Iran määräsi Trumpin pidätettäväksi – pyysi Interpolia apuun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iran määräsi Trumpin pidätettäväksi – pyysi Interpolia apuun

Interpol ei ota osaa mihinkään poliittiseen tai sotilaalliseen.

Pieni tyttö piti kylttiä, jossa luki ”Trump on murhaaja” korkea-arvoisen iranilaisupseeri Qassem Soleimanin muistotilaisuudessa. Soleimani sai surmansa ilmaiskussa lähellä Bagdadia tammikuussa.

30.6.2020 2:31

Iran on antanut pidätysmääräyksen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista sekä kymmenistä muista, joiden se uskoo olleen tammikuisen drooni-iskun takana. Iskussa kuoli korkea-arvoinen iranilaisupseeri Qassem Soleimani.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Al Jazeera.

Iran on pyytänyt pidätyksissä apua kansainväliseltä rikospoliisijärjestö Interpolilta.

Tehranin syyttäjä Ali Alqasimehr totesi maanantaina, että Trump ja 30 muuta kohtaavat murha- ja terrorismisyytteitä, Al-Jazeera kertoo. Uutistoimisto pohjaa tietonsa puoliviralliseen iranilaiseen uutistoimisto ISNA:aan.

Syyttäjä ei nimennyt ketään muita syytetyistä nimeltä. Hänen mukaansa Iran kuitenkin aikoo jatkaa Trumpin syytteeseen panemisen tavoittelua myös sen jälkeen, kun hän ei enää ole Yhdysvaltain presidentti.

Interpol kommentoi asiaa lehdistötiedotteella. Järjestön mukaan sen peruskirja kieltää järjestöä puuttumasta mihinkään asiaan, joka on luonteeltaan poliittinen, sotilaallinen, uskonnollinen tai rodullinen.

– Tämän vuoksi, jos tai kun tällaisia pyyntöjä lähetettäisiin pääsihteeristölle -- Interpol ei harkitsisi tämän luontoisia pyyntöjä, lehdistötiedotteessa kerrottiin.

Yhdysvaltain Iranin-lähettiläs Brian Hook kommentoi Iranin liikettä ”propagandatempuksi”.

– Tämä on luonteeltaan poliittista. Tällä ei ole mitään tekemistä kansallisen turvallisuuden, kansainvälisen rauhan tai vakauden edistämisen kanssa. Tämä on propagandatemppu, jota kukaan ei ota tosissaan, hän totesi Al Jazeeran mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?