15-vuotias tyttö pidätettiin Hongkongin protesteissa – epäillään uuden turvallisuuslain rikkomisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

15-vuotias tyttö pidätettiin Hongkongin protesteissa – epäillään uuden turvallisuuslain rikkomisesta

Julkaistu: 2.7. 16:03

Turvallisuuslain rikkomisesta voi seurata vuosien vankeusrangaistus. Vakavista rikkomuksista elinkautinenkin on mahdollinen.

Hongkongin turvallisuuslain vastaisissa protesteissa on pidätetty 15-vuotias tyttö, kertoo CNN. Häntä epäillään kymmenen muun pidätetyn tavoin uuden turvallisuuslain rikkomisesta. Yhteensä Hongkongissa pidätettiin keskiviikkona 370 ihmistä.

Lain säätäneen Kiinan kansankongressin ainoa hongkongilaisedustaja Tam Yiu-chung kertoo CNN:lle, että poliisi tutkii tapaukset ja arvioi, onko pidätettyjä vastaan tarpeellista nostaa syytteitä. Hänen mukaansa kaikki eivät välttämättä ole ymmärtäneet lain sisältöä, mutta toisaalta osa on todennäköisesti rikkonut sitä tahallaan.

– On surullista, että jotkut nuoret ja teini-ikäiset ovat rikkoneet lakia. Emme haluaisi tällaista tapahtuvan, Tam sanoo CNN:lle.

– Toivottavasti voimme auttaa häntä (15-vuotiasta tyttöä), jotta hän ymmärtää paremmin lain merkityksen eikä syyllistyisi vastaavaan tulevaisuudessa, hän lisää.

Hongkongin hallituksen lehdistöedustajan mukaan turvallisuusrikkomisesta voi saada vuosien vankeusrangaistuksen – ankarimmillaan jopa elinkautisen.

Tuhannet mielenosoittajat uhmasivat poliisin asettamaa kokoontumiskieltoa keskiviikkona. Tuolloin tuli kuluneeksi tasan 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannian hallinnasta Kiinan hallintaan.

Hongkongissa on yhä voimassa yli 50 ihmisen kokoontumiskielto koronaviruksen takia. Mielenosoituksen hajottamiseksi poliisi käytti muun muassa vesitykkiä, pippurisumutetta ja kyynelkaasua.

Poliisi kertoi tehneensä turvallisuuslain perusteella pidätyksen esimerkiksi silloin, kun ihmisten hallusta löytyi Hongkongin itsenäisyydestä kertovia lippuja, tarroja tai lehtisiä.

– Hongkongin itsenäisyyden kannattaminen on lainvastaista, sanoi Hongkongin turvallisuusministeri John Lee.

Poliisin mukaan mielenosoituksen yhteydessä seitsemän poliisia loukkaantui. Yhtä heistä puukotettiin käsivarteen. Puukottajaksi epäilty on 24-vuotias mies.

Hänet otettiin kiinni lentokentältä varhain torstaiaamuna, kun hän yritti karata maasta Lontooseen. Häntä saattaa odottaa elinkautinen vankeusrangaistus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?