Näin pyörätuolissa istuvan entisen poliisin jäljille päästiin – Golden State Killer piilotteli virkavallalta yli 40 vuotta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin pyörätuolissa istuvan entisen poliisin jäljille päästiin – Golden State Killer piilotteli virkavallalta yli 40 vuotta

Golden State Killeriksi epäilty mies tunnusti maanantaina 13 murhaa ja 13 kidnappausta sekä kymmeniä seksuaalirikoksia.

1.7.2020 5:10

Maanantaina sai päätöksen yksi Yhdysvaltoja kuohuttaneista rikostapauksista, kun Golden State Killeriksi tunnistettu Joseph James DeAngelo tunnusti 13 murhaa, 13 sieppaukseen liittyvää syytettä ja kymmeniä seksuaalirikoksia, joista ei enää voitu nostaa syytteitä.

Kaliforniassa tapahtuneiden rikosten tekijä oli pysynyt mysteerinä yli 40 vuotta.

Joseph James DeAngelo tunnusti rikokset maanantaina. Hänet tuotiin oikeudenkäyntiin pyörätuolissa.

DeAngelon rikollinen ura alkoi huhtikuussa 1974 murtosarjalla Visaliassa. Erään murron yhteydessä DeAngelo yritti kidnapata 16-vuotiaan tytön. Tytön isä tuli kuitenkin paikalle, jolloin DeAngelo ampui hänet ja pakeni paikalta. DeAngelo tunnusti surman maanantaina.

Visaliassa tuntematonta murtomiestä oli kutsuttu Visalia Ransackeriksi.

Murroista DeAngelo siirtyi raiskauksiin. Vuosina 1976–1979 Itäisen alueen raiskaajaksi kutsuttu rikollinen herätti kauhua Sacramenton seudulla.

Katie ja Brian Maggiore saivat surmansa, kun he olivat ulkoiluttamassa koiraansa Rancho Cordovan alueella. Poliisi uskoo, että pariskunta yllätti DeAngelon, kun tämä tarkkaili naapurustoa. DeAngelo jahtasi pariskuntaa ja ampui heidät. Paikalta löytynyt dna auttoi yhdistämään DeAngelon pariskunnan murhaan.

Pohjois-Kaliforniasta DeAngelo siirtyi osavaltion eteläosiin. Siellä hän sai nimen Alkuperäinen yövaanija. Etelä-Kaliforniasta rikollinen siirtyi pelkistä sadistisista raiskauksista murhiin.

Golden State Killer aloitti murroista ja siirtyi sitten raiskauksiin ja murhiin.

Pitkään ajateltiin, että Visalia Ransacker, Itäisen alueen raiskaaja ja Alkuperäinen yövaanija olivat eri ihmisiä. Samankaltainen toimintatapa eri rikoksissa herätti kuitenkin epäilyt siitä, että rikosten tekijä saattoi olla sama henkilö.

Rikollinen vaani aluksi erityisesti keskiluokan naapurustoissa yksin tai lasten kanssa olevia naisia. Myöhemmin hän kohdisti rikoksensa pariskuntiin: hän pakotti miehet katselemaan, kun hän raiskasi naiset.

Los Angeles Timesin viime vuonna haastatteleman oikeustieteellisen profiloijan mukaan tekijä etsi tarkoituksella pariskuntia uhreikseen. Leslie D’Ambrosia oli mukana selvittämässä ratkaisemattomia makuuhuonesurmia 1980-luvulla.

– Hän halusi, että siellä on kaksi ihmistä, koska hänen tarkoituksenaan oli halventaa ja eräällä tapaa kuohita mies.

Cheri Domingo, 35, ja Greg Sanchez, 27, joutuivat Golden State Killerin uhreiksi kotonaan, lähellä Goletaa vuonna 1981.

Tekijä suunnitteli rikoksensa tarkkaan muun muassa selvittämällä uhriensa aikataulun. Hän peitti kasvonsa ja käytti aina hanskoja, jottei jättäisi sormenjälkiä.

Tekijä myös piinasi uhrejaan viettämällä tunteja asunnossa tekonsa jälkeen. Kun uhri luuli olevansa yksin, tekijä saattoi esimerkiksi leikata saksilla ilmaa uhrin korvan vierestä. Näin uhrit eivät uskaltaneet hakea apua tunteihin ja poliisin oli vaikea löytää rikollista.

