”Väkivaltainen yhteenotto” Kiinan ja Intian rajalla johti sotilaiden kuolemiin ensi kertaa vuosikymmeniin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Väkivaltainen yhteenotto” Kiinan ja Intian rajalla johti sotilaiden kuolemiin ensi kertaa vuosikymmeniin

Kummankin valtion sotilaita sai surmansa Kiinan ja Intian rajalla, Intian armeija kertoi.

Kuvassa Ladakhissa sijaitseva Pangong-järvi, joka sijaitsee osittain Intian ja osittain Kiinan miehittämän Tiibetin puolella. 4350 metrin korkeudessa sijaitseva järvi on yksi rajan strategisesti herkimmistä kohdista.

16.6.2020 11:28 | Päivitetty 16.6.2020 13:20

Intian ja Kiinan sotilaat ottivat yhteen maanantai-iltana maiden välisellä rajalla Ladakhin alueella, joka kuuluu Intian puolella Jammun ja Kashmirin osavaltioon. Välikohtauksesta kertoneen Intian armeijan mukaan siinä kuoli yksi intialainen upseeri ja kaksi sotilasta.

Intian armeijan mukaan kuolonuhreja syntyi kuitenkin kummallakin puolella.

– Galwanin laaksossa käynnissä olevan de-eskalaatioprosessin yhteydessä eilen illalla tapahtui väkivaltainen yhteenotto, jossa kummallekin puolelle aiheutui kuolonuhreja, Intian armeija tiedotti tiistaina.

Kiina on vahvistanut välikohtauksen tapahtuneen, mutta se ei ole vahvistanut menettäneensä sotilaitaan. Sen sijaan Kiinan valtion Global Times -sanomalehden vastaava päätoimittaja Hu Xijin kertoi Twitterissä, että hänen tietojensa mukaan myös kiinalaisia oli kuollut välikohtauksessa.

Hu ei kuitenkaan kertonut tarkemmin tiedoistaan.

Kiina syytti tiistaina Intiaa rajan ylittämisestä, kiinalaisten provosoimisesta sekä heidän kimppuunsa hyökkäämisestä.

Jännitteet leimahtavat säännöllisesti kiistellyllä rajalla

Maailman kahden väkiluvultaan suurimman maan väliset jännitteet ovat kasvaneet viime viikkoina, ja sekä Kiina että Intia ovat lisänneet rajalle tuhansia sotilaita.

Kiinan ja Intian raja kulkee enimmäkseen Himalajan vuoristossa, eikä tarkasta rajasta ole päästy yhteisymmärrykseen. Jännitteet leimahtavat säännöllisesti maiden välisellä rajalla, mutta ihmishenkiä näissä tilanteissa ei ole menetetty tätä ennen vuosikymmeniin.

Vuonna 2017 Kiinan ja Intian välillä syntyi rajakiista kiinalaisjoukkojen siirryttyä kiistellylle Doklamin ylängölle. Kiinan presidentti Xi Jinping ja Intian pääministeri Narendra Modi ovat sen jälkeen pyrkineet lieventämään jännitteitä useissa tapaamisissaan.

Toukokuussa tilanne kärjistyi taas Intian Sikkimin osavaltiossa rajakahakoinniksi, jossa haavoittui useita intialaisia ja kiinalaisia sotilaita. Viime viikolla Kiina ilmoitti päässeensä Intian kanssa sopuun tilanteen liennyttämisestä maiden välisellä rajalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?