Ruotsin Jällivaarassa todettu jo 300 koronatartuntaa – paikallinen Tina puolustaa kuntalaisia: ”Ihmisten röllöttämistä siellä täällä on liioiteltu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin Jällivaarassa todettu jo 300 koronatartuntaa – paikallinen Tina puolustaa kuntalaisia: ”Ihmisten röllöttämistä siellä täällä on liioiteltu”

Jällivaara sijaitsee Norrbottenin läänissä, Pohjois-Ruotsissa.

Julkaistu: 25.6. 7:05

Jällivaarassa on todettu yhteensä 300 tartuntaa, mikä tarkoittaa lähes seitsemäätoista tartunnan saanutta 1­000 ihmistä kohden.

Ruotsin Jällivaarassa koronatartunnat ovat lisääntyneet niin paljon, että tilannetta on kuvailtu jopa hätätilanteeksi. Tästä huolimatta jällivaaralaisen Tina Korkeamaan mukaan ilmassa ei ole pakokauhua.

– Tilanne on kriittinen ja jokainen kuolema on aivan kauheaa, mutta ei täällä ihmiset kävele kypärä päässä ulkona, hän kuvailee.

Korkeamaa kuitenkin lisää uskovansa kaikkein eniten pelkäävien ihmisten pysyvän kotona.

Ilta-Sanomat uutisoi viikko sitten Jällivaaran koronatartuntojen määrän olleen kasvussa kahden viikon ajan. Tällöin tartuntoja oli todettu Jällivaarassa yhteensä 128. Tämä tarkoittaa sitä, että 1­000 ihmistä kohden oli 7,30 tartunnan saanutta. Koko Norrbottenissa todettiin eilen 103 uutta koronaan sairastunutta. Jällivaaran sivujen mukaan tartuntoja olisi kunnassa nyt 300 ja koko läänissä 1003. Esiintyvyys olisi noussut lähes seitsemääntoista tuhatta asukasta kohden.

Korkeamaan mukaan tartuntojen määrän kasvu tapahtui yhtäkkiä.

– Ihmiset olivat alkaneet olla vähän iisimmin. Niin kuin ei muillakaan paikkakunnilla, täälläkään asiaa ei mietitty enää kauheasti varsinkaan sitten, kun kesäsäät alkoivat.

– Mutta nyt kun lukujen noususta on uutisoitu, huomaa, että ihmiset huomioivat taas enemmän sitä, minne menevät ja kuinka kaukana kävelevät toisistaan.

Tartuntatautilääkäri Anders Nystedt kertoi tällä viikolla uskovansa katastrofaalisen koronatilanteen saaneen alkunsa kaupungilla.

– Olen kuullut monilta yksityishenkilöiltä, että ulkona kaupungilla on oltu huonossa järjestyksessä. Ravintoloissa ja hotellibaareissa on ollut paljon rai-raita, Nystedt kommentoi tilannetta.

Tätä ennen syyttävä sormi osoitti kaivosyhtiö LKAB:ta, jonka kaivoksia pidettiin viruslinkona.

Korkeamaa kertoo, ettei itse ole huomannut ”rai-rai”-meininkiä kaupungilla.

– En ole itse sitä huomannut, mutten myöskään ole käynyt rai-rai-paikoissa juuri tämän tilanteen takia.

Hän uskoo, että osa ihmisistä on saattanut pitkän ja pimeän talven jälkeen lähteä tapaamaan ystäviään, kun kesäaurinko on alkanut helliä.

– Mutta tuntuu, että ihmisten röllöttämistä siellä täällä on liioiteltu.

– Ehkä on niin, että muualta katsottuna näyttää, että tuolla on aivan kauhea tilanne, mutta kun siellä asuu, tunnelma ei välttämättä ole sama.

Korkeamaa kertoo jutelleensa ystäviensä kanssa, jotka ovat kunnalla töissä ja tekevät tarkastuksia esimerkiksi ravintoloihin ja kahviloihin.

– He ovat sanoneet, ettei tilanne ole ollut niin paha. Joissain paikoissa tilanne on tietysti pahempi kuin toisissa, mutta monet ravintolat ovat yrittäneet tehdä parhaansa ja sen, mitä pystyvät.

Korkeamaan mukaan useat ravintolat ovatkin vähentäneet asiakaspaikkojaan, siirtyneet takeaway-myyntiin tai sulkeneet ovensa toistaiseksi kokonaan.

– Myös kunta on todella hyvin yrittänyt tehdä parhaansa, mutta ihmisten pitää myös itse miettiä, mitä he tekevät.

Näin moni jällivaaralaisista onkin Korkeamaan mukaan tehnyt.

– Sen voi huomata, että kaikki ajattelevat enemmän toisiaan. Esimerkiksi kaupassa kaikki katsovat toisiaan silmiin, mutta kävelevät toisistaan ohi kauempaa.

Korkeamaan mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että luvut ovat hiljalleen laskemassa. Hän kertookin suhtautuvansa tulevaan optimistisesti.

– Tämä on avannut silmiä uusille ideoille ja elämäntavoille. Voi mennä todella huonosti, mutta silti siitä voi loppujen lopuksi oppia jotakin.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?