Kiinassa on havaittu ruttotartuntoja – kaupunki julisti hälytystilan

Paiserutto tunnetaan parhaimmin nimellä musta surma, joka aiheutti yli 50 miljoonan ihmisen kuoleman keskiajalla.

15-vuotiaan potilaan epäilleen saaneen paiseruttotartunnan hänen käsiteltyään murmelia.

6.7.2020 20:27

Mongolian rajalla sijaitsevalla Kiinan autonomisella Sisä-Mongolian alueella, Bayannurin kaupungissa, on havaittu paiseruttoa, uutisoi BBC.

Tällä hetkellä alueella on tiedossa kaksi epäiltyä ruttotapausta. Toinen sairastuneista on paimen, jonka tartunnan alkuperästä ei ole tietoa. Häntä hoidetaan parhaillaan sairaalassa.

Kiinalainen Global Times -lehti kertoo Twitterissä, että toinen sairastuneista on 15-vuotias, joka on ollut kosketuksissa murmelin kanssa. Murmelit ovat oravansukuisia jyrsijöitä, joita esiintyy Pohjois-Aasian lisäksi Euroopan vuoristoalueilla ja Pohjois-Amerikan länsiosissa.

Paiserutto, eli lyhyemmin rutto, on Terveyskirjaston mukaan Yersinia pestis -bakteerin aiheuttama tauti, jota esiintyy pääsääntöisesti jyrsijöillä eräillä alueilla Afrikassa, Aasiassa sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikassa. Paiserutto johtaa hoitamattomana kuolemaan 30–60 % tapauksista.

Tunnetuin ruttoepidemia, johon viitataan usein mustana surmana, oli käynnissä keskiajalla. Musta surma tappoi 1300-luvulla yli 50 miljoonaa ihmistä Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Nykyään ihmisen ruttotapauksia raportoidaan maailmalla vuosittain joitakin tuhansia, pääosin epidemia-alueiden maaseudulla tai pienissä kaupungeissa ja kylissä. Tauti hoidetaan mikrobilääkkeillä. Ruttoa vastaan ei ole rokotetta, mutta altistuneille voidaan antaa estolääkitys sairastumisen ehkäisemiseksi.

Toukokuussa 2018 kaksi ihmistä kuoli ruttoon Mongoliassa. He olivat syöneet raakaa murmelin lihaa.

Bayannurin kaupungissa on otettu käyttöön vuoden loppuun asti voimassa oleva kolmannen tason hälytystila, joka kieltää ruttoa mahdollisesti kantavien eläinten metsästämisen ja syömisen. Hälytystila on toiseksi lievin neliportaisella asteikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?