Vasta vuonna 2001 Alkuperäisen yövaanijan ja Itäisen alueen raiskaajan todettiin dna-näytteiden perusteella olevan sama henkilö. Tekijää alettiin kutsua myös Golden State Killeriksi. Visalian murtoihin DeAngelo yhdistettiin hänen pidätyksensä jälkeen.

Sarjamurhaaja peitti usein kasvonsa esimerkiksi hiihtomaskilla.

Samaan aikaan, kun DeAngelon rikokset herättivät pelkoa Kalifornian asukkaissa, mies itse työskenteli yhteensä kuusi vuotta poliisina ja vietti perhe-elämää vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

DeAngelo sai potkut poliisista vuonna 1979, kun hänet pidätettiin näpistyksestä epäiltynä. Mies sai kuuden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen vasaran ja koirakarkottimen varastamisesta.

1990-luvulta aina eläkkeelle jäämiseensä asti vuonna 2017 DeAngelo toimi mekaanikkona. Hän muutti erilleen vaimonsa kanssa 1991.

Rikospaikoilta kerättyjä todisteita. Golden State Killer käytti hanskoja välttääkseen sormenjälkien jättämisen. Hänen dna:ta saatiin kuitenkin kerättyä.

Golden State Killerin tapaus kiehtoi useita true crime -intoilijoita kuten rikoskirjailija Michelle McNamaraa, jolle Golden State Killer oli eräänlainen päähänpinttymä.

McNamara kuoli vuonna 2016 ilman, että pidätystä oli tehty. Hän ehti kirjoittaa pari vuotta myöhemmin julkaistuun kirjaansa kuitenkin viestin ”vanhalle miehelle” eli murhaajalle.

McNamara kirjoitti, että ennen pitkä koittaisi päivä, jolloin poliisit ajavat miehen kotitalon eteen ja soittavat ovikelloa.

”Vedä henkeä, ahnaasti ja kiivaasti, niinhän sinulla oli tapana. Purista hampaat yhteen. Hivuttaudu arastellen lähemmäs itsepintaisesti soivaa kelloa. Sellainen on sinun loppusi,” nainen kirjoitti.

”Avaa ovi. Näytä kasvosi. Astu päivänvaloon.”

Poliisin julkaisemat piirrokset Itäisen alueen raiskaajana, Alkuperäisenä yövaanijana ja Golden State Killerinä tunnetusta rikollisesta.

24. huhtikuuta 2018 McNamaran ennustus kävi toteen, kun poliisi pidätti entisen poliisin ja mekaanikon DeAngelon, tuolloin 72, epäiltynä useista murhista ja raiskauksista. DeAngelo asui pidätyshetkellä siistissä talossa Citrus Heightsissa, samassa naapurustossa, jossa syyllistyi ensimmäistä kertaa raiskaukseen.

Poliisin mukaan McNamaran kirja auttoi pitämään esillä Golden State Killerin tapausta, vaikka kirja ei varsinaisesti auttanut selvittämään murhaajan henkilöllisyyttä.

Verkko DeAngelon ympärillä alkoi kiristyä, kun poliisi vertaili sukututkimussivustoille kirjattuja geneettisiä profiileja rikospaikoilta kerättyihin näytteisiin, CNN kertoi DeAngelon pidätyksen aikaa.

Tämän jälkeen poliisi seurasi DeAngeloa viikkojen ajan. Viikko ennen pidätystä poliisi seurasi, kun ajoi harrastekauppa Hobby Lobbyn parkkipaikalle ja käveli kauppaan. Poliisi ei aikaillut vaan otti salaa kuljettajan puoleisen oven kahvasta näytteen. Dna täsmäsi Golden State Killerin dna:han.

Vielä päivää ennen pidätystä poliisi varmisti, ettei virheen mahdollisuutta ollut. Poliisi otti useita näytteitä DeAngelon roskiksesta löytyneistä jätteistä. Paperipyyhkeen palasesta löytyi riittävästi dna:ta ja se täsmäsi Golden State Killerin dna:han.

Yli 40 vuotta yleisöä ja poliisia vaivannut tapaus oli ratkennut.

DeAngelo tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen elokuussa. Tuolloin oikeudessa kuullaan myös uhreja ja uhrien omaisia.

DeAngelolla ei ole mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen.

Bruce Harrington, jonka veli ja veljen vaimo joutuivat Golden State Killerin uhriksi, oli mukana kuuntelemassa, kun poliisi kertoi pidättäneensä sarjamurhaajan. Uhreja ja uhrien omaisia kuullaan elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?