Ameba etenee nenän kautta ihmiskehoon, jatkaa matkaansa aivoihin ja tappaa lähes aina – Floridassa annettiin varoitus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ameba etenee nenän kautta ihmiskehoon, jatkaa matkaansa aivoihin ja tappaa lähes aina – Floridassa annettiin varoitus

Floridan Hillsborough Countyn terveysviranomaiset ovat antaneet varoituksen järivissä, lammissa ja kuumassa vedessä viihtyvästä amebasta.

Julkaistu: 6.7. 22:57

Floridassa on todettu yksi naegleria fowleri -amebatapaus, ja viranomaiset suosittelevat uimareita varovaisuuteen.

Floridan terveysviranomaiset ovat antaneet amebavaroituksen, sillä Hillsborough Countyssä on todettu harvinainen amebatapaus. Naegleria fowleri -ameba etenee ihmiskehoon nenän kautta ja jatkaa matkaansa aivoihin, jossa se aiheuttaa vaarallisen tulehduksen.

Yksisoluinen loinen tappaa kantajansa lähes aina. Vuosien 1962–2015 välillä Yhdysvalloissa on todettu 138 naegleria fowleri -tartuntaa, ja vain kolme tartunnan saaneista on selvinnyt hengissä.

Ameba elää lämpimässä makeassa vedessä, muun muassa järvissä ja lammissa. Eniten sitä tavataan yli 40-asteisessa vedessä. Se on yleisempi Yhdysvaltojen eteläisimmissä osavaltioissa.

Viranomaiset eivät ole kertoneet, mistä ja miten Hillsborough Countyn uusi tartunta on lähtöisin, kertoo BBC.

Floridan terveysviranomaiset kehottavat ihmisiä pitämään kädellä nenästä kiinni makeassa vedessä uidessaan tai vaihtoehtoisesti käyttämään sierainten kiinni pitämiseen suunniteltua suljinta. Tiedotteessa huomautetaan, että ameba voi päästä pään sisälle myös nenäkannua käytettäessä, joten kannuun on parasta laittaa vain keitettyä tai muutoin steriiliä vettä.

Amebatartunta ei välity ihmiseltä toiselle.

Terveysviranomaisten tiedotteessa todetaan, että on vaikea sanoa, miksi muutamat saavat tartunnan ja sairastuvat, kun miljoonat käyttävät samaa tai samankaltaista vettä. Tartuntatapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia.

Ensioireet tartunnasta muistuttavat vilustumista, ja usein diagnoosi tehdäänkin vasta kuoleman jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?