Anglikaanisen kirkon johtaja: Jeesuksen kuvaamista valkoisena miehenä pitää harkita uudelleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Anglikaanisen kirkon johtaja: Jeesuksen kuvaamista valkoisena miehenä pitää harkita uudelleen

Canterburyn arkkipiispa Justin Webly kuvattuna tammikuussa Keniassa.

Julkaistu: 30.6. 1:39

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby puhui asiasta BBC:n haastattelussa.

Anglikaanisen kirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Justin Welbyn mukaan kirkon pitäisi harkita uudelleen Jeesuksen kuvaamista valkoisena miehenä.

Welby puhui asiasta BBC:n haastattelussa. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Welbyltä kysyttiin, pitäisikö läntisen kirkon pohtia uudelleen Jeesuksen kuvaamista sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa ja muualla läntisessä maailmassa on protestoitu tummaihoisten oikeuksien puolesta Black Lives Matter -liikkeessä. Liike sai uutta pontta tummaihoisen George Floydin kuoltua poliisin käsiin pidätystilanteessa Yhdysvaltojen Minneapolisissa.

– Kyllä, totta kai pitää, Welby vastasi kysymykseen.

Hänen mukaansa Jeesus on kuvattu toisistaan eriävällä tavalla eri maissa.

– Kun menee eri kirkkoihin, ei aina näe valkoista Jeesusta – näkee mustan Jeesuksen, kiinalaisen Jeesuksen tai lähi-itäläisen Jeesuksen, joka on tietysti kaikkein osuvin, Welby sanoi.

– Jeesusta näkee kuvattuna niin monella eri tavalla kuin on olemassa kulttuureja, kieliä ja tapoja ymmärtää.

Welby muistutti, että Jeesuksen representaatiot eivät ole palvonnan kohteita, vaan ennemminkin ”muistutuksia ihmiseksi tulleen Jumalan universaaliudesta.”

Welby puhui haastattelussa myös Britannian lukuisista patsaista, jotka esittävät historian hahmoja, joilla on ollut yhteyksiä maan imperialistiseen historiaan ja orjakauppaan. Patsaita on maassa vaadittu poistettavaksi.

Welbyn mukaan asiaa pohditaan.

– Aiomme tarkastella asiaa erittäin tarkasti, laittaa sen kontekstiin ja katsoa, tarvitseeko niiden kaikkien olla pystyssä. Kysymys (siitä pitäisikö tällaisia patsaita olla) on herännyt, totta kai, ja olemme nähneet sen ympäri maailman.

Liikehdintä kiisteltyjen ihmisten patsaiden poistamisesta on sekin rantautunut Britanniaan ja Eurooppaan Yhdysvalloista. Julkinen mielipide on jakautunut melkeinpä kaikkialla kahtia: kriitikot ovat pitäneet patsaiden laitonta kaatamista asiattomana ja liioiteltuna, kun taas kannattajat ovat pitäneet sitä oivana tapana käsitellä systemaattista rasismia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?