Maailman pitkäikäisimmät siamilaiset kaksoset kuolivat 68-vuotiaina: ”Meillä oli hyvä elämä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman pitkäikäisimmät siamilaiset kaksoset kuolivat 68-vuotiaina: ”Meillä oli hyvä elämä”

Julkaistu: 7.7. 22:53

Ronnie ja Donnie Galyon kuolivat lauantaina 68 vuoden ikäisinä Daytonissa Ohiossa.

Galyonin veljekset olivat tiettävästi vanhimmiksi eläneet siamilaiset kaksoset. Vuonna 1951 syntyneet veljekset olivat kiinni toisissaan alavartalostaan. Heillä oli osin samat sisäelimet, mutta muun muassa erilliset sydämet, vatsalaukut sekä kädet ja jalat.

Lääkärit eivät voineet taata, että molemmat pojat selviytyisivät elossa jos heidät yritettäisiin erottaa kirurgisesti. Poikien vanhemmat kieltäytyivätkin leikkauksesta.

Kun pojat täyttivät 3 vuotta, päätti heidän isänsä laittaa äidin hyljeksimät kaksoset sirkuskiertueelle, jotta yhdeksänlapsinen perhe saisi elantoa. Kaksoset olivat viettäneet kaksi ensimmäistä elinvuottaan kalliissa sairaalahoidossa ja perhe oli joutunut taloudelliseen ahdinkoon.

Kiertueilla kaksoset asustelivat ilmastoidussa asuntovaunussa televisioita katsellen. Pääsylipun maksaneet saivat käydä kurkkimassa vaunun ikkunasta veljesten elämää.

– He olivat perheen elättäjät, ainoa tulonlähde, kertoi kaksosten nuorempi veli Jim.

Veljekset ystävystyivät muiden ”kummajaiskiertueen” jäsenten, kuten Viikinkijätti Johannin ja maailman lyhyimpänä miehenä esitellyn Little Peten kanssa.

– Tien päällä olimme kaikki yhtä isoa perhettä, muisteli Ronnie 2014.

Kun kummajaisshowt loppuivat Yhdysvalloissa 1970-luvulla siirtyivät kaksoset kiertueille pääosin Keski- ja Etelä-Amerikkaan.

Kaksoset tekivät esiintymisiä aina vuoteen 1991 saakka.

Kaksoset oppivat kävelemään 29 kuukauden ikäisinä, opittuaan ensin vuorottelemaan kumpi kävelee takaperin. Molemmat olivat oikeakätisiä, joten toimintaterapeutin avulla he oppivat koordinoimaan itseään arkipäivän askareissaan.

Pojat eivät päässeet paikalliseen kouluun, koska koulun mukaan kaksoset olisivat pelottaneet muita oppilaita.

– Ajat olivat silloin toiset, totesi Jim-veli.

Kaksoset eivät koskaan menneet naimisin. Donnie hoiti pääosin kokkailun, tiskit ja pyykit kun Ronnie putsasi kylpyhuoneen ja piti huolen juttelemisesta.

Veljeksillä oli vaaleissa kaksi ääntä, erilliset sosiaaliturvatunnukset, mutta he matkustivat yhteisellä passilla.

Vuonna 2009 Ronnie sai verihyytymän keuhkoihin, mistä seurasi tulehdus. Myös Donnie sairastui ja molempien kunto heikkeni. Loppuikänsä he asuivat kotisairaanhoidon ja veljensä Jimin tukemina.

Yli 200 vapaaehtoista auttoi Jimin ja hänen vaimonsa kodin laajentamisessa niin, että Ronnie ja Donnie pystyivät asumaan heidän luonaan mukavasti.

– Oli aika maksaa takaisin. En tehnyt tätä, koska täytyi vaan koska halusin. He sentään kustansivat meidän muiden sisarusten varttumisen, Jim kertoi 2010.

Ikääntyessään Ronnie ja Donnie tajusivat elävänsä ehkä pisimpään kuin aiemmat siamilaiset kaksoset. He viivasivat kalenterista ylitse päivän kerrallaan kunnes saavuttivat ennätyksen ja unelmansa.

Täytettyään 63 vuotta 2014 julisti Guinnessin ennätystenkirja heidät virallisesti maailman kautta aikain vanhimmiksi siamilaisiksi kaksosiksi.

Galyonit olivat pitäneet esikuvinaan Siamiassa, nykyisessä Thaimaassa syntyneitä kiinalaisveljeksiä Chang ja Eng Bunkeria. He elivät 1800-luvulla 62 vuoden ja 251 päivän ikäisiksi. Heidän mukaansa keksittiin termi ”siamilaiset kaksoset”.

Vaikka joutuivat elämään koko ikänsä kasvokkain toisiinsa liitoksissa, kertoivat Donnie ja Ronnie 2014 olevansa parhaat ystävät jakaen samat kiinnostuksen kohteet eivätkä surkutelleet elämäänsä.

– Meistä oli mukava kasvaa yhdessä, sanoi Ronnie, johon Donnie jatkoi:

– Meillä oli hyvä elämä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?