Stalinin vainojen tutkijaa vaaditaan rangaistusleirille – 15 vuoden vankeus uhkaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Stalinin vainojen tutkijaa vaaditaan rangaistusleirille – 15 vuoden vankeus uhkaa

Stalinin vainoja ja sen suomalaisuhreja tutkinutta venäläistä Juri Dmitrijeviä uhkaa 15 vuoden vankeus.

Juri Dmitrijev oikeudenkäynnin jälkeen, kuvattu huhtikuussa 2018 Petroskoissa.

8.7.2020 11:01

Syyttäjät esittivät rangaistusvaatimuksen tiistaina.

Dmitrijevin tukijoiden mukaan tarkoituksena on vaientaa arvostettu Gulag-tutkija.

Dmitrijev, 64, istuu Venäjällä tutkintavankeudessa syytettynä seksuaalisesta väkivallasta adoptiotytärtään kohtaan, vaikka hänet ehdittiin vapauttaa jo kertaalleen vuoden 2018 oikeudenkäynnissä.

Dmitrijevin perhe ja hänen lähipiirinsä pitävät syytteitä täysin keksittyinä ja poliittisina. Koronaviruksen tuomien rajoitusten vuoksi Dmitrijevin uusi oikeudenkäynti on venynyt entisestään.

Tiistaina Dmitrijevin asianajaja Viktor Anufriev kertoi Petroskoin syyttäjän vaativan tutkijalle 15 vuoden tuomiota ja lähettämistä kovennetun kurin leirille. Anufriev kertoi AFP:lle, että Petroskoin oikeusistuin käsittelee asian keskiviikkona.

Huhtikuussa New York Times tapasi Juri Dmitrijevin tyttären, joka sanoo olevansa väsynyt Venäjän aloittamaan ”sirkukseen” Suomea ja hänen isäänsä vastaan.

Dmitrijev on omistanut elämänsä Josif Stalinin vainoissa teloitettujen ihmisten hautapaikkojen etsinnälle ja heidän muistonsa vaalimiselle.

Sinnikkäiden tutkimusten jälkeen Dmitrijev löysi 1997 Karhumäen piiristä Sandarmohin teloituspaikan, jonka yli kahdessasadassa joukkohaudassa lepää ainakin yli 7 000, ehkä jopa yli 9 000 teloitettua ihmistä. Heistä liki 800 on suomalaisia.

Dmitrijev paikallisti vuonna 1997 myös Krasnyi Borin teloituspaikan Petroskoin lähellä. Siellä surmattiin noin 1 200 henkilöä, joista liki 600 oli suomalaisia.

Julkisuudessa on esitetty erilaisia versioita siitä, miksi Venäjän viranomaiset käynnistivät Dmitrijeviä vastaan erikoisen oikeusjutun nimettömän ilmiannon perusteella.

Yleisin teoria on, että kaikki liittyy hänen työhönsä Stalinin veritöiden paljastajana. Vladimir Putinin ja FSB:n hallitsema Venäjä ei oletettavasti halua, että Neuvostoliiton vanhoja syntejä kaivellaan, koska nyky-Venäjän tavoitteena on vierittää syy sen omistakin rikoksista ulkomaiden niskaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?