Arja Paanasen kommentti: Paljastukset Niinistön puheista ovat kuin musiikkia Putinin korville - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arja Paanasen kommentti: Paljastukset Niinistön puheista ovat kuin musiikkia Putinin korville

Presidentti Sauli Niinistö tapasi heinäkuussa 2018 Donald Trumpin Helsingissä ennen kuin tämä neuvotteli ensimmäistä kertaa virallisesti Vladimir Putinin kanssa.

Julkaistu: 22.6. 16:11

Sauli Niinistö näyttää sanoneen Donald Trumpille Helsingissä täsmälleen juuri ne asiat, jotka Vladimir Putin halusikin hänen sanovan, Arja Paananen kirjoittaa.

Sauli Niinistö valmensi, evästi ja ohjeisti Donald Trumpia, kuinka tämän kannattaisi kohdata Vladimir Putin heinäkuussa 2018 Helsingissä.

Näillä kaikilla verbeillä Suomen media on uutisoinut Yhdysvaltain presidentin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin tuoreesta paljastuskirjasta, joka ei ennakkotietojen mukaan juurikaan mairittele Donald Trumpia.

Mutta mitä kirja tekee tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja Suomelle? Ei kai se vain vaaranna suhteitamme Venäjään?

Kuvaavaa on, että monelle suomalaiselle näyttää tulleen tämä ajatus ensimmäisenä mieleen, sillä niin syvällä meidän selkäytimessämme asuu Venäjä-suhteiden vaarantamisen pelko.

Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton kuvattuna Helsingissä, kun Trump tapasi Putinin presidentinlinnassa heinäkuussa 2018. Bolton kertoo vierailusta runsaasti yksityiskohtia uudessa kirjassaan The Room Where It Happened.

Tulihan Niinistö tosiaan sanoneeksi presidentti Vladimir Putinista monia asioita, jotka joku voisi tulkita jopa negatiivisiksi, mikäli vielä virallisesti julkaisemattoman kirjan vuodetut siteeraukset pitävät paikkaansa.

Huolehtijoille lienee kuitenkin syytä sanoa heti alkajaisiksi, että pelko Putinin mahdollisesta loukkaantumisesta on turha.

Asia on pikemminkin juuri päinvastainen. Putin todennäköisesti hykertelee silkkaa tyytyväisyyttään saadessaan lukea, millä tavoin Niinistö on Trumpia ohjeistanut.

Mitä Niinistön kerrotaan siis Trumpille sanoneen ja miltä se Putinin korviin kuulostanee?

1. Niinistön mukaan Putin on taistelija, jonka hyökkäyksiin tulisi vastata vastahyökkäyksellä.

Putin on tehnyt kaikkensa luodakseen itsestään mielikuvan nimenomaan taistelijana. Hän on kertonut nuoruuden katutappeluistaan Leningradissa, niittänyt mainetta judoharrastuksellaan ja ylpeillyt sittemmin Venäjän sotilaallisen voiman kasvattamisella.

Entä mikä olisi kaikkein turhauttavinta kunnon taistelijalle ja itseään kunnioittavalle judokalle? No tietenkin heikko tai taitamaton vastustaja.

Kehotus vastahyökkäykseen ei ole siten Niinistöltä mitään ohi suunsa puhumista, vaan se kertoo vain siitä, että hän tuntee Putinin tavan toimia. Kun toinen vääntää kovaa, on toisenkin tehtävä niin – ja vain silloin saadaan aikaiseksi kaikkia osapuolia sopivasti virkistävä kamppailu.

Sääntö pätee Venäjään yleisemminkin: lännessä usein harrastettava diplomaattinen myötäily tulkitaan helposti väärin. Venäjä voi silloin kokea joutuneensa jopa jonkin todella salakavalan länsijuonen kohteeksi, sillä venäläisen käsityksen mukaan mitään kompromisseja ei yksinkertaisesti tehdä ilman sitä edeltävää taistelua ja draamaa.

