Lehti: Skandia-miehen työnantaja ilmoitti poliisille vain kolme kuukautta veriteon jälkeen: Engström on Palmen murhaaja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Skandia-miehen työnantaja ilmoitti poliisille vain kolme kuukautta veriteon jälkeen: Engström on Palmen murhaaja

Skandia-yhtiön sisällä epäiltiin, että Stig Engström (oikealla) oli Olof Palmen (vas.) murhaaja

Julkaistu: 4.7. 22:24

Skandia-yhtiön sisällä epäiltiin, että heidän työntekijänsä Stig Engström oli pääministeri Olof Palmen murhaaja, kertoo Aftonbladet.

Pääsyyttäjä Krister Peterssonin johtama tutkijaryhmä ilmoitti kesäkuun alussa pitävänsä ”Skandia-miehenä” tunnettua Engströmiä syyllisenä Palmeen murhaan.

Vakuutusyhtiö Skandiasta kerrottiin epäilyistä poliisille vain kolme kuukautta Palmen murhan jälkeen 1986, kirjoittaa Aftonbladet.

Poliisi oli aiemmin todennut, etteivät Engströmin kertomukset olleet uskottavia, eikä häntä siksi pidetty epäiltynä.

Stig Engström kuvattuna vuonna huhtikuussa 1986.

Skandiassa Engströmiä luonnehdittiin ”oudoksi hahmoksi”. Yhtiössä tehtiin sisäinen analyysi, jonka mukaan Engström olisi murhaaja.

Selvityksen jälkeen yritti sen laatinut entinen poliisi Per Häggström vakuuttaa poliisia selvityksen merkityksestä.

11-sivuisessa selvityksessä muun muassa käytiin läpi Engströmin liikkeitä Skandian toimitalossa murhailtana. Niiden mukaan Engström oli leimannut kulkulupansa ulos lähtiessään kello 23.19, vain 2,5 minuuttia ennen murhalaukauksia, jotka ammuttiin 50 metrin päässä Skandian uloskäynnistä.

Engström palasi takaisin toimistolle vain 20 minuuttia myöhemmin. Engström oli selvityksen mukaan sanonut aulan vahdeille kuulleensa laukauksen ja nähneen jalkakäytävällä makaavan miehen.

– Jotkut riensivät ammutun luokse. Kuulin heidän sanovan, että uhri oli Olof Palme, mutta hän näytti niin pieneltä, että sitä oli vaikea uskoa. Sen sijaan vieressä ollut rouva muistutti Lisbet Palmea, kerrotaan Engströmin sanoneen.

Olof Palmen murhapaikalla on muistolaatta.

Kun Engström myöhemmin keskusteli asiasta työpaikalla antoi hän itselleen merkittävämmän roolin.

– Hän kertoi Skandian kollegoille, että tuli ensimmäisenä Palmen avuksi, käänsi tämän kyljelleen ja antoi suusta-suuhun tekohengitystä.

Engström kertoi seuraavaksi juosseensa etsimään poliisia tai ambulanssia, mutta kun ei löytänyt niitä palasi murhapaikalle. Siellä hän väitti yrittäneensä turhaan saada poliisin huomiota.

Hetkeä myöhemmin hän kuuli kuinka eräs vanhempi mies kertoi poliisille tekijästä tuntomerkkejä, jotka viittasivat Engströmiin. Engström yritti korjata väärinkäsitystä, mutta häntä ei kuunneltu.

Häggströmin mukaan tarinassa oli liian paljon ristiriitaisuuksia. Hän totesi loppupäätelmässä, että poliisin mukaan kukaan muista todistajista ei ollut nähnyt Engströmiä murhapaikalla laukausten jälkeen. Sen sijaan kolme todistajaa oli antanut ampujasta kuvauksen, joka vastasi Engströmiä.

– Jos tämä on totta, niin silloin Engström murhasi O. Palmen, todetaan Skandian selvityksessä.

Samalla muistutetaan, että syyllisyyden toteamiseksi tarvitaan muutakin kuin henkilöiden puheiden analysointi.

Pääministeri Olof Palmen hautajaissaattue maaliskuussa 1986.

Selvitys listaa kolme vastausta vaativaa kysymystä: oliko Engströmillä mahdollisuus saada ase, mikä oli hänen motiivinsa ja oliko hänellä teon suorittamiseen vaadittavia tietoja.

Näihin kysymyksiin ei ole saatu vastauksia vieläkään.

Engströmiä ei voida tuomita murhasta, vaikka hänet todettaisiinkin pitävästi syylliseksi. Alkoholisoitunut Engström teki itsemurhan 2000-luvun taitteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?