Tutkimus väittää: Barcelonan jätevedestä löytyi koronaa jo maaliskuussa 2019 - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus väittää: Barcelonan jätevedestä löytyi koronaa jo maaliskuussa 2019

Kyseinen tutkimus on vasta lähetetty vertaisarvioitavaksi.

Espanjassa on todettu lähes 300000 koronavirustartuntaa ja yli 28000 virukseen liittyvää kuolemaa.

26.6.2020 22:37

Espanjalaiset virologit ovat löytäneet jäänteitä uudesta koronaviruksesta Barcelonan viemärivedestä maaliskuussa 2019 kerätystä näytteestä, Reuters uutisoi. Uusi koronavirus ja sen aiheuttama covid-19-tauti tunnistettiin Kiinassa vasta joulukuussa 2019.

Mikäli tutkimuksen tulos pitää paikkansa, viruksen genomin niin varhainen löytyminen Espanjasta tarkoittaisi, että virus saattoi ilmaantua jo paljon aiemmin kuin on luultu.

Barcelonan yliopiston ryhmä ryhtyi testaamaan viemärivettä huhtikuun puolivälissä, jotta mahdolliset paikalliset epidemiat voitaisiin tunnistaa. Ryhmä päätyi testaamaan kuitenkin myös vanhempia näytteitä.

Ryhmä löysikin koronaviruksen jäänteitä Barcelonasta 15. tammikuuta 2020 kerätystä näytteestä. Ensimmäinen koronavirustartunta Barcelonassa vahvistettiin 41 päivää myöhemmin. Ryhmä testasi myös näytteitä, jotka oli kerätty tammikuusta 2018 joulukuuhun 2019. Uuden koronaviruksen genomia löytyi 12. maaliskuuta 2019 kerätystä näytteestä.

– SARS-CoV-2-viruksen tasot olivat matalia, mutta positiivisia, tutkimuksen johtaja Albert Bosch sanoi.

Tutkimus on toimitettu vertaisarvioitavaksi. Kansanterveyden ja saniteettihallinnon säätiön puheenjohtaja Joan Ramon Villalbi muistutti Reutersille, ettei tutkimuksen tuloksesta vielä voitu vetää johtopäätöksiä.

– Kun kyse on vain yhdestä tuloksesta, halutaan aina enemmän dataa, enemmän tutkimuksia, enemmän näytteitä vahvistamaan se ja sulkemaan pois laboratorion virhe tai metodologinen ongelma.

Reilu viikko sitten italialaiset tutkijat sanoivat löytäneensä jälkiä uudesta koronaviruksesta viemärivedestä joulukuussa kerätyistä näytteistä, BBC uutisoi tuolloin. Näytteet oli otettu Milanossa ja Torinossa 18. joulukuuta. Italian ensimmäinen vahvistettu tartunta todettiin helmikuun puolivälissä.

Myös Ranskassa tutkijat ovat löytäneet jälkiä koronaviruksesta paljon ennen ensimmäistä vahvistettua tartuntaa. Ranskalaistutkijoiden mukaan Pariisin lähellä 27. joulukuuta epäillyn keuhkokuumeen takia hoidossa olleella potilaalla oli todellisuudessa koronavirus.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?