Ruotsalaistutkimus: Osalla maahan­muuttajista koronan aiheuttama yli­kuolleisuus jopa 220 % – ”Ruotsi on epä­onnistunut” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaistutkimus: Osalla maahan­muuttajista koronan aiheuttama yli­kuolleisuus jopa 220 % – ”Ruotsi on epä­onnistunut”

Ruotsissa yli 5 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Julkaistu: 1.7. 5:31

Aftonbladet kertoo, että kuoleman riski voi vaihdella suuresti syntymämaan mukaan.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan osalla maahanmuuttajaryhmistä koronaviruksen aiheuttama ylikuolleisuus on ollut huomattava. Asiasta uutisoi Aftonbladet-lehti verkkosivuillaan.

Korona on iskenyt Ruotsiin erityisen rajusti. Tutkimuksessa ilmeni, että tartunnan ja kuoleman riski voi kuitenkin vaihdella suuresti henkilön syntymämaan mukaan.

– Ruotsi on epäonnistunut, sanoo Göteborgin yliopiston professori Kristina Jakobsson.

Niin kutsutulla ylikuolleisuudella arvioidaan yleensä esimerkiksi influenssakausien vakavuutta. Se tarkoittaa influenssakauden aikaisen kuolleisuuden vertaamista kauden ulkopuoliseen kuolleisuuteen sekä aiempiin influenssakausiin.

Aftonbladetin mukaan tutkijat vertasivat nyt Ruotsin maaliskuun, huhtikuun ja toukokuun kuolintilastoja vuosien 2016–2019 keskiarvoon.

40–64-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden Irakissa, Somaliassa tai Syyriassa syntyneiden keskuudessa ylikuolleisuus oli 220 prosenttia, kun taas 40–64-vuotiaiden Ruotsissa, Pohjoismaissa, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa syntyneiden keskuudessa oli yhden prosentin alikuolleisuus.

Yli 65-vuotiaiden Ruotsissa, Pohjoismaissa, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa syntyneiden keskuudessa ylikuolleisuus oli 19 prosenttia.

Tutkimus keskittyi iäkkäämpiin ja keski-ikäisiin Irakissa, Somaliassa ja Syyriassa syntyneisiin ihmisiin, jotka ovat tyypillisesti asuneet Ruotsissa vähemmän aikaa kuin monet muut maahanmuuttajaryhmät.

– Kyse ei ole etnisyydestä vaan lisääntynyt kuolleisuus liittyy eriytyneisyyteen ja sosiaalisiin oloihin, Jakobsson toteaa.

Hän myöntää odottaneensa eroja eri ryhmien välillä, mutta ei näin suuria.

– Pandemian alussa sanottiin, että ”koronaviruksen edessä me kaikki olemme samanarvoisia”. Se oli kuitenkin täysin väärin. Koronaviruksen edessä eriarvoisuus terveyden ja elinolojen suhteen näyttää erittäin selvältä.

Tutkijoiden mukaan tulokset voivat osittain selittyä sillä, että joidenkin maahanmuuttajaryhmien on elämäntilanteensa johdosta vaikea noudattaa viranomaisten antamia suosituksia sosiaalisesta eristäytymisestä. Monta sukupolvea voi asua saman katon alla, ja ihmiset joutuvat käyttämään julkisia kulkuneuvoja päästäkseen töihin. Lisäksi maahanmuuttajat työskentelevät usein palveluammateissa, joissa ihmiskontakteja tulee enemmän ja tartuntariski on suurempi.

Ruotsi ilmoitti tiistaina perustavansa työryhmän arvioimaan maan kiisteltyjä koronatoimia. Maassa on todettu jo yli 68 000 tartuntaa ja yli 5 300 viruksen liittyvää kuolemaa.

Kello 17.06: Korjattu 40–64-vuotiaiden Ruotsissa, Pohjoismaissa, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa syntyneiden ylikuolleisuutta.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?