Kiina nimitti tiukan linjan johtajan Hongkongin uuden turvallisuusviraston vetäjäksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiina nimitti tiukan linjan johtajan Hongkongin uuden turvallisuusviraston vetäjäksi

Hongkongilaiset putsaavat kiireisesti sometileiltään Kiinaa arvostelevia kirjoituksia.

3.7.2020 11:04

Kiina on nimittänyt Hongkongin uuden turvallisuusviraston johtajaksi tiukan linjan miehen, joka on tullut tunnetuksi mielenosoitusten kovaotteisesta tukahduttamisesta. Zheng Yanxiong tulee johtamaan laajoilla valtuuksia varustettua virastoa, jonka perustamisesta säädetään tiistaina voimaan tulleessa turvallisuuslaissa.

Virastolla on oikeudet sekä tutkia epäiltyjä rikoksia että nostaa niistä syytteitä, ja se voi siirtää kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tapauksia Manner-Kiinan viranomaisten käsittelyyn.

Zheng, 56, yleni kommunistipuolueen riveissä Hongkongiin rajautuvassa Guangdongin maakunnassa. Hän tukahdutti siellä sijaitsevassa Wukanin kylässä väkivaltaisiksi äityneitä korruption vastaisia mielenosoituksia.

Sometilejä siivotaan kuumeisesti

Pikavauhtia säädetty uusi turvallisuuslaki on saanut monet erityishallintoalueen asukkaat ryhtymään pikaisiin siivoustoimiin sosiaalisen median tileillään. Laki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta.

Paikallinen poliisi on saanut aiempaa laajemmat valtuudet seurata epäiltyjä muun muassa puhelimia kuuntelemalla ja viestiliikennettä seuraamalla, ilman tuomioistuimen päätöstä.

Monet hongkongilaiset ovat reagoineet poistamalla sosiaalisesta mediasta vanhoja kirjoituksiaan, siirtymällä paremman tietoturvan palveluihin sekä muuttamalla tiliensä yksityisyysasetuksia.

– Vaihdon profiilini nimen ja muutin tilini yksityiseksi, jotta työnantajani ei voi nähdä tulevia postauksiani, joita voisi pitää Kiinaa loukkaavina tai turvallisuuslain vastaisina, kertoi suuryhtiön työntekijä Paul, joka sanoo työnantajansa olevan Kiina-mielinen.

Paul-nimellä esiintynyt mies sanoi aikovansa olla jatkossa hyvin varovainen, koska pelkää että työkaverit tai jopa ystävät voivat ilmiantaa hänen postauksiaan Kiinalle.

Lain astuttua voimaan tiistaina monet hongkongilaiset ilmoittivat Twitterissä tai muissa somepalveluissa jättävänsä ne. Osa jakoi neuvoja nettiturvallisuudesta ja muutamat ilmoittivat siirtyvänsä viestipalvelu Signaliin, koska pitävät sitä turvallisempana.

Juridinen palomuuri kaadettiin

Kiina on ilmoittanut, että osa turvallisuuslain vastaisista rikkomuksista käsitellään Manner-Kiinassa. Se tarkoittaa loppua juridiselle palomuurille joka on ollut Kiinan ja Hongkongin välillä siitä lähtien kun erityishallintoalue siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997. Uusi turvallisuuslaki sallii myös sen, että Kiinan turvallisuuspalvelut aloittavat toimintansa Hongkongissa.

Virtuaalisia erillisverkkoja eli VPN-palveluja tarjoavat yhtiöt kertovat, että ohjelmien lataukset ovat kasvaneet turvallisuuslain myötä selväksi. VPN:n avulla netin käyttäjä voi suojata nettiyhteytensä ja sijaintinsa. Kiinassa monien VPN-palvelujen käyttö on estetty.

Billie, 24-vuotias paikallishallinnon edustajan avustaja, kertoo ottaneensa VPN-palvelun käyttöön toukokuussa, kun Kiina kertoi suunnitelmistaan uuden lain säätämiseksi. Hän on karsinut useita sosiaalisen median seuraajiaan ja poistanut joitakin "kyseenalaisia" postauksia, vaikka uuden turvallisuuslain ei pitäisi olla takautuva.

– Hävettää ja nolottaa. En olisi halunnut tehdä tätä, mutta minusta tuntui että minun on pakko, selviytyäkseni, nuori mies sanoi AFP:lle.

– Osa minua on kadonnut.

Siivousoperaatio ei ole koskenut vain digitaalisia seiniä. Monet demokratialiikettä tukeneet kaupat ja ravintolat ovat poistaneet "Lennon-seinänsä", eli ilmoitustaulut joilla tuetaan mielenosoituksia tai moititaan Kiinan johtoa.

Demokratia-aktivisti Gordon Lam kertoi ainakin yhden ravintolan saaneen poliisilta varoituksen, että taulu saattaa olla turvallisuuslain vastainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?