Vaimonsa murhasta epäilty norjalais­miljonääri lupasi miljoona­palkkion naisen löytymiseen johtavasta vihjeestä – poliisi ei innoissaan

Tom Hagenin asianajaja kertoi asiasta maanantaina television rikosohjelmassa. Poliisin mukaan lupaukseen liittyy ongelmia.

Rikostutkijoiden valkoinen teltta seisoi Hagenin perheen talon pihalla Oslon lähellä sijaitsevassa Lørenskogin kunnassa toukokuun alussa.

16.6.2020 20:09

Vaimonsa Anne-Elisabeth Hagenin murhasta epäilty norjalaismiljonääri Tom Hagen on luvannut maksaa 10 miljoonan Norjan kruunun (noin 930 000 euron) palkkion vihjeestä, joka johtaa naisen löytymiseen.

Norjan mediassa suurta huomiota herättäneen ilmoituksen palkkiosta antoi Hagenin asianajaja Svein Holden vieraillessaan maanantai-iltana TV2-kanavan Åsted Norge -rikosohjelmassa. Ohjelma jakoi asiaa koskevaa päivitystä myös Facebook-sivuillaan.

– Fokus on täysin Anne-Elisabeth Hagenin löytämisessä. Ei ole olemassa mitään ehtoja siitä, että tekijöiden täytyisi tunnistautua tai antautua tuomittaviksi palkkion saamiseksi, Holden sanoi ohjelmassa Dagbladetin mukaan.

Ohjelman juontaja Jens Christian Nørve totesi Holdenille, että on erikoista, että Hagen lupaa palkkiota tapauksen ratkeamiseen johtavasta vihjeestä, vaikka poliisin näkemyksen mukaan hänellä itsellään pitäisi olla jotakin tekemistä vaimonsa katoamisen ja oletetun kuoleman kanssa. Holden vastasi kertomalla, että Hagenin perhe pitää erikoisena sitä, että Tom Hagen on ylipäätään nimetty epäillyksi tapauksessa.

Hagenin perheen asiainhoitaja Ståle Kihle vahvisti myöhemmin VG:lle, että palkkion lupaamisella on koko perheen tuki.

”Edellytyksenä täytyy olla, että vihjeet ohjataan suoraan poliisille”

NRK:n mukaan rikosohjelmassa sai suunvuoron myös rikoskirjailija Jørn Lier Horst. Hän sanoi uskovansa, että palkkio saattaa vaikeuttaa poliisin mahdollisuuksia ratkaista tapaus.

Horstin mukaan palkkiolupaus saattaa auttaa Hagenia saamaan eräänlaisen ”monopolin” yleisöltä saatuihin vihjeisiin.

– Tom Hagen on edelleen pääepäilty. Hän perustaa oman vastaanottonsa vihjeille ja lupaa miljoonapalkkion. Näin hän saa otetuksi kontrollin tietovirrasta ja luo samalla tilanteen, jossa hän käy läpi tapaukseen liittyvät uudet tiedot. Sitten hän valitsee, mitä jakaa edelleen poliisille, Horst pohti.

Tom Hagenin epäillään murhanneen vaimonsa tai auttaneen jotakuta muuta tämän murhaamisessa.

Syyttäjä Haris Hrenovica julkaisi tiistaina lausunnon, jossa hän kertoi poliisin suhtautuvan palkkioihin periaatteessa kelvollisena rikostutkinnan työkaluna. Hän kritisoi kuitenkin Hagenin tapaa hoitaa asia.

– Periaatteessa poliisi ei voi kuitenkaan tukea menettelyä, jossa joku muu kuin poliisi päättää, mitä vihjeitä lähdetään seuraamaan. Edellytyksenä täytyy olla, että vihjeet ohjataan suoraan poliisille, joka vastaa tutkinnasta, ilman karsintaa, Hrenovica sanoi VG:n mukaan.

Syyttäjä piti tärkeänä, että poliisi voi arvioida vihjeitä myös muuta todistusaineistoa vasten. Hänen mukaansa jonkun mielestä vähäpätöiseltä vaikuttava tieto voi olla erittäin tärkeä tutkinnan kannalta.

Näin asianajaja perusteli menettelyä

Holden kertoi VG:lle, että menettelyn taustalla on ajatus siitä, että ihmiset saattavat kokea vihjeiden lähettämisen Hagenille vähemmän pelottavaksi kuin niiden toimittamisen poliisille.

– Vain minulla itselläni sekä toisella asianajajafirma Hjortin asianajajalla on pääsy sähköposteihin. Periaatteessa toimitamme kaikki vastaanottamamme vinkit poliisille. Käyn myös dialogia syyttäjä Hrenovican kanssa siitä, kuinka tämä hoidetaan, Holden kertoi VG:lle.

– Tom Hagenilla ei todellakaan ole mahdollisuutta ”valikoida” vastaanotettuja vinkkejä ennen kuin ne lähetetään poliisille, Holden vakuutti.

Anne-Elisabeth Hagenin uskotaan kuolleen.

Poliisi on aiemmin suhtautunut myönteisesti palkkion lupaamiseen, kun siitä on keskusteltu Hagenin perheen kanssa. Tuolloin Tom Hagen ei ollut kuitenkaan vielä itse epäiltynä.

Tom Hagenia epäillään Anne-Elisabeth Hagenin murhasta tai osallisuudesta tämän murhaan. Mies itse on kiistänyt syytteet jyrkästi.

Anne-Elisabeth Hagen katosi perheen Oslon lähellä sijaitsevasta kodista lokakuussa 2018. Tapausta tutkittiin ensin sieppauksena.

Jo vuosi sitten poliisi kertoi uskovansa naisen kuolleen. Aviomiestä koskevasta epäilystä kerrottiin puolestaan julkisuuteen huhtikuun lopulla.

Anne-Elisabeth Hagenin ruumista ole tähän mennessä löytynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?