Koronavirus ei ehkä lähtenytkään liikkeelle Kiinasta – epidemiologi esittelee uuden teorian: ”Virus horrostaa ympäri maapalloa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronavirus ei ehkä lähtenytkään liikkeelle Kiinasta – epidemiologi esittelee uuden teorian: ”Virus horrostaa ympäri maapalloa”

Julkaistu: 7.7. 1:42

Koronaviruksesta on löydetty jälkiä jätevesinäytteistä, jotka on kerätty kauan ennen pandemian alkua.

Koronavirus on saattanut ”uinua horroksessa” ympäri maailmaa ja putkahtaa esiin, kun ympäristöolosuhteet ovat olleet suotuisat. Näin väittää epidemologi Tom Jeffersson Telegraphissa julkaistussa jutussa. Hän työskentelee Oxfordin yliopistossa näyttöön perustuvan lääketieteen (CEBM) yksikössä.

Viime viikolla espanjalaiset virologit ilmoittivat löytäneensä jälkiä koronaviruksesta jätevesinäytteistä, jotka oli kerätty maaliskuussa 2019 eli yhdeksän kuukautta ennen koronaviruksen havaitsemista Kiinassa. Myös italialaiset tutkijat ovat löytäneet viemärinäytteistä todisteita koronaviruksesta Milanossa ja Torinossa joulukuun puolivälissä, ja Brasiliassa vastaavia todisteita on löydetty marraskuulta.

Jeffersson uskookin, että monet virukset saattavat olla ikään kuin horroksessa ympäri maapalloa ja ilmaantua sopivan tilaisuuden tullen, mutta myös kadota yhtä nopeasti.

– Minne sars meni? Se vain katosi. Meidän täytyy miettiä näitä asioita, ja ryhtyä tutkimaan viruksen ekologiaa. Täytyy ymmärtää miten se syntyy ja mutatoituu, Jeffersson sanoo.

Jeffersson arvelee, että koronavirus horrosti ympäri maapalloa, ja aktivoitui sopivissa olosuhteissa. Hän nostaa esille Falklandinsaarilla helmikuussa todetun koronavirustapauksen.

– Mistä se sinne tuli? Etelä-Georgian saarelta Buenos Airesiin matkalla olleen risteilyaluksen matkustajat seulottiin, ja kahdeksantena päivänä Weddellinmerellä todettiin ensimmäinen tapaus. Lymyilikö virus pakasteruoassa, ja aktivoitui sulatettaessa, Jeffersson pohtii.

Hän nostaa esille myös tapauksen vuodelta 1918, jolloin 30 prosenttia Länsi-Samoan saaren asukkaista kuoli espanjantautiin, vaikka he eivät olleet missään kontaktissa ulkomaailman kanssa.

– Ainoa selitys tälle on, etteivät nämä taudinaiheuttajat tule tai mene minnekään. Ne ovat aina täällä, ja jokin sytyttää ne. Ehkä väestöntiheys tai ympäristöolosuhteet. Tätä meidän tulisi tutkia.

Jeffersson uskoo, että virus voi levitä viemäriverkoston ja julkisten wc-tilojen välityksellä. Ei pelkästään pisaratartuntana puhuessa, yskiessä tai aivastaessa. Jeffersson nostaa esille brittilääkäri John Snown (1813–1858) tutkimuksen, jolla hän osoitti koleran leviävän saastuneen juomaveden välityksellä Lontoossa.

– Tartuntaryppäät täytyy tutkia tarkasti yksi kerrallaan. Täytyy tehdä, mitä John Snow teki: kuulustella ihmisiä ja rakentaa hypoteeseja, jotka sopivat faktoihin. Ei toisin päin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?