Ystävät ihmettelivät australialaisen näyttelijän katoamista vuosia – karu totuus selvisi, kun Kiina ilmoitti tuominneensa miehen kuolemaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ystävät ihmettelivät australialaisen näyttelijän katoamista vuosia – karu totuus selvisi, kun Kiina ilmoitti tuominneensa miehen kuolemaan

Australialainen Karm Gilespie, 56, on viettänyt yli kuusi vuotta vankilassa Kiinan Guangzhoussa eli Kantonissa.

Julkaistu: 15.6. 20:31

Perheenjäsenet tiesivät Karm Gillespien, 56, päätyneen pidätetyksi Kiinassa. Heitä oli kuitenkin varoitettu pysymään hiljaa asiasta.

Australian pääministeri Scott Morrison ilmaisi maanantaina huolensa Kiinassa keskiviikkona kuolemaan tuomitun australialaisen näyttelijän Karm Gilespien tapauksesta. Morrisonin mukaan Australia tarjoaa Gilespielle edelleen konsuliapua sekä pyrkii selvittämään asiaa Kiinan kanssa.

Maiden välit olivat jo ennestään kiristyneet sen jälkeen, kun Australia vaati aiemmin kansainvälistä tutkintaa maailmalla pandemian aiheuttaneen uuden koronaviruksen alkuperästä sekä leviämisestä. Pandemian lähtöpisteenä on pidetty Kiinan Wuhania.

Reutersin mukaan Gilespie, 56, tuomittiin keskiviikkona kuolemaan huumeiden salakuljetuksesta Kiinan eteläosissa sijaitsevassa Guangzhoun eli Kantonin kaupungissa. Hänet pidätettiin Kantonin lentokentällä jo vuonna 2013.

Kansainväliselle lennolle nousemassa olleen Gilespien ruumaan viedystä matkalaukusta löytyi tuolloin Kiinan median mukaan yli 7,5 kiloa metamfetamiinia.

Pidätyksestä ei koskaan kerrottu julkisuuteen. Tuomiosta puolestaan tiedotettiin vasta lauantaina.

Ystävät eivät usko salakuljetukseen

Gilespie työskenteli aiemmin Sydneyssä teatterinäyttelijänä sekä draamaopettajana, ja hän on tehnyt myös pieniä rooleja elokuvissa ja tv-sarjoissa. Myöhemmin näyttelijäntyöt jäivät, ja Gilespie keskittyi työskentelemään investointialalla, motivaatiopuhujana sekä yritysvalmentajana.

Ennen lauantaita Gilespien ystävät eivät olleet yli kuuteen vuoteen tienneet tämän olinpaikkaa. He olivat yrittäneet tavoitella miestä sosiaalisen median välityksellä tämän kadottua.

Guardianin mukaan ystävät eivät usko, että mies olisi yrittänyt salakuljettaa huumeita Kiinasta. Balilla asuva yrittäjä Roger James Hamilton kertoi tunteneensa Gilespien seitsemän vuoden ajan ennen tämän katoamista.

– Muutaman vuoden yritimme selvittää sitä, kuinka hän pystyi katoamaan niin äkkiä ja niin täydellisesti. Sen jälkeen alistuimme ajatukselle siitä, että hän lähti, koska halusi aloittaa uuden elämän. Tänään kuulin uutiset siitä, mitä hänelle tapahtui, Hamilton kertoi Facebookissa.

Hän väitti, että muut sijoittajat olisivat Kiinassa huijanneet Gilespietä ja pyytäneet tätä kuljettamaan heidän puolestaan lahjoja Australiaan.

– Kun tuntee Karmin ja tietää sen rakkauden, jota hän tunsi – ja tuntee – vaimoaan ja lapsiaan kohtaan, tietää, että kyseessä ei ole mies, joka ansaitsee menettää henkensä, Hamilton sanoi.

– Minun tuntemani Karm ei olisi koskaan tietoisesti sekaantunut rikoksiin, eikä hän ansaitse näin vakavaa rangaistusta luottavaisesta luonteenlaadustaan, jota on käytetty hyväksi, toinen ystävä Andy Greenhill puolestaan sanoi.

Perhettä varoitettiin pysymään hiljaa

Gilespien perhe näyttää kuitenkin tienneen miehen pidätyksestä. Perhe pyysi omassa lausunnossaan miehen ystäviä pidättäytymään tapauksella spekuloimisesta, sillä heidän mukaansa se ei auta Gilespietä tässä tilanteessa.

Muun muassa 7News-kanava kertoi, että perheen lausunto vahvisti tiedon siitä, että australialaisviranomaiset ovat työskennelleet kaikessa hiljaisuudessa vuosien ajan Gilespien vapauttamiseksi.

Kanavan mukaan läheisimpiä perheenjäseniä oli varoitettu, että jos Australian media saisi tietää Gilespien tilanteesta, mikä tahansa negatiivinen seikka saattaisi tuhota yritykset tämän vapauttamiseksi tai mahdollisen vankienvaihdon toteuttamiseksi.

Australian pääministeri Scott Morrison vuoden takaisessa arkistokuvassa.

Pääministeri Morrison sanoi maanantaina parlamentille lukemassaan lausunnossa olevansa surullinen ja huolissaan Gilespien tilanteesta.

– Kampanjoimme johdonmukaisesti kuolemantuomion lakkauttamiseksi kaikkialla maailmassa ja jokaisella diplomaattisella areenalla, joka on käytettävissämme, Morrison sanoi.

Kiina: Tapaukseen ei liity politiikkaa

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian kertoi maanantaina Reutersille antamassaan lausunnossa, että Kiinan oikeuslaitos on edennyt tapauksen käsittelyssä maan lakien mukaisesti ja itsenäisesti. Tiedottaja kiisti, että tapaukseen liittyisi poliittisia piirteitä.

– Kyseisellä tapauksella ei ole yhteyttä kahden maan diplomaattisiin suhteisiin, Zhao sanoi.

Viime viikkoina Kiina on muun muassa kieltänyt australialaisen naudanlihan tuonnin sekä asettanut tuontitulleja australialaiselle ohralle. Lisäksi Kiinan hallitus on kehottanut kiinalaisia opiskelijoita harkitsemaan Australiaan menon välttämistä.

Australian strategisen politiikan instituutin Kiinan-asiantuntija Michael Shoebridge oli kuitenkin sitä mieltä, että tuomiosta ilmoittamisen ajoitus seitsemän vuoden hiljaisuuden jälkeen on merkille pantavaa.

– Vaikuttaa todella siltä, että Peking käyttää oikeusjärjestelmäänsä poliittisena aseena, Shoebridge sanoi 7Newsille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?