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tiedotustilaisuus Helsingissä järjestettiin presidentinlinnassa. Trump kiisti Putinin vierellä Venäjän vaalivaikuttamisen, mutta veti myöhemmin sanojaan pois.

2. Kirjan mukaan Niinistö korosti Putinin kunnioittamisen tärkeyttä.

Jälleen kerran pelkkää musiikkia Putinin korville!

Yksi Putinin ajan keskeisimmistä vaatimuksista on ollut se, että lännen täytyy ryhtyä kunnioittamaan Venäjää.

Kunnioituksen saavuttamista tosin haittaa se, että Venäjällä kunnioittaminen liittyy yleensä jonkinasteiseen pelkoon – eikä suinkaan siihen, että toinen olisi esimerkiksi niin mukava, että häntä kunnioitettaisiin siksi.

Sama pätee myös valtiollisiin suhteisiin. Monien venäläisten mielestä Putin on hyvä presidentti juuri siksi, että hän on saanut lännen jälleen pelkäämään ja kunnioittamaan Venäjää.

Vladimir Putin kuvattuna Sauli Niinistön kanssa heinäkuussa 2018, kun Putin tapasi vierailullaan Donald Trumpin Helsingissä.

3. Kirjan mukaan Niinistö korosti luottamuksellisen suhteen luomista Putiniin, jolloin Putin voi olla diskreetimpi ja tämän kanssa voi keskustella asioista myös epävirallisemmin.

Niinistö on pitänyt Putin-suhteissaan tarkan huolen siitä, että hän ei ole paljastanut julkisuuteen presidenttien kulissien takaisia keskusteluja.

Niinistö on kuitenkin antanut useita kertoja ymmärtää saaneensa Putinilta seikkaperäisen selostuksen tämän ajattelusta erilaisten kansainvälisten asioiden suhteen, mutta lehdistölle hän ei ole näitä keskusteluja avannut.

Mitä ilmeisimmin kyseessä ovat olleet juuri nuo ”epävirallisemmat keskustelut”, jolloin Putin on näyttänyt Niinistölle diskreetimmän – eli toisin sanoen tahdikkaamman puolensa.

Näyttää vahvasti siltä, että Niinistö ei pettänyt Putinin luottamusta myöskään Trumpin kanssa keskustellessaan: mitään jättiyllätyksiä Bolton ei kerro Niinistön sanoneen.

Sen sijaan voi kysyä, pettikö Bolton Niinistön luottamuksen julkaisemalla Helsingissä käytyjen keskustelujen sisältöä, kun aikaa on kulunut vain pari vuotta ja koko kolmikko – Trump, Putin ja Niinistö – istuu yhä viroissaan?

Mikäli Niinistölle syntyisi Boltonin kirjasta tällainen olo, sekin pelaisi jälleen Putinin pussiin. Olisihan kyseessä vakava särö siihen, kuinka vapaasti Suomen presidentti uskaltaa puhua Yhdysvaltain presidentin kanssa ilman pelkoa siitä, että kohta keskustelut vuodetaan julki koko maailmalle.

Trumpin hallinnon kohdalla moni maailman johtaja on joutunut jo kokemaan tämän epäluottamuksen syntymisen. Yksi heistä on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, jonka puhelinkeskustelun Valkoinen talo antoi julkisuuteen tältä lupaa kysymättä.

4. Niinistö oli kirjan mukaan varoittanut Trumpia, että Putinille ei tulisi antaa periksi tuumaakaan, sillä ”kasakka vie kaiken, mikä irti lähtee”.

Niinistö on käyttänyt kasakka-vertausta useita kertoja aiemminkin, ensimmäisen kerran marraskuussa 2014 puheessaan valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille.

Venäjä oli juuri tuolloin keväällä napannut ”huonosti kiinni olleen” Krimin itselleen Ukrainalta ja yritti kiskoa irti myös Itä-Ukrainaa, jonka irrottaminen ei enää sujunutkaan yhä helposti.

Vertaaminen kasakkaan ei Putinia loukkaa, sillä hän virallisti kasakoiden aseman 2005 ja käyttää nyt Venäjän uuskasakoita oman valtansa varmistamiseen. Kasakkapartioita on nähty esimerkiksi hajottamassa mielenosoituksia ja heistä on tehty Kremlin tueksi jonkinlainen isänmaallis-uskonnollinen moraalipoliisi.

Sattumalta kasakka-vertaus on kaiken lisäksi juuri nyt ajankohtainen, sillä Putin antoi vastikään Rossija-kanavalle haastattelun, jossa hän vihjaili Venäjällä olevan mahdollisia aluekysymyksiä muidenkin entisten neuvostotasavaltojen kuin Ukrainan kanssa.

Putinin mukaan Neuvostoliitto teki virheen siinä, että tasavaltojen eroamismenettelyä ei ollut määritelty, vaan nämä saattoivat viedä itsenäistymisensä myötä mukanaan ”perinteisiä ja historiallisesti venäläisiä alueita”.

– Kun ne päättivät irrottautua Neuvostoliitosta, olisivat lähteneet siinä muodossa kuin tulivatkin. Eivätkä olisi raahanneet mukanaan (alue)lahjoja Venäjän kansalta, Putin muotoili pahaenteiseksi tulkitun kommenttinsa.

Donald Trump ja Sauli Niinistö huiskuttelivat kuvaajille Mäntyniemessä heinäkuussa 2018. Uuden paljastuskirjan mukaan Niinistö antoi tapaamisessa Trumpille ohjeita Vladimir Putinin kohtaamiseen.

5.Boltonin mukaan Trump kysyi Niinistöltä, haluaako Suomi liittyä Natoon, johon Niinistö antoi ”monimutkaisen suomalaisen vastauksen” sanomatta kyllä tai ei.

Putinin kannalta Nato-kysymys lienee Trump-briifauksen kaikkein kiinnostavin kohta asiasisällön suhteen.

Kremlissä pannaankin varmasti mielihyvällä merkille, että Niinistö näyttää onnistuneen hämmentämään ”monimutkaisella suomalaisella vastauksellaan” jopa Trumpin turvallisuusneuvonantajaa.

Sekä meillä Suomessa että Venäjällä epäillään erilaisissa salaliittokehitelmissä usein, että Suomella olisi Naton kanssa joitakin salattuja sopimuksia jäsenyydestä. Niinistön tapa jättää Nato-vastaus avoimeksi myös Trumpin edessä toistaa kuitenkin Suomen virallista ”oven aukipitolinjaa”. Niinistön viesti näyttää kaiken lisäksi olevan yhtä kryptinen myös Yhdysvaltain johdon suuntaan kuin se on virallisen julkisuuden suuntaan.

6. Kirjan mukaan Niinistö sanoi Trumpille, että hän ei usko, että Venäjä palauttaisi Krimin niemimaata.

Aina vain lisää mannaa Putinin korville!

Juuri näinhän Putin haluaa meidän kaikkien uskovan ja juuri niin Niinistö näyttää nyt uskottelevan myös Trumpille.

Venäjän kannalta on suuri merkitys sillä, että maailman johtajat näyttävät hiljaisesti tyytyvän Krimin valtaukseen ja uskovat sen pysyvyyteen. Putinin silmissä vahvistuu siten mielikuva siitä, että länsi on alistumassa Venäjän edessä, vaikka sanktioita ei ole vielä purettu ja Ukrainan puolesta puhutaan yhä virallisissa puheissa.

Putinille se on vahva merkki siitä, että hänen politiikkansa tuottaa tulosta. Hän on siis toden totta se kasakka, jonka kannattaa haalia naapurimailta vielä jatkossakin yhtä ja toista irti lähtevää Venäjän haltuun!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?