Trump jakoi rasistista huutelua sisältäneen videon Twitterissä – poisti nopeasti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump jakoi rasistista huutelua sisältäneen videon Twitterissä – poisti nopeasti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpi uudelleentwiittasi Twitterissä videon, jossa huudettiin valkoista ylivaltaa ajava kommentti. Trumpin tiedottajan mukaan presidentti ei kuullut kyseistä huudahdusta.

Julkaistu: 29.6. 1:10

Trump jakoi Twitterissä twiitin, jonka videolla hänen kannattajansa huutaa ”white power”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jakoi Twitterissä videon, jossa hänen kannattajansa huutaa lujaan ääneen ”white power”. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Sanapari kääntyy suomeksi ”valkoinen valta” tai ”valkoinen voima”. Erittäin rasistista tunnuslausetta käytetään usein valkoista ylivaltaa ajavien aatteiden ja ryhmittymien keskuudessa.

Video oli kuvattu Trumpia puolustavassa mielenosoituksessa Floridan osavaltiossa sijaitsevassa eläkeläisyhteisössä. Videolla Trumpin puolustajat ja vastustajat huutelevat toisilleen törkeyksiä. Yksi golfautossa oleva Trumpin kannattaja nostaa videolla nyrkkiään ja huutaa ”white power.” Ilmeisesti mies vastasi vastamielenosoittajalle, joka kutsui tätä rasistiksi.

Uudelleentwiittaamansa videon lisäksi Trump kiitti eläkeläisyhteisön mahtavia ihmisiä.

Lisäksi Trump vannoi ”radikaalin vasemmiston” ja demokraattien ”kaatuvan syksyllä”.

Twiitti poistettiin myöhemmin.

CNN haastatteli aiheesta Tim Scottia, ainoaa tummaihoista republikaania, joka on Yhdysvaltain senaatin jäsen.

Scott kommentoi asiaa ennen kuin Trump poisti videon. Hänen mukaansa video on loukkaava ja hän pyysi presidenttiä poistamaan sen.

– Ei tässä ole kysymystäkään. Hänen ei olisi pitänyt uudelleentwiitata sitä ja hänen pitäisi poistaa se, Scott sanoi.

Trumpin tiedottajan mukaan presidentti ”ei kuullut tätä yhtä videolla sanottua kommenttia”, mutta vastaanotti ”valtavaa intohimoa monilta hänen kannattajiltaan”.

Yhdysvaltain terveysministeri Alex Azar puolestaan kertoo CNN:lle, että sen koommin presidentti Trump, hänen hallintonsa kuin hän itse ei tekisi mitään puolustaakseen valkoista ylivaltaa.

Trumpin on ennenkin syytetty jakaneen tai edistäneen rasistista sisältöä. Vuonna 2017 hän uudelleentwiittasi kolme videota brittiläiseltä äärioikeistolaiselta liikkeeltä.

Vuonna 2019 Trump taas twiittasi että neljän yhdysvaltaisen kongressin naisjäsenen, Alexandria Ocasio-Cortezin, Rashida Tlaibin, Ayanna Pressleyn ja Ilhan Omarin pitäisi ”mennä takaisin ja auttaa korjaamaan täysin rikkinäiset ja rikollisuutta täynnä olevat paikat, josta he ovat kotoisin”. Kolme neljästä naisesta, jolle twiitti oli suunnattu, ovat syntyneet Yhdysvalloissa. Kaikilla neljällä on Yhdysvaltojen kansalaisuus.

Tuoreimpana tapauksena Trump twiittasi poliisin käsissä kuolleen tummaihoisen George Floydin kuolemaa protestoiville kansalaisille, että ”kun ryöstely alkaa, alkaa myös ampuminen”. Twitterin mukaan presidentin kirjoitus, jossa puhutaan mellakoitsijoiden ampumisesta, rikkoo Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä.

Trumpin twiitin englanninkielinen sanonta ”when the looting starts, the shooting starts” juontaa juurensa Yhdysvaltain kansalaisoikeustaistelun aikoihin 1960-luvulla.

Vuonna 1967 Miamin poliisikomentaja Walter Headley käytti sanontaa julistaessaan ”sodan” kaupungin rikollisia vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?