Britannia suunnittelee kansalaisuuden tarjoamista hongkongilaisille – Kiina varoitti heti vastatoimista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannia suunnittelee kansalaisuuden tarjoamista hongkongilaisille – Kiina varoitti heti vastatoimista

Mielenosoittajat lähtivät kaduille Hongkongissa keskiviikkona koronarajoituksista huolimatta, kun alueen palautumisesta Britannialta Kiinalle tuli kuluneeksi 23 vuotta.

Julkaistu: 2.7. 19:54

Hongkongin asianajajat lyttäsivät uuden turvallisuuslain.

Kiina varoitti torstaina Britanniaa vastatoimista, jos Britannia toteuttaa suunnitelmansa tarjota kansalaisuutta lähes kolmelle miljoonalle hongkongilaiselle. Britannia ilmoitti aikeistaan sen jälkeen kun Kiina nuiji läpi Hongkongin demokratialiikkeen nujertamiseen tähtäävän uuden turvallisuuslain.

Kiinan mukaan Britannialla ei ole oikeutta tehdä yksipuolisia muutoksia maiden väliseen sopimukseen.

– On selvää, että kaikki Hongkongissa asuvat kiinalaiset ovat Kiinan kansalaisia riippumatta siitä, onko heillä Britannian merentakaisten alueiden passia tai Britannian ulkomailla asuvan kansalaisen passia, sanoi Kiinan Lontoon-suurlähettiläs Liu Xiaoming Guardianin mukaan.

Hongkongin asukkaista liki kolmella miljoonalla on jompikumpi. Kiina vetoaa vuoden 1997 sopimukseen, jossa Kiina katsoo Britannian luvanneen, ettei se myönnä Hongkongin asukkaille kansalaisuusoikeuksia Britanniassa.

Australia harkitsee turvapaikan tarjoamista

Australiassa pääministeri Scott Morrison sanoi torstaina pitävänsä Hongkongin tilannetta huolestuttavana ja kertoi hallituksen harkitsevan ehdotuksia, että hongkongilaisille tarjottaisiin mahdollisuutta muuttaa Australiaan.

Morrisonin mukaan lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta hän sanoi Australian olevan valmis antamaan tukea hongkongilaisille.

Lausunto kiristänee Kiinan ja Australian välejä entisestään. Australia on vaatinut riippumatonta tutkintaa Kiinasta lähteneen koronaviruspandemian alkuperästä ja syyttänyt Kiinaa taloudellisesta ja teknologisesta kiristyksestä. Kiina on varoittanut opiskelijoita ja turisteja matkustamasta Australiaan, määrännyt Australian tuotteille talouspakotteita ja tuominnut Australian kansalaisen kuolemaan huumekaupasta.

Taiwan on avannut toimiston, jonka on määrä auttaa Hongkongista pois haluavia.

Asianajajat "syvästi huolissaan"

Hongkongin asianajajien yhdistys otti keskiviikkona tiukin sanoin kantaa uuteen turvallisuuslakiin ja totesi löyhästi muotoillun lakitekstin murentavan kaupungin oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

– Hongkongin asianajajayhdistys on syvästi huolissaan sekä lain sisällöstä että sen toimeenpanon tavasta, yhdistys sanoi lausunnossaan.

Yhdistys luettelee lausunnossaan kymmenkunta ongelmallista kohtaa laissa ja nostaa erityisesti esille sen, että lain sisältöä ei julkistettu ennen kuin se oli saatettu voimaan. Samalla sivuutettiin myös Hongkongin oma lakiasäätävä järjestelmä.

– Asianajajilla, tuomareilla, poliisilla ja Hongkongin asukkailla ei ollut mitään mahdollisuutta perehtyä uuden lain sisältöön eikä sen luomiin vakaviin rikosnimikkeisiin, yhdistys tuomitsi.

Useimmat uuden lain perusteella kiinni otetut kantoivat lippuja tai lentolehtisiä, joissa vaadittiin Hongkongille itsenäisyyttä.

Turvallisuuslain mukaan Kiina ottaa itselleen ensimmäistä kertaa tuomiovallan Hongkongin sisällä. Osa oikeudenkäynneistä käydään suljetuin ovin ja ilman valamiehistöä. Poliisin valvontaoikeuksia on laajennettu, eikä valvonnalle enää vaadita tuomioistuimen hyväksyntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?