Kuvat: Venäjä esitteli aseitaan jättimäisessä voiton­päivän paraatissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat: Venäjä esitteli aseitaan jättimäisessä voiton­päivän paraatissa

Julkaistu: 24.6. 9:53, Päivitetty 24.6. 11:43

Moskovassa järjestettiin keskiviikkona Punaisella torilla voitonpäivän paraati. Normaalioloissa se pidetään 9. toukokuuta, mutta koronavirus siirsi sen tänä vuonna tälle päivälle.

Paraatiin osallistui uutistoimisto Ria Novostin mukaan yli 13 000 sotilasta, panssaroituja ajoneuvoja, lentokoneita ja helikoptereita.

Voitonpäivän paraati järjestettiin natsi-Saksasta saadun voiton kunniaksi. Tasan 75 vuotta sitten pidettiin ensimmäinen voitonpäivän paraati.

Moscow Times -lehti kertoo, että toisen maailmansodan veteraanit saivat seurata paraatia Punaisella torilla. Heidät oli sijoitettu niin kauaksi toisistaan, ettei heidän tarvinnut käyttää maskeja.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin oli Moscow Timesin mukaan kehottanut moskovalaisia pysymään kotonaan ja seuraamaan paraatia televisiosta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Voitonpäivän paraatilla viritettiin tunnelmia perustuslakiäänestykseen, joka käynnistyy Venäjällä huomenna ja jatkuu viralliseen äänestyspäivään heinäkuun 1. päivään saakka. Voitonpäivän paraatin tapaan myös perustuslain uudistamista koskeva kansanäänestys lykkääntyi koronavirusepidemian vuoksi. Äänestys järjestetään yhden päivän sijaan viikon mittaisena, jotta sen aikana vältyttäisiin virusta levittäviltä väkijoukoilta.

Opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi on kehottanut ihmisiä boikotoimaan äänestystä.

– Yksi hullu, ahne, vallasta sekaisin mennyt mies pistää koko maan osallistumaan houreisiinsa, hän kommentoi.

Navalnyi on myös kritisoinut voitonpäivän paraatiin upotettuja valtavia summia. Kansanäänestyksen sijaan hän kehotti venäläisiä osallistumaan aluevaaleihin syyskuussa ja äänestämään valtapuolue Yhtenäisen Venäjän pois vallasta.

Vladimir Putin käynnisti hankkeen perustuslain uudistamisesta tammikuun puolivälissä. Aluksi näytti siltä, etteivät uudistukset vaikuta Putinin väistymiseen presidentin paikalta viimeisen virkakauden päätteeksi vuonna 2024.

Maaliskuussa duuman käsittelyssä kuitenkin hyväksyttiin ehdotus, jonka mukaan nykyisen presidentin virkakausien määrä nollataan. Tämän myötä määräys virkakausien rajoittumisesta kahteen ei koske Putinia, joka voi asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa ja pysyä teoriassa vallassa aina vuoteen 2036 saakka.

Putin kommentoi sunnuntaina Rossija 1 -tv-kanavan haastattelussa, ettei hän sulje pois mahdollisuutta asettua uudelleen ehdolle vuonna 2024.

Presidentti Vladimir Putin seurasi paraatia.

Vladimir Putin piti puheen.

Tykistö ampui kunnialaukauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?