Segway tuli tiensä päähän – valmistus loppuu, näistä turmista kaksi­pyörä muistetaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Segway tuli tiensä päähän – valmistus loppuu, näistä turmista kaksi­pyörä muistetaan

Kaksipyöräisen sähköajoneuvo Segwayn valmistus loppuu liki 20 vuoden elinkaaren jälkeen.

Helsingin poliisi testasi 2016 Segwaytä jalkapartiossa.­

24.6. 13:56

Segway PT:n nykyisin omistava kiinalainen Ninebot ilmoitti lopettavansa kulkuvälineen valmistamisen heinäkuun puolivälissä. Yhdysvaltain New Hampshiressa sijaitsevan tehtaan 21 työntekijää irtisanotaan.

Segway julkistettiin joulukuussa 2001, kun sen keksijä Dean Kamen ilmoitti kaksipyörän olevan ratkaisu kaupunkiliikenteen ongelmiin ja tekevän autot tarpeettomiksi.

Kamenin mielestä auton käyttö lyhyillä matkoilla on järjetöntä. Kaksipyöräinen ajoneuvo pysyi tasapainossa oman järjestelmän avulla, jossa sensorit havainnoivat käyttäjän asennon ja kulkualustan muodon muutoksia.

Laite ei kuitenkaan koskaan lyönyt itseään läpi keksijän odotusten mukaisesti. Viime vuonna Ninebot ilmoitti Segwayn tuovan enää 1,5 prosenttia firman liikevaihdosta.

Jopa 6 000–10 000 dollarin hintaiseen laitteeseen on ollut käytännössä varaa vain poliisilaitoksilla ja matkailunähtävyyksissä turisteja kierrättävillä firmoilla, todettiin yhtiöstä.

Turistit huristelivat vuokrattavilla Segwayllä Tallinnassa 2014.­

– Se oli hyvä keksintö 20 vuotta sitten, mutta nyt vanhanaikainen, totesi Ninebotin varatoimitusjohtaja Tony Ho CNN:n mukaan.

Ilmestyessään myyntiin Segway maksoi 4 950 dollaria, mutta sen 1 000 dollarin hintaiset akut vaikeuttivat halvemman mallin luomista. Itse asiassa hinta nousi vuosien mittaan. Segwayn mukaan laitetta myytiin lopulta vain 140 000 kappaletta vajaassa 20 vuodessa.

Helsingissä Segwayta kokeiltiin poliisin ja pysäköinnintarkastajien kulkuvälineenä 2016.

Segway myös keräsi mainetta noloilla ja traagisilla tapaturmilla. Vuonna 2003 silloinen presidentti George W. Bush kaatui kesäasunnollaan laitteella ja pian myöhemmin varapresidentti Dick Cheney rikkoi akillisjänteensä Segwayn kanssa.

Yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä 2015 Segwayllä liikkunut tv-kuvaaja törmäsi kunniakierroksella olleeseen pikajuoksijatähteen Usain Boltiin. Kumpikin kaatui radalle, mutta Bolt ei ollut moksiskaan vaan jatkoi 200 metrin voittonsa kunniakierrosta.

Traagisimpiin kuului Segwayn omistajan turma 2010. Brittimiljonääri Jimi Heselden oli ostanut yhtiön vain 10 kuukautta aiemmin kun suistui Segwayllä jyrkänteeltä ja kuoli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?