Hongkongissa protestoitiin turvallisuuslakia vastaan – 9 pidätettiin uuden lain perusteella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hongkongissa protestoitiin turvallisuuslakia vastaan – 9 pidätettiin uuden lain perusteella

Julkaistu: 1.7. 8:56, Päivitetty 1.7. 16:23

Hongkongin poliisi kertoi pidättäneensä keskiviikkona ainakin 300 ihmistä. Näistä yhdeksän otettiin kiinni tiistaina voimaan tulleen turvallisuuslain perusteella.

Keskiviikkona vietetään Hongkongin Kiinalle siirtymisen vuosipäivää. Tuhannet mielenosoittajat uhmasivat poliisin koronavirustilanteen takia asettamaa kokoontumiskieltoa.

Mediat kertovat poliisin käyttäneen muun muassa vesitykkiä, kumiluoteja ja kyynelkaasua mielenosoitusten hajottamiseen.

Yhtä poliisia on puukotettu olkapäähän pidätystilanteen yhteydessä, kertoo Hongkongin poliisi.

Poliisi on kertonut tehneensä turvallisuuslain perusteella pidätyksen esimerkiksi silloin, kun ihminen on kantanut Hongkongin itsenäisyyttä peräänkuuluttavaa kylttiä.

Ensimmäinen pidätys tapahtui aamulla. Poliisin mukaan se pidätti miehen, joka kantoi Hongkongin itsenäisyyttä peräänkuuluttavaa lippua. Lipun kantaminen rikkoi poliisin mukaan turvallisuuslakia.

Hetkeä myöhemmin poliisi tiedotti toisesta henkilöstä, joka on pidätetty turvallisuuslain nojalla. Poliisi kertoo pidättäneensä naisen, jolla oli mukanaan Honkongin itsenäisyyttä tukevaa materiaalia.

Poliisi on varoittanut kansalaisia kantamasta "kumouksellisia" kylttejä, kertoo South China Morning Post. Kumouksellisuuteen lukeutuvat poliisin mukaan muun muassa itsenäistymistä tai Kiinasta vapautumista koskevat tunnuslauseet.

– Lainkuuliaisia mielenosoituksia kunnioitetaan. Lopettakaa lain rikkominen, kiitos, poliisi twiittaa.

Länsimaat ovat ilmaisseet huolensa Hongkongin ilmaisunvapaudesta lakien voimaantulon jälkeen. Kiina puolestaan on vakuuttanut, että laki kohdistuu vain kouralliseen kansallista turvallisuutta uhkaavia rikollisia.

Kiina myös alleviivasi aiemmin tänään, että turvallisuuslaki ei kohtele Hongkongin oppositiota ja demokratiamielisiä vihollisina. Kiinan mukaan se olisi halutessaan voinut säätää Hongkongiin Kiinan lait, mutta osoitti hyvää tahtoa pitämällä kiinni "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatteesta, joka takaa Hongkongille laajemmat vapaudet.

Tänään tulee kuluneeksi 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan. Hongkongissa on perinteisesti järjestetty mielenosoituskulkue, mutta poliisi on kieltänyt kulkueen järjestämisen koronavirustilanteen takia.

Aktivistiryhmät ovat kuitenkin ilmaisseet, että ne aikovat uhmata poliisin kieltoa.

"Surullinen päivä Hongkongille"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on varoittanut Kiinaa vastatoimista sen jälkeen, kun maa saattoi tiistaina voimaan Hongkongin uuden turvallisuuslain.

Länsimaat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että turvallisuuslaki kaventaa Hongkongin itsehallintoa ja kansalaisten mielipiteenvapautta.

Turvallisuuslain voimaantulo on surullinen päivä Hongkongille ja kaikille "vapautta rakastaville ihmisille" Kiinassa, Pompeo sanoi lausunnossa.

– Yhdysvallat ei aio katsoa toimettomana, kun Kiina nielee Hongkongin autoritaariseen kitaansa, Pompeo muotoili.

Pompeon mukaan Yhdysvallat aikoo purkaa ainakin osan erivapauksista, joiden myötä Hongkongin kauppasuhteet ovat olleet muuta Kiinaa edullisemmat.

Hallintojohtaja: Turvallisuuslaki "tärkein edistysaskel"

Hongkongin alueen Kiina-mielisenä pidetty hallintojohtaja Carrie Lam sanoi varhain keskiviikkona, että Pekingistä masinoitu turvallisuuslaki on "tärkein edistysaskel" erityishallintoalueen ja Manner-Kiinan välillä 23 vuoteen.

– Turvallisuuslaki merkitsee Hongkongille käännekohtaa kaaoksesta hyvään hallintoon, Lam sanoi arvovieraille merkkipäivän juhlallisuuksissa.

Kansallisen turvallisuuden laki muun muassa kriminalisoi separatismin, valtion vastaisen kumouksellisen toiminnan, terrorismin ja vehkeilyn ulkomaisten voimien kanssa. Se antaa lisäksi Kiinalle valtuudet perustaa Hongkongiin kansallisen turvallisuuden virasto, jonka viranomaisia paikallinen laki ei sido.

Hongkongissa on viime vuosina ollut voimakasta demokratialiikehdintää. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä. Esityksen nojalla rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Hongkongista Manner-Kiinaan.

Lam toisti keskiviikon puheessaan viestinsä siitä, ettei uusi laki uhkaa Hongkongin oikeudellista riippumattomuutta tai ihmisten vapauksia ja oikeuksia. Hän piti muiden maiden lakia kohtaa osoittamaa kritiikkiä "mustamaalaavana ja ilkeämielisenä" hyökkäyksenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?