John Waynen rasistiset puheet nousivat jälleen pinnalle – nimikko­lentokentälle vaaditaan uutta nimeä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

John Waynen rasistiset puheet nousivat jälleen pinnalle – nimikko­lentokentälle vaaditaan uutta nimeä

Lentoasema nimettiin näyttelijälegendan mukaan hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1979.

Julkaistu: 29.6. 22:33

John Wayne sanoi vuonna 1971 Playboy-lehden haastattelussa muun muassa uskovansa valkoiseen ylivaltaan ja laukoi useita rasistisia ja homofobisia mielipiteitä.

Useista sota- ja western-elokuvista näyttelijänä tunnetuksi tullut John Wayne (1907–1979) sanoi vuonna 1971 Playboy-lehden haastattelussa uskovansa valkoiseen ylivaltaan.

Hän muun muassa viittasi tummaihoisten olevan valkoisia vähä-älyisempiä, sanoi intiaanien olleen itsekkäitä puolustaessaan maitaan valloittajilta, ja totesi amerikkalaisen elokuvatuotannon luisuvan perverssiin suuntaan.

Kun haastattelija kysyi, mitä hän tarkoittaa perverssiydellä, Wayne nosti esiin muun muassa kolme Oscar-palkintoa voittaneen Keskiyön cowboy (1969) -elokuvan.

– Etkö sanoisi, että kahden miehen välinen upea rakkaus Keskiyön cowboyssa – tarina kahdesta hinttarista – pätee tähän. Älä ymmärrä väärin, minulla ei ole mitään seksiä vastaan, kunhan se on miehen ja naisen välistä, Wayne sanoi Playboylle.

Lähes 50 vuotta sitten julkaistu haastattelu nousi viraali-ilmiöksi vuonna 2019. Nyt uutiskanava CNN uutisoi, että demokraattiedustajat Kalifornian osavaltion Orangen piirikunnassa vaativat Waynen mukaan nimetyn lentokentän nimen muuttamista.

– Piirikunnan ulkopuoliset eivät välttämättä tiedä John Waynen suhtautumisesta valkoiseen ylivaltaan, mutta monet paikalliset asukkaat ovat vaatineet lentokentän nimen muuttamista jo vuosia, paikallisen demokraattipuolueen puheenjohtaja Ada Briceño sanoo puolueen kannanotossa.

Demokraatit vaativat nimen muuttamista takaisin Orangen piirikunnan lentoasemaksi. Nykyinen nimi, John Waynen lentoasema, otettiin käyttöön Waynen kuoleman jälkeen vuonna 1979. Se sijaitsee noin 50 kilometriä Los Angelesista etelään.

Viime vuonna Waynen poika Ethan Wayne, 58, puolusteli isänsä lausuntoja CNN:n haastattelussa sen jälkeen, kun Playboyn haastattelu oli lähtenyt leviämään internetissä. Lentokentän nimenvaihdoksesta keskusteltiin jo tuolloin.

Ethan Waynen mukaan hänen isänsä haastattelu oli irrotettu kontekstista, ja sen sisällön tuomitseminen epäoikeudenmukaista. Hänen mielestään keskustelussa tulisi tarkastella John Waynen elämää ja tekoja kokonaisuutena, eikä yksittäisen ikivanhan lehtiartikkelin perusteella.

– Isäni työskenteli Hollywoodissa yli 50 vuotta, ja Hollywood on ehkä yksi maailman monimuotoisimmista ja edistyksellisimmistä yhteisöistä. Ei häntä kiinnostanut, mitä rotua, sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista ihmiset edustivat. Häntä kiinnosti, kuinka hyvin he hoitivat työnsä. Hän kohtasi kaikki yksilöinä, Ethan Wayne sanoi CNN:lle.

Orangen piirikunnan demokraattien esitys julkaistiin perjantaina. Päätöksen nimen muuttamisesta tekee piirikunnan viisijäseninen hallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?