimuksesta, joka kertoo koronapotilailla havaituista aivohäiriöistä. BBC uutisoi kesäkuun lopussa, että yli 300 tutkimuksessa on kerrottu koronapotilailla havaituista neurologisista poikkeamista.

BBC:n mukaan joidenkin tutkijoiden mukaan aivohäiriöt ovat joko suora tai epäsuora seuraus hapenpuutteesta aivoissa. Toisten mukaan virus tunkeutuu aivoihin. Esimerkiksi Japanissa ja Kiinassa jälkiä viruksesta on havaittu koronapotilaiden selkäydinnesteessä. Italiassa tehdyssä ruumiinavauksessa jälkiä koronaviruksesta havaittiin endoteelisoluissa, jotka reunustavat aivojen verisuonia.

Tutkijoiden mukaan neurologiset oireet ovat kuitenkin harvinaisempia kuin keuhko-ongelmat koronapotilailla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?