Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi abortti­oikeutta rajoittavan lain – konservatiivi­tuomari kääntyi liberaalien kannalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi abortti­oikeutta rajoittavan lain – konservatiivi­tuomari kääntyi liberaalien kannalle

Aborttioikeutta vastustava mielenosoittaja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edessä odottaessaan oikeuden päätöstä Lousianan uudesta aborttilaista.

Julkaistu: 30.6. 0:55

Lain vastustajien mukaan sen läpimeno olisi tarkoittanut, että Louisianaan olisi jäänyt vain yksi abortteja tekevä klinikka.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi maanantaina Louisianan osavaltion uuden aborttioikeutta rajoittavan lain.

Asiasta kertoo muun muassa NBC News.

Korkeimman oikeuden päätöstä pidetään suurena voittona naisten aborttioikeutta puolustaville. Yhdysvalloissa aborttikeskustelu on käynyt kuumana jo vuosia.

Kumotun lain mukaan abortin tehneellä lääkärillä olisi ollut oikeus lähettää potilas tarvittaessa sairaalaan vain 30 mailin eli 48 kilometrin päähän klinikasta. Lain vastustajien mukaan tämä olisi tarkoittanut, että Louisianaan olisi jäänyt vain yksi abortteja tekevä klinikka.

Korkein oikeus käsitteli ensimmäistä aborttiasiaansa sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump nimesi tuomaristoon kaksi konservatiivia, Neil Gorsuchin ja Brett Kavanaugh’n. Trumpin nimeämisten jälkeen konservatiivisia tuomareita on korkeimmassa oikeudessa viisi ja liberaaleja neljä.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja, konservatiivinen John Roberts kuitenkin otti liberaalien kannan ja äänesti lain kumoamisen puolesta.

Neljä vuotta sitten Yhdysvaltain korkein oikeus määritteli vastaavanlaisen lain Texasin osavaltiossa perustuslain vastaiseksi.

Presidentti Trumpin hallinto on ollut tapauksessa Louisianan puolella. Aborttioikeutta vastustavat ovat toivoneet, että korkeimman oikeuden konservatiivienemmistöinen tuomaristo kannattaisi aborttioikeutta kaventavia lakiuudistuksia, joita Louisiana ja muut konservatiiviset osavaltiot yrittävät ajaa läpi.

Esimerkiksi Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleig McEnany kritisoi päätöstä tuoreeltaan lehdistötiedotteessa. Hänen mukaansa tuomareiden omat poliittiset mielipiteet aborttioikeudesta ovat nyt ajaneet abortin turvallisuuden takaamisen ohi.

Aborttioikeuden kannattajat taas ovat sanoneet, että uuden lain oli vain tarkoitus rajoittaa naisten pääsyä aborttiklinikoille, eikä lainsäätäjien taka-ajatuksena ollut lainkaan naisten terveydestä huolehtiminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?