Ruotsin Tegnell: ”Maailma tuli hulluksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin Tegnell: ”Maailma tuli hulluksi”

Ruotsin pääepidemiologi Anders Tegnell kertoo järkyttyneensä siitä, kuinka muut maat sulkeutuivat koronapandemian alkaessa.

Anders Tegnell on vastannut Ruotsin koronastrategiasta.­

24.6.2020 10:49

– Maailma näytti tulleen hulluksi, kertoi Anders Tegnell Ruotsin radion P1-kanavan kesävierasohjelmassa keskiviikkona.

Tegnell kertoo yllättyneensä täysin, kun muut EU-maat yksi toisensa jälkeen päättivät sulkeutua kokonaan maaliskuun lopulla. Ruotsi sen sijaan valitsi linjan, jossa kansaa ohjeistettiin toimintavoista ja rajoituksista.

Tegnell kuvailee Ruotsin strategian perustuvan ”klassiseen pandemian taltuttamismalliin”, jollaisesta oli puhuttu kansainvälisten kollegoiden kanssa jo 20 vuoden ajan.

Hän luottikin, että useat EU-maat valitsisivat saman tien kuin Ruotsi.

– Mutta sitten maailma näytti tulleen hulluksi. Kaikki mistä oli puhuttu, unohdettiin täysin. Maa toisensa jälkeen sulki rajat ja yhteiskunnan totaalisesti, sanoo Tegnell P1-kanavalle.

– Ruotsissa pidimme kiinni klassisesta linjasta. Mutta muut hylkäsivät linjan, koska tartuntoja tuli liikaa ja poliittinen paine kasvoi liian suureksi. Lopulta Ruotsi jäi yksin.

Tegnell paljastaa myös, miten suhtautui koronaepidemiaan alkuvaiheessa, kun Kiinan Wuhanista alkoi tulla tietoja virukseen sairastuneista.

– En ollut huolissani, koska ajattelin kyseessä olevan vain pieni epidemia, jonka kiinalaiset saavat kuriin.

Tegnell myöntää aliarvioineensa viruksen aluksi.

– Jos tarkastelee sanomisiani helmikuussa, niin on selvää, että arvioni tulevasta osoittautuivat täysin erilaisiksi, mitä tapahtui